Når den urbane livsstilen smelter sammen med en dynamisk arbeidshverdag, er gode hodetelefoner et must for enhver.

Kontorlandskapet har unektelig forandret seg i takt med økt mobilitet og endring av arbeidshverdagen. Støydemping, muligheten til å stenge omverden ute blir stadig viktigere for mange av oss.

Plantronics, som blant annet står bak den legendariske blåtannenheten Voyager, lar den urbane livsstilen smelte sammen med en dynamisk arbeidshverdag.

Vi har testet Plantronics BackBeat Pro 2.

Med i esken

Når du åpner Plantronics BackBeat Pro 2, er det lite som mangler. Foruten selve hodetelefonene, følger det med en ganske lekker tøybag for transport. Tøybagen har to lommer, en stor for hodetelefonene, og en liten i front til ekstrautstyr som micro-USB og minijack-kabel, som forøvrig medfølger.

For ordens skyld er det også rikelig plass til annet personlig tilbehør, både reisesyketabletter for ferien eller visittkortholderen til jobb om dette skulle være nødvendig.

Vi kan ikke få rost den utrolig lekre og praktiske tøybagen nok, og faktisk er det denne vi ville foretrukket som etui for alle våre enheter. Når hodetelefonene ikke er pakket ned tar bæreetuiet minimalt med plass. Dette i stor kontrast til eksempelvis BOSE som har et hardt etui som beholder volumet selv når det er tomt.

Plantronics BackBeat Pro 2 tøybag
Vi falt pladask for den lekre og praktiske tøybagen som følger med Plantronics BackBeat Pro 2

Design og komfort

Hva design angår er dette en rimelig sikker vinner innenfor kategorien “urban”. Dette er ikke hodetelefonene for en som er på jakt etter silkemyke buer og stilrene overflater. I likhet med slagordet til Plantronics, “Simply smarter communication“, handler det mer om funksjon og formål, fremfor godt design.

Selv om designet ikke er “lekkert” er det så absolutt funksjonelt. Høyre hodetelefon er dekket av en stor funksjonsknapp (svar/legg på) og venstre hodetelefon har fire funksjonsknapper – representert med play/pause, frem, tilbake samt et dreiehjul for å justere lydnivået.

Ettersom enheten er forhåndskonfigurert med en venstre og høyre side, er det en merkelig opplevelse hvor vi tidvis opplever at volumjusteringen er speilvendt uten videre forklaring. En kjapp av-og-på fikser utfordringen, eller bare rett og slett ved å justere lyden speilvendt. Vi lever litt i håpet om at denne sporadiske feilen kan bli fikset med en programvareoppdatering i fremtiden.

På høyre side finner du strømbryter som også lar deg pare enheten med blåtann, mute-knapp samt inngang for micro-USB og 3,5mm lydkabel. På venstre side finnes en bryter for å velge mellom modusene “normal”, “aktiv mikrofon” og “støydempende”.

En av de største gåtene er å lete etter mikrofonene til BackBeat Pro 2. De er nemlig ikke synlig. Enheten har to mikrofoner som benyttes for både aktiv støydemping vel som håndfri ved tale i mobil, nettbrett eller PC-applikasjoner. Høyre side har også skjulte LED-dioder som indikerer batterinivå i form av et nivå av én til fem markeringer.

Komfort

På vår testenhet skulle det vise seg at det er en produksjonsfeil på høyre pute. Hos oss er nemlig høyre øreklokke en del mindre enn venstre side. De samme putene som sitter mot hodet er komfortabel.

Produksjonsfeilen spiller en stor rolle for en sensor som automatisk setter musikk på pause dersom du tar av headsettet. Vi mener at denne sensorfunksjonaliteten, uavhengig av produksjonsfeilen, burde vært plassert i spennvidden i hodebuen. Forstå oss rett, det er ikke et problem, men etter vår mening er dette noe som kunne vært løst bedre på andre måter.

Selve hodebøylen og justeringsmekanismen er derimot upåklagelig og med et godt tøystoff som isolasjon vil den sitte komfortabelt i timesvis. For ordens skyld, har vi i forbindelse med testen benyttet BackBeat Pro 2 som den daglige enheten både på buss, i studier, hjemmekontor og jobb. Karakteren i dette avsnittet gjenspeiler at her er det flere områder for forbedring. Likevel er dette et svært praktisk og anvendelige headsett som vi liker å ha med som følgesvenn.

Funksjoner

Selv om vi har omtalt de fysiske funksjonene i avsnittet over, da spesielt knapper og paring, er det likevel en rekke teknologiske funksjoner vi ønsker å se litt nærmere på.

Åpen mikrofon

Dette er en funksjon vi har sett i blant andre BOSE Quiet Comfort 20, hvor mikrofonene som benyttes til støydemping sender en del av lydspekteret gjennom til den lydproduserende enheten. Kort fortalt; du slipper å ta ut ørepluggene eller slå av musikken for å høre hva personen i kassen eller bussjåføren sier til deg.

Hos Plantronics fungerer det veldig likt, men med en stor mangel – den kutter lyden fra kilden. Enten du hører på musikk eller prater med mor i telefonen blir denne lydkilden stengt ute når mikrofonen aktiveres.

Størdemping

BackBeat Pro 2 leveres med en aktiv støydemping som fungerer tilfredstillende, og faktisk helt prima når det kommer til bråkebøtter som kollegaene på kontoret og bussmotoren. Problemstillinger som svært mange enkelt kan kjenne seg igjen i. Litt mer lyd slipper det derimot gjennom dersom benyttet i et fly. Alt i alt er den mer enn god nok til hverdagslig bruk for fritid vel som kontor.

Batterimåler

En funksjon som annonseres på enhetens eske er batteriindikator for hodetelefonene dersom du kobler til med Ios- eller Android-enheter. Hvorfor Plantronics Hub som finnes til Mac og PC ikke gir den samme muligheten er også et forbedringspotensial for programutviklerne til Plantronics.

Blåtann og lydsignal

Det kommer neppe som noen overraskelse at et trådløst headsett benytter blåtann (Bluetooth 4.0+ EDR). Mer gledelig er det at vi finner standarder som Headset Profile (HSP 1.2) og Handsfree Profile (HFP 1.6), to standarder som lar enheten lettere integrere mot talesystemer som støttter denne protokollen og gir funksjoner som å svare og legge på gjennom interaksjon med hodetelefonene fremfor å måtte trykke på telefonen i seg selv.

 

I bruk

Som nevnt innledningsvis har Plantronics BackBeat Pro 2 vært vår primære bruksenhet i testperioden og har dermed fått gjennomgå en rekke forskjellige scenarioer som inkluderer alt fra sterk kuling og regn til telefonkonferanser på ettermiddagen.

Batterikapasitet

Med en hektisk hverdag begynner vi med musikk på vei til arbeid, før vi benytter enheten i varierende mengde og formål gjennom arbeidsdagen før returreisen på ettermiddagen. Selvsagt, for mange slutter sjeldent hverdagen der og vi har hatt enheten med på treningsstudio to til tre ganger i uken samt telefonkonferanser på ettermiddagstid.

Plantronics oppgir selv 24 timers batterikapasitet for BackBeat Pro 2. Vi i redaksjonen har enda til gode å gå tom for batteri, for etter to til tre dager (estimert 8-10 timer) med bruk varsler hodetelefonene om middels batterinivå når de blir skrudd på. En liten time med lading er alt som skal til for å toppe batteriene. En rimelig grei investering for å slippe en kjedelig retur fra kontoret i regnet.

Lydkvalitet

Funksjoner og design er selvsagt viktig, men det som avgjør bruken er selvsagt hvorvidt enheten har god lyd eller ikke. Er lyden dårlig er veien til skuffen kort, men i tilfellet til BackBeat Pro 2 er dette langt fra tilfellet. Med en rik og fyldig bass matcher det en urban musikkstil over klassiske høyfrekvente toner som er mindre fremtredende når lydbildet er blandet.

Det kan på mange måter virke som at lydprofilen er spisset inn mot nettopp det moderne kontorlandskapet og moderne, urban musikk. Det sagt, DJ Tiestö med Secret, fra fjorårets hitlister nytes i høyeste grad i det denne teksten skrives. Det med en ekstra rik bass nå i mellompartiet. Vi digger det!

Når det kommer til telefonsamtaler – et sentralt funksjonsområde for BackBeat Pro 2, er lydkvaliteten for brukeren klar og tydelig. For motparten oppleves lyden som et tradisjonelt headsett. Altså det er ingen spesialisering på lydprofilen for å være et produkt primært rettet for mange og lange telefonsamtaler – uten at dette påvirker deg som eier av produktet.

Misforstå oss rett, det er langt over det som er godkjent, men er det primære bruksområdet telefonkonferanser, er det viktig at denne funksjonen tas i betraktning.

Konklusjon

Hos toppselgerne i markedet savner vi en rekke funksjoner, og det er gledelig å finne disse så fremtredende i designet på et produkt i denne prisklassen. Designet er jevnt over urbant og BackBeat Pro 2 leverer en overraskende god lyd med en rik bass.

Som et produkt i denne prisklassen får du svært mye for pengene. At enheten er levert med så mange ekstrafunksjoner, sensorer og et skikkelig utvalg av knapper for musikkavspilling er en diger bonus.

Vi digger også interaksjonen og det intuitive brukergrensesnittet med musikkavspilling og volumkontroll på venstre side, samt en klasseener når det kommer til bæreetui.

Av forbedringspotensialet er det derimot en merkelig løsning på “open mic”, hvor musikk/talekilden settes på hold mens du kan lytte til omgivelsene, og vi har opplevd at volumkontrollen har fungert speilvendt. I seg selv skaper ikke disse detaljene de store trekkene, men bidrar til en lavere helhetsvurdering. Det største trekket kommer som følge av manglende batteriindikator på PC og Mac, på samme måte som Android- og Ios-enheter har. Dette burde være en smal sak for utviklerne å få på plass.

At vårt testeksemplar har et noe mindre hulrom før øret på høyre side enn venstre, har vi fått bekreftet av Plantronics som et produksjonsavvik. Vi ønsker allikevel å gjøre nåværende og potensielt nye eiere av dette ellers flotte produktet oppmerksom på denne detaljen.

Vår vurdering

70 /100 poeng
Innhold
100
Design og komfort
70
Funksjoner
80
I bruk
90
Totalt
70