Vi har tatt en titt på en interessant skjerm fra Philips. Med 25» og QHD oppløsning, USB-C inngang og USB-hub, skal man kunne klare seg med kun én kabel mellom skjermen og en laptop som har USB-C eller en mobiltelefon.

I årevis har man snakket om det å kun ha én enhet til arbeid, tale, og fritid. Aldri har vel enheter fungert optimalt på alle områder og ofte har man måtte bruke store dokkingstasjoner for å koble en liten enhet til en skjerm eller lignende.

Når USB-C standarden dukket opp, gjorde den det mulig å overføre både data, lyd, bilde og strøm i samme kabel da overføringshastigheten er hele 10Gbps, altså det dobbelt av USB-3 og det samme som USB-3.1 A. I tillegg er ikke pluggen retningsbestemt, så det spiller ingen rolle hvilken vei man plugger den inn.

Philips Brilliance 258B har nemlig USB-C inngang og med USB-hub (også selvsagt standard HDMI, DVI, DisplayPort og VGA) kan man klare seg med kun én kabel mellom laptop eller mobil og skjermen. Resten plugges rett i skjermen.

Vi har brukt skjermen med vanlig HDMI koblet til vår vanlige stasjonære PC med Windows 10, samt brukt den med Microsoft 950XL mobiltelefon, som har USB-C. All teksten til denne testen er skrevet på mobiltelefon, tilkoblet skjermen med USB-C og mus, tastatur og ekstern harddisk koblet til skjermen, samt Word med Office 365 abonnement, noe som gir oss bortimot fullverdig Office-funksjoner på mobilen.

Design

Designmessig er den rett så pen og med svært liten ramme rundt. Glasset går nesten helt ut og overflaten er belagt med et matt belegg som hindrer gjenskinn. Dette er en smakssak om man liker, men personlig er jeg veldig glade i matte skjermer til PC/kontorbruk for å slippe gjenskinn fra omgivelsene.

Bak finner vi alle tilkoblinger og det spesielle med denne skjermen er jo som vi nevnte innebygd USB-hub og USB-C og den har også fått nettverksport så man kan bruke kablet nettverk. Ellers er det tilkobling til lyd, utgang for hodetelefoner, inngang for HDMI, DisplayPort, DVI og VGA.

Bilde: Philips

Brilliance 258B6 kommer ikke ferdig montert og foten må man huke på skjermen og skru fast med fire skruer i VESA-festet. Deretter er det bare til å koble til kabler og sette den på plass. Strømforsyningen er ekstern og er av stor størrelse da den leverer hele 7,7Ampere ved 19V. Ellers er skjermen i svart plast og personlig synes jeg den er pen og minimalistisk.

Vi opplever dessverre noe sjenerende støy fra strømforsyningen dersom vi stiller lysstyrken lavt. Det er et ikke helt unormalt fenomen siden strømtrekket blir lavt. Dette vil nok variere fra enhet til enhet og vi har nok vært litt uheldig med testeksemplaret og vil ikke tro dette er normalen.

I bruk

Philips Brilliance 258BQUEB er en avansert skjerm og har som nevnt noen ess i ermet. I hovedsak en skjerm ment for kontorbruk. Ikke at det er noe i veien for å bruke den privat, men spesifikasjonsmessig så har Philips lagt vekt på ting som man typisk vil sette pris på til mer arbeidsrelaterte oppgaver som internett, tekstbehandling, osv.

Dette vises blant annet gjennom matt overflate, USB-C tilkobling, nettverkstilkobling og USB-hub. Med noe høyere responstid enn de aller raskeste skjermene, blir det heller ikke gamerens førstevalg.

Med sin oppløsning på 2560×1440 og 25″ blir bildet svært skarpt og klart. Egentlig tror vi mange vil synes dette kan være den perfekte oppløsning på en slik størrelse, da 4K-oppløsning fort kan føles for høy, siden alt på skjermen blir veldig lite og ikke alle OS og apper skalerer godt nok hvis man zoomer. Full-HD kan for mange føles litt pikslete. Derfor tror vi mange vil like både størrelse og oppløsning på denne skjermen.

Lyssterk og gode farger
Skjermen er også svært lyssterk og det første vi gjorde når vi slo på skjermen, var å justere ned lysstyrken. Fordelen med en så lyssterk skjerm, er at man kan jobbe i godt belyste miljøer uten å føle at skjermen blir mørk. Innsynsvinkelen er på 178grader og man føler man kan se på skjermen helt fra siden, uten at bildet endrer seg. Meget bra!

Gjennomskinn, eller bleeds, kan være problem på noen skjermer, men Philips 258B6 virker å ha et svært godt panel med utrolig lite gjennomskinn. Fargene er meget gode og virker svært korrekte og sortnivå virker også meget bra. Den matte overflaten gjør også at ikke omgivelsene skinner i skjermen, noe som er svært behagelig.

Skjermen har innebygde høyttalere og disse er oppgitt med en effekt på 2x2W. Vi snakker her om bitte små høyttalere med lav effekt og spinkel lyd. Det fungerer greit nok til Windows-lyder og småklipp på Youtube eller lignende, men skulle man ønske å høre musikk eller se en film, så er det uten tvil verdt å koble til et par gode høyttalere eller hodetelefoner. Det er egen utgang for hodetelefoner på baksiden.

Meny og knapper
Berøringsknapper og meny finner vi lengst ned til høyre på rammen under panelet. Menyene er enkle og lette å bruke, men knappene er berøringsfølsomme og ikke belyste. Kun et påtrykk i rammen viser hvilken del av menyen knappen tilhører og det kan derfor være litt vanskelig å se hva som er hva. Man venner seg til alt, så etter litt bruk er det ikke noe problem å bruke menyene.

Man har i alt fem knapper. Den ene er for å slå av og på skjermen. De fire andre har hver sin funksjon og fungerer som piltaster i undermenyer.

I knappen lengst til venstre, har man hurtigvalg for ulike forhåndsdefinisjoner. I alt fem ulike forhåndsinnstillinger finnes: Office, Photo, Movie, Game og Economy. Man kan også slå av dette og justere alt selv. Velger man en forhåndsdefinisjon, kan man også gå inn i menyen for å justere denne, slik at skjermen husker dette til neste gang. Veldig praktisk hvis man vil ha en innstilling til tekstskriving og en annen til film for eksempel.

Smartcontrast er en annen funksjon og med denne aktivert, så endrer skjermen hele tiden lysstyrke og kontrastnivå for å tilpasse seg hva som vises. Personlig synes vi det bare blir slitsomt når skjermen stadig justerer seg, men det er sikkert en funksjon som noen vil ha nytte av.

USB-C
Den virkelige spesielle funksjonen på denne skjermen og som gjør at denne skiller seg ut fra de fleste andre skjermene, er inngang for USB-C samt USB-hub. Dette er foreløpig en ganske nye standard og den er ikke så mye i bruk foreløpig, men stadig ser vi både bærbare-PCer og mobiltelefoner nå i større grader kommer med denne tilkoblingen. Den har store fordeler, og har du en Laptop med USB-C trenger du kun å koble til denne kabelen mellom enhetene og deretter koble mus, tastatur og ekstern harddisk rett i skjermen. Utrolig praktisk.

Vi har ingen bærbar PC akkurat nå med USB-C, men vi har Microsoft 950XL mobiltelefon med både USB-C og Windwos 10. Microsoft selv har en egen adapter for denne funksjonen kalt Continuum, men i Philips Brilliance 258B6 er denne altså innebygd. Vi koblet tastatur, mus og ekstern minnepenn rett i skjermen og USB-C kabel mellom skjerm og mobil.

Bilde: Microsoft

Med Office 365, har vi også Word, Excel osv. med oss og hele denne testen er skrevet på denne måten. Bilderedigering er gjort på PC, men all tekst og research er gjort via 950XL og Brilliance 258B6. Vi er imponert over hvor bra dette fungerer og bare gleder oss til fortsettelsen, for her setter Philips en ny standard for hvordan en god kontorskjerm bør være.

Konklusjon

Philips Brilliance 258B6QUEB er en knallgod skjerm på mange måter. Deilig matt overflate som minimerer gjenskinn, knallgode farger og lysstyrke, samt innebygd USB-hub og USB-C kabel som muliggjør å bruke skjermen som en dokkingstasjon i tillegg. Har du en ny bærbar PC med USB-C er det bare til å koble den til skjermen for deretter å koble mus, tastatur, nettverk (hvis du ikke vil bruke trådløst av en eller annen grunn) og evt. ekstern harddisk/minnepenn rett i skjermen.

Vi har i noen uker brukt denne skjermen koblet til stasjonær PC via HDMI-kabel og den er en fryd å bruke. Vi synes størrelsen 25″ og oppløsningen, 2560×1440, er en perfekt kombinasjon. Vi har også brukt den med Microsoft 950XL mobiltelefon som har USB-C, og hele denne testens tekst er skrevet i Word på mobiltelefonen koblet til skjermen.

Skjermen kan snues på høykant. Bilde: Philips

Skjermen kommer uten fot påskrudd og man må montere den medfølgende foten i VESA-festet. Ønsker man å bruke den i stående format, kan man også gjøre dette ved å skru den fast på høykant. Skjermen kan justeres opp og ned, samt tiltes og svinges sideveis.

Skjermen har innebygde høyttalere og er bittesmå saker med spinkel lyd. De egner seg egentlig bare til lyder fra operativsystemet, eller til å spille av videosnutter mens man holder på å jobbe. Til å høre på musikk, spille spill eller se film er det en stor fordel å koble til bedre høyttalere.

Brilliance 258BQUEB er ingen billig skjerm i forhold til størrelsen, og er du gamer finner du skjermer til en billigere pris med raskere responstid og vil med fordel kunne få mer glede av en annen skjerm.

Trenger du derimot en god skjerm til daglig bruk og særlig trenger USB-hub eller USB-C med de fordelene det gir å ha dette integrert i skjermen, synes vi Philips Brilliance 258B6 er verd pengene og har vår klare anbefaling.

Vår vurdering

85 /100 poeng
Design
85
Bildekvalitet
90
Brukervennlighet
80
Tilkoblinger
95
Totalt
85