Vannkjøling til OC i mindre grad/kjøpshjelp

4 innlegg i emnet

Skrevet

Hei, dette er min første tråd her så ikke skyt meg om jeg skriver noe feil eller lignende er dere snille :)

Skal nå bygge meg en stasjonær PC, men jeg vil gjerne klokke opp CPU'n min en smule. Om jeg burde velge noen andre deler så setter jeg også pris på tilbakemelding på dette.

Lister opp hva jeg har planlagt til å bygge.

Kabinett: NZXT Phantom big tower.

PSU: Corsair HX 850W

HK: ASUS Sabertooth P67

CPU: i7-2600K Quad Core 3,4@Ghz

RAM: Corsair Vengeance DDR3 1600Mhz 16GB

GPU: Sapphire Radeon HD 6970 2GB (Akkurat her er jeg urokkelig)

SSD: Crucial m4 64GB 415/95 lese/skrive (SSD er som kjent veldig dyrt og det er derfor jeg tar 64 istedenfor 120, er dog klar over at Corsair sine SSD'er har en noe hyggeligere tone på prisen, men de er ekstremt ustabile etter min erfaring)

HDD: Western Digital Caviar Green 2 TB (Har en urørt liggende fra før så lurer på om jeg skal gå ned på lagringsplassen og opp på RPM, innspill)?

Lydkort: Creative SB X-FI Titanium PCI Express x1

Så kommer mann til kjøling og OC. Jeg vil gjerne klokke opp prosessoren, og i den anledning så har jeg planer om å kjøpe meg Antec Kuhler H2O 920, men jeg har hørt at disse bråker noe inn i hel****. Jeg blir ikke forstyrret av lyder fra vifter og lignende i noen grad, men jeg har sett og hørt at disse kjølerne har en tendens til å lage "klikkelyder", og jeg er dermed litt skeptisk. Noen andre lukkede vannkjølings-systemer dere vil anbefale?

Så til OC, i hvilken grad tror dere at jeg kan overklokke prosessoren min slik at den ligger på et stabilt nivå og at levetiden ikke forkortes så altfor mye? Jeg er en totalt amatør når det kommer til overklokking, men jeg vil gjerne gjøre det, så om dere har noen enkle tips eller guider er jeg evig takknemlig.

På forhånd, takk.

0

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skrevet

Hardware.no testet nettopp Corsair H100 og gav den strålende kritikk. Har selv Corsair H50, og må si den overrasket meg veldig. Skrev også en test på den her i sin tid.

Overklokking er veldig relativt og er veldig avhengig av hvilken kombinasjon av utstyr man har, men med skikkelig kjøling kommer man langt. Passerer nok 4GHz og vel så det ganske lett vil jeg tro. :)

0

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skrevet

Joda, H100 er et alternativ jeg har tenkt på, og jeg vil nok velge det. Antec sin 920 lager et rabalder ut av en annen verden, men den skal ha en bedre kjøle-effekt etter hva jeg har hørt. Tror som sagt at det blir H100. H50 er nok ganske uaktuelt siden kjøleren (ikke radiatoren) er så veldig høy, og jeg som har ganske store hender trenger mest mulig plass når jeg skal rote rundt inne i kabinettet. Dessuten så vet jeg ikke om den vil krasje med andre komponenter inne iPC'n, altså fysisk krasje/være i veien.

Takk for svar.

0

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skrevet

Ang. klokking så vil jeg vel gjette på at du kan få rundt 4,5 Ghz uten volt endring med den cpu'n, men kan ikke garantere noe.

Les følgende, har selv satt det viktigste i kursiv :P

Heisann!

Det blir stadig spurt spørsmål som: "Kan jeg overklokke mer?" "Hvor langt går den nye Intel prosessoren?" osv.

Derfor bestemte jeg meg for å skrive en guide i håp om et spørsmålsfritt forum tongue.gif

1: Ingen vet hvor langt prosessoren din overklokker!

Dette varierer VOLDSOMT. Overklokken på prosessoren avhenger av masse, kort sagt: Spenning til prosessoren, overklokkingsegenskaper til hovedkort (og eventuell RAM som kan sette en stopper) og kjøling. Den siste, og avgjørende faktoren er, prosessoren. Din prosessor klokker garantert ikke likt som din kamerat's identiske prosessor. Dvs ingen prosessorer klokker helt likt. Produksjonen er avgjørende for klokkeegenskaper. Produksjonsuke, plassering på waferen o.l er med på avgjøre hvor godt din prosessor klokker. Det siste er: Ren flaks. Seriøse overklokkere pløyer kansje igjennom ti chipper for å finne en som er god.

2: Uke 37 er ikke best.

Det er alltid snakk om uker og batcher. Da må jeg si en ting. Noen prosessorer suger. De er elendige kontra sine tvillingbrødre. Grunnen til oppstyret rundt produksjonsukene er rett og slett fordi f.eks uke 37 har hatt mange gode prosessorer. Det betyr ikke at alle er gode, og du kan få en som er helt rævva. Du kan også få en god chip som er laget i uke 51, som selvfølgelig kun har dårlige prosessorer.

(Ukene jeg har brukt er bare random).

3: Finn det ut selv!

Dette er sannsynligvis det eneste spørsmålet jeg ikke svarer "Just fucking google it" på. Den eneste måten å finne ut hvor langt prosessoren din klokker er ved å teste selv. Les guider og test systematisk mtp. innstillinger.

Del to

Hvor mye spenning kan jeg bruke på prosessoren?

Hva er maks temperatur jeg burde ha?

1: Temperaturen din er FEIL!

Temperaturmåleren på prosessoren din måler feil, enkelt å greit. På Core 2 Duo, både 65nm og 45nm spesielt, måles det veldig ofte feil temperatur. Selv får jeg rundt 16'c grader idle ved 18'c romtemperatur på min E8400, og det sier seg selv at det er umulig ved vanlig vannkjøling. Dette er min andre av typen 45nm, og den forrige målte unaturlig høye temperaturer som 40'c idle, og 8'c forskjell mellom kjernene. Enkelt og greit: Drit i temperaturer. Kjør på, blir det ustabilt pga. varme så må du skrue ned noen hakk. Man klarer ikke drepe en prosessor konstant pga. varme i dag, og vis du tenker på levetid så er du allerede i feil kategori og du burde ikke overklokke i det hele tatt. På AMD er jeg usikker på hvordan temperaturmålingen er, men samme gjelder der.

Prosessoren har innebygget beskyttelse mot skadelig høye temperaturer, og vil slå seg av eller restarte om den blir for varm. Men allikevel, bruk hodet. Er prosessoren din 70'c idle så er det noe galt en plass.

2: Ingen vet hvilke temperaturer du får på 1,5v.

Hovedkortet ditt leverer sannsynligvis ikke nøyaktig spenning, og som vanlig blir spenningen 0.02v -> 0.12v lavere under load pga vDroop, dvs en mekanisme innebygd i hovedkortet for å beskytte prosessoren din for spikes, enkelt og greit. vDroop'en varierer fra hovedkort til hovedkort og fra prosessor til prosessor. Jo lavere vCore, altså prosessorkjernespenning, jo lavere temperaturer. Ingen kan heller vite hvor godt du har tatt på kjølepastaen, hvor skeiv prosessor-IHS'en og kjølerbunnen er, hvilken luftflyt du har i kabinettet og ikke minst hvor feil prosessoren din måler temperaturen.

2b: vDroop, vDrop, spikes og annet fanteri

vDroop er forskjellen mellom idle spenning og load spenning, vDrop er forskjellen mellom spenningen du setter i BIOS og spenningen du får idle. Eksempel: Setter du 1,5v i BIOS, har 1,5v idle og 1,45v load så har du 0,05v vDroop. Har du 1,5v i BIOS, 1,45v idle og 1,45v load har du 0,05 vDrop. Har du derimot 1,5v i BIOS, 1,45v idle og 1,4v load så har du 0,05v vDrop og 0,05v vDroop, men ofte sier man bare 0,1v vDroop eller 0,05v vDroop fra ekte spenning. Ekte spenning, eller "real voltage" som det ofte blir brukt på engelsspråklige sider er den ekte spenningen din, og utrykket blir brukt enten når spenningen målt med multimeter avviker fra spenning rapportert i diverse software og/eller BIOS, eller når spenning i software avviker fra spenning i BIOS, dvs vDrop.

Spikes er når spennigen spiker, det vil si slår i været, øker drastisk osv når lasten på prosessoren skifter. Det oppstår hovedsaklig når prosessoren går fra idle til load. Dette skyldes av dårlig strømstyring på hovedkortet, og forekommer derfor som oftest med billige hovedkort eller når man bruker høy spenning på prosessoren og/eller andre komponenter. Et eksempel er at spenningen "Spiker" fra 1,5v til 1,7v i et lite millisekund når prosessoren plutselig stresser, og det kan være fatalt.

Er det feil/mangler/skrivefeiler osv. bare si ifra nedenfor eller send en PM.

31. Juli 2008 havnet denne guiden på fremsiden av hardware.no.

Klikk for å se/fjerne spoilerteksten nedenfor

Edit: Lagt til litt og fikset skivrelifer.

~Torstein

Kilde: http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=953251&st=0

0

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive