For mye utbetalt

3 innlegg i emnet

Skrevet

Hadde sommer jobb for et firma i fjor sommer, men viser seg nå at jeg fikk formye utbetalt ( ganske stor sum ). Etter at jeg hadde snakka med de som styrer reinskape har jeg fått høre at de skal trekke det fra lønna mi denne sommern. Er det noe de har lov til med tanke på at det nesten har godt et år ?

0

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skrevet

Ja, det har de.

Det er ikke bare deres, men også ditt ansvar å kontrollere at summen du får utbetalt er riktig. Eventuelle ulemper det da måtte medføre for deg å få ekstra utbetalinger som du senere må refundere, skyldes din egen manglende evne/vilje til å kontrollere utbetalingene.

Dersom du har visst om dette hele tiden, men bare håpt på å få beholde pengene, og nå er skuffet fordi du må betale de tilbake, så skal du bare være glad fordi du ikke blir anklaget for svindelforsøk.

0

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skrevet (endret)

Ikke lovlig.

http://www.parat.com/singleArticle.aspx?m=138

Det spørs litt på hvor stort beløpet er, om du har handleti god tro når du mottok lønnen, osv.

Arbeidsgiver må egentlig gå rettens vei for å få tilbakebetalt beløpet.

Når kan arbeidsgiver trekke meg i lønn

Hjemmelen for når arbeidsgiver kan trekke i lønn er aml. § 14-15. De uproblematiske bestemmelsene er at arbeidsgiver kan trekke i lønn for skatt og folketrygdavgift, for trekk som er pålagt av retten og for fagforeningskontigent.

De tilfellene som volder mest problem, er hvor en arbeidstaker har fått utbetalt for mye lønn. Når kan arbeidsgiver da trekke i lønn for å få dekket sitt tilgodehavende. § 14-15 nr. 2 sier i bokstav c) at arbeidsgiver kan trekke i lønn når det på forhånd er avtalt ved skriftlig avtale.

Dette kan gjøres på to måter, enten ved at det er avtalt i arbeidsavtalen, eller man avtaler det når et konkret tilfelle oppstår.

Konkret tilfelle oppstår ingen forhåndsavtale

Når et konkret tilfelle oppstår, uten at det er avtalt trekk i lønn fra tidligere, må arbeidsgiver kontakte arbeidstaker for å komme frem til en løsning som begge parter kan leve med. Det man bør gjøre er å avtale en nedbetalingsplan som gjør at arbeidstaker ikke får større trekk enn det som vedkommende kan "leve med". Dersom det er store summer kan det også være spørsmål om man ikke bør prøve å få redusert dette noe. Spesielt dersom trekk kan medføre en vanskelig økonomi. Arbeidstaker har en viss plikt til å holde rede på om man får riktig lønn utbetalt. Utgangspunktet er imidlertid at det er arbeidsgivers ansvar for at riktig lønn blir utbetalt. Det er derfor ikke unaturlig at også arbeidsgiver tar sin del av belastningen ved feil utbetalt lønn.

Dersom man nekter å tilbakebetale feil utbetalt lønn og det ikke er inngått avtale for eksempel i arbeidskontrakten om dette, kan arbeidsgiver ikke foreta trekk i lønn. Du kan da imidlertid risikere at arbeidsgiver går til retten for å få dom for å trekke i lønn. Vurderingen i retten vil da være om du var i god tro når du tok i mot pengene. Dersom man får like mye i lønn hver måned skal det noe til for å hevde at man er i god tro, dersom lønnen plutselig øker. Dersom man ikke velger å gå inn på en avtale om tilbakebetaling av lønn, så må man ta med i betraktningen at forholdet til arbeidsgiver da kan bli dårligere. Vi vil anbefale at man prøver å komme frem til en minnelig løsning.

Avtale i arbeidskontrakten

Ofte vil det være avtalt i arbeidskontrakten at arbeidsgiver kan trekke tilbake feil utbetalt lønn ved neste lønning. Det er omstridt hvorvidt ordlyden i bestemmelsen hjemler for at man kan inngå en forhåndsavtale, eller om avtale først kan inngås når feil utbetaling har skjedd. Sivilombudsmannen har i en uttalelse kommet til at bestemmelsen bare hjemler trekk i lønn, dersom dette er avtalt etter at feilutbetalingen har oppstått.

Hvorvidt man ville kunne nå frem med et slikt standpunkt ved en eventuell rettslig prøving, er så langt noe usikkert, selv om Ombudsmannens uttalelse gir en pekepinn på hva resultatet vil bli. Dersom man har en slik bestemmelse i ansettelsesavtalen, bør man uansett ikke gå inn på en avtale som gjør at arbeidsgiver får fullmakt til å trekke i lønnen for feil flere måneder/år tilbake. En avtale bør derfor begrenses slik at arbeidsgiver for eksempel bare får lov til å trekke i skyldig lønn for tre måneder tilbake. Dette medfører at dersom det oppdages at man er skyldig lønn for en periode lengre tilbake enn dette, så må arbeidsgiver inngå en avtale med arbeidstaker.

Stol litt på egne instinkter og dømmekraft i denne saken også, ikke bare på regler.

Du sitter med svært gode kort i denne saken, det kan være OK å være litt "fair" også. Men unngå å inngå en dårlig avtale.

------

EDIT:

Som en hovedregel bør du si fra hvis det er noen feil i lønnen, i hvert fall hvis det er vesentlige feil.

Feil utbetalt lønn gir et litt anstrengt forhold mellom partene, det er egentlig ikke verd prisen.

------

Vær temmelig reservert mot å inngå noen avtaler hvis de ikke føles riktige.

"Jeg har sjekket opp saken - trekk kan kun skje frivillig" + "Mesteparten av ansvaret påhviler arbeidsgiver" er en grei nok taktikk i starten.

Endret av Morten58
0

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive