Spredo

Medlemmer
 • Innholdsteller

  35
 • Ble med

 • Besøkte siden sist


Alt skrevet av Spredo

 1. Spredo la til et innlegg i et emne 24. julenøtt 2014   

  Så nær, men dog så fjernt.
  Gårdagens ikke-seier, mener jeg.

  Men det er greit, jeg liker å bryne de små grå på julenøttene her inne, uansett.

  God jul til alle medkonkurrenter her inne, det har vært en fryd å lese innleggene deres. Selv om jeg skulle ønske det var litt færre av dere sånn at jeg hadde større sjanse til å vinne de flotte premiene.

  S
  • 0
 2. Spredo la til et innlegg i et emne 23. julenøtt 2014   

  Det er jul,og tradisjoner er viktige, uansett hvor sære de er.
  Vi er tross alt en nasjon som benker oss foran tv'en for å se en engelsk sorthvitt-film om en nyttårsfeiring før jul hvert år.
  En sorthvitt-film med islett av dyremishandling, til og med, om du henger deg på de siste ukers anti-pels propaganda. (OK, det er kanskje å trekke den litt langt å kalle "sparking av isbjørnskinn" for dyremishandling, men det ER noe der.)

  Men altså... tradisjoner. Same procedure as last year.

  Jeg fortenger alt som heter jul til omtrent første desember. Julekalenderen gjør at jeg begynner å tenke "jul", men det er nesten 4 uker frem foreløpig, så det haster ikke.
  I tillegg så blir jo førjulstiden avbrutt av ting som julebord, juletrefester, gamle venner som plutselig husker at man eksisterer og ringer eller stikker innom for å si "hei" og annet sånt som egentlig er ganske trivelig, men tar tid...

  Så er den plutselig der, dagen før dagen.
  Jeg tilstår at jeg blir like overrasket hvert eneste år, for det er ikke så lang tid siden man åpnet den første luken i julekalenderen, er det vel?
  All den tiden man hadde... all den lærdommen man har trukket fra fordums juler... glemt og forsvunnet. Alle planene om at "dette skal jeg gjøre tidligere neste år".
  Vel, det er alltids neste år.

  Lille julaften går da inn i sitt vanlige spor.
  Sjekking av hvem som har fått julekort mot hvem man har fått julekort av. Panikkskriving av julekort til dem man har fått av som ikke har fått noe ennå. Legge på et par stykker til som man ikke har fått noe av, bare sånn for å få et lite overtak mot slutten av året.

  Samme med julepresanger. Hvem har man kjøpt til, hvem har man fått fra...
  Jeg vet man sier man skal ha noen "reservegaver" liggende, men ... når sønnen til en kamerat plutselig dukker opp med egen pakke istedenfor å være en del av pakken fra mor og far, så kan du regne med han ikke blir veldig glad for å få duftlys som ble en av årets reservegaver.

  Så... lille julaften, ut og fikse.
  Det er forøvrig slik fiksing som blir dyrt, for vi jukser jo ikke. Vi GJETTER på hva guttungen kan ha puttet i pakken, og forsøker å matche det på tilfredsstillende vis, vi åpner ikke pakken og sjekker. Derfor legger vi på litt for å være sikre.
  Så er det en ny runde med bilkjøring rundt med overlevering av reservegaver og nyinnkjøpte "i siste liten"-gaver, mens man kjenner julestresset nærme seg vante høyder.

  Julematen, er den i orden? Medisterdeig, type grovmalt og uspedd? OK, hvem kjøpte utspedd medisterdeig og hvem kan dra ut og rette opp i det nå? Hva er alternativet, uspedd finmalt medisterdeig eller utspedd grovmalt?

  Juledrikken, er den i orden? Hvem syntes det var en ide å testsmake juleølet til pinnekjøttet i forrige uke uten å kjøpe inn mer? Er polet stengt ennå, eller rekker vi en tur til? Forutsatt at det er noe igjen,selvfølgelig, for det sier seg selv at vi er ikke de eneste med juletradisjoner og derfor litt lite juleøl igjen akkurat nå.

  Husket du å kjølpe marsipangris til julegrøtpremien, for det var ingen gris i fjor, og det var krise!

  Juletreet er kjøpt inn, men er det pent nok? Er det for sent å bytte det ut med edelgran?

  Siste runde med julepynt i heimen. Hvorfor står den store nissen i kroken på kjøkkenet, han har jo alltid stått i kroken på stuen! Vi har tradisjoner å ta vare på.

  Rekker vi sette sammen pepperkakehuset eller skal vil gjøre alvor å av å la ungene sette det sammen på julaften? Vi har truet med det i flere år nå, og det kan jo bli en suksess. Men det er jo ikke helt tradisjonl, så man setter seg ned og klistrer og limer.

  Pepperkakehuset blir like skjevt som vanlig, og av en eller annen grunn har noen gjort innhug i det nyinnkjøpte juleølet. Det er en viss mulighet for at de to tingene hører sammen.

  Om alt går som vanlig har jeg full julestemning rundt den 28.
  Akkurat i tide til å begynne å bekymre meg for talen til nyttårsaften. For ikke å snakke om bekymringene for det neste året.
  Nå i år blir det sikkert ekstra tøft siden vi har økonomiske kriser, sinte russere, sære politikere og for lite julemat.
  Men til neste år skal jeg begynne juleforberedelsene tidligere!

  • 0
 3. Spredo la til et innlegg i et emne 20. julenøtt 2014   

  Selvfølgelig er teknodingsen til meg.
  Det er litt av problemet når man tjener egne penger; Julegaver MÅ nesten være noe unyttig noe, som smykker. For alt det man egentlig vil ha, kjøper man selv. Om man så må kamuflere det som en julegave for å slippe unna med det.

  Uansett, takk for premie.

  Men det nytter ikke!
  Mine beste fiskeplasser får dere ikke bare utlevert sånn rett over bordet.
  Det spiller ingen rolle om vi snakker sånn fisk eller slik "fisk", de plassene som fungerer i så måte vil jeg ha for meg selv!
  • 1
 4. Spredo la til et innlegg i et emne 19. julenøtt 2014   

  Når det gjelder bedre halvdeler, så er det bare en løsning som fungerer.

  1. Kjøpe en eller annen form for ny tekno-dings.
  2. Pakke inn og legge under treet.
  3. Vente på julekveld og pakkeåpning.
  4. Se forventning bli til skuffelse når "tekno-dings" ikke var ønsket.
  5. Redde kvelden med smykke kjøpt inn for akkurat slike anledninger.

  (Joda, man kan gi smykket med en gang, men da har man ikke en tekno-dings å leke med etterpå.)
  • 1
 5. Spredo la til et innlegg i et emne 17. julenøtt 2014   

  Ok, som seneste bidrag i min "hvor sent kan man svare på itpro.no sine sider og fremdeles bli listet opp som deltager", så foreslår jeg følgende:

  Gå ut fra kontoret.
  Gå til venstre.
  Tell 13 personer, og gi kuben til person nummer 13.
  Ta bilder av det hele, og be personen fortelle hele vennekretsen på facebook hva dere har gjort.

  Da har vi en ren kindersjokolade, tre ting på en gang:
  1. Dere gjør en fullstendig ukjent person glad. (forutsatt at ingen fra itpro.no løper foran og forsøker å plassere seg for å få kuben)
  2. Dere får massiv markedsføring (om dere bare treffer noen som har mange venner på facebook. Dere bør håpe det ikke blir meg)
  3. Dere blir kvitt logo-kuben uten slosskamp i redaksjonen.

  Vinn, vinn, vinn, spør dere meg.
  • 1
 6. Spredo la til et innlegg i et emne 16. julenøtt 2014   

  Ok, mitt første innspill her var blåskjell. Ganske enkelt fordi de skal være ferske og er så "¤&%¤ kalde å plukke på denne tiden av året.
  Men jeg tror egentlig hannepannefralandet har rett. Å spise Rudolf (eller slektninger) blir bare helt feil, selv om man da har god forklaring på hvorfor julenissen ikke kommer.
  "Pappa, hvor er julenissen?"
  "Han blir nok litt sen i år, siden du spiste Rudolf" fulgt av ond latter.
  Ingen behov for å kjøpe julegaver der i gården.
  • 0
 7. Spredo la til et innlegg i et emne 15. julenøtt 2014   

  Som vanlig når dere lager veldig interessante nøtter, så mangler det litt informasjon i spørsmålsstillingen.

  I dette tilfellet: Er det bare JEG som får en time ekstra hver dag, eller er det en time til alle? Og er det en time ekstra hver dag, eller er det en time ekstra bare i dag?

  Så, i et forsøk på å gjøre en grundig jobb med oppgaveløsningen og, om ikke annet, vinne nøttegeneralenes respekt:

  Hvis alle fikk en ekstra time hver dag, så ville vi alle vært like ineffektive som vi er nå. Vi ville være vant til det, og vi ville klart å fylle den "ekstra" tiden med de samme mer eller mindre tanketomme tingene vi fyller tiden med til vanlig. Så om alle hadde en ekstra time hver dag, så ville jeg ikke merket noe til den i dag. Selv om jeg KANSKJE ville følt at jeg hadde litt bedre tid til daglig.

  Hvis alle fikk en ekstra time i dag... vel, det blir vel omtrent som denne håpløse sommer/vintertiden som blir dytter på oss hvert år. Uten sommertid.
  Og hva gjør vi alle med den "ekstra" timen vi får hver høst? Absolutt ingenting. Men vi er litt mer våkne den neste uken, om jeg husker rett.

  Hvis jeg alene fikk en ekstra time hver dag, så skulle jeg nok vite å bruke tiden til noe mer fornuftig. Da skulle jeg virkelig bli vellykket fordi jeg skulle bruke den timen til alt det jeg nå sitter og ergrer meg over at jeg egentlig ikke har tid til. Det ville vært noe!
  Kanskje jeg til og med kunne tatt patent på den "hvordan få en ekstra time om dagen"... eller kanskje ikke, for da er vi tilbake på det første scenariet hvor alle har det og ingen derfor utnytter det.

  Så... hvis jeg var alene om å få en ekstra time... så var det fort et spørsmål om jeg fikk tid til å forberede meg eller ikke. For uten forberedelser... mer "i morgen har du en time ekstra" er omtrent som når man plutselig får en time fri på jobben... Man blir overlykkelig (vel, kanskje ikke alle, men jeg er rimelig fornøyd med det) inntil jeg ser at den "ekstra" tiden bare blir borte, sånn helt uforklarlig.
  Om jeg derimot fikk planlagt at "du har en helt egen ekstra time den 15.12.14" så ville jeg brukt den timen til planlegging.
  Planlegge sånn at jeg kunne bruke resten av tiden frem til jul på de tingene som virkelig betyr noe.
  - kontakt med familie og venenr
  - julepresanger til samme
  - en runde innom frelsesarmeen (ja, jeg VIL, men jeg får aldri tid.)
  osv

  Med en hel ekstra time som var bare MIN, hvor den tiden ikke gikk ut over NOE annet jeg hadde tenkt å gjøre... så ville den beste bruken av den tiden altså helt klart være å planlegge hvordan jeg kunne bruke all den andre tiden jeg har.
  For en time er ikke allverden... men en time planlegging av resten av tiden, DET ville være perfekt.
  Tror jeg.
  • 1
 8. Spredo la til et innlegg i et emne 14. julenøtt 2014   

  Som Jarjo er inne på, det er "hett" og det er "HETT", og noe kjenner man ikke for å brette ut på disse sidene.
  Noe som rent logisk egentlig burde bety at mitt bidrag her strykes, siden jeg da starter med å si at jeg IKKE kommer til å svare sannferdig på oppgaven, men må nøye meg med "det nest heteste juleminnet".
  På den annen side, sagt med Jokkes utrolige sans for å treffe rett:
  De beste sigarettene var dem som jeg røyka i smug
  Og de beste knullene var dem som bare var ljug

  Og som svoren ikke-røyker (noe man lærer under oppveksten med kjederøykende foreldre og 4 timers biltur til hytta)... noe må man jo kompensere med.

  Juleminneaktig er det fristende å trekke frem
  - min tantes marsipankake (som ikke var marsipan, men ost, fant jeg ut etter å ha tatt et uforholdsmessig stort stykke. Som jeg så måtte spise opp, siden jeg hadde tatt det, sa min mor. Ikke hett, men jeg kjenner ennå litt på rødmen i kinnene da hele resten av familien gikk fra bordet mens jeg satt igjen i en time og forsøkte å trykke i meg ostekake... Jeg trykket i meg den siste biten, gikk på toalettet og kastet opp, og gikk til sengs. En øvelse jeg ikke gjentok før jeg begynte å drikke alkohol.
  - Min kjederøykende fars forsøk på å ta en røyk gjennom nissemasken. Det var ikke særlig hett for meg, jeg var 4 og kun en tilskuer, men nisseskjegget ble ikke det samme etterpå. De prøvde å fikse det med bomull fra medisinskapet i gangen, men det ble ikke helt bra. Og min far startet de neste julemiddagene med 4-5 sigaretter på rad før han skulle ut og "lete etter nissen", sånn for å stagge røykesuget litt... Han hadde en het jul, i alle fall. Og en søt, nisseaktig rødfarge på venstre side av ansiktet noen dager.
  Det tok en stund før jeg skjønte min mors "og der sto nissen i lys lue" når hun gjenfortalte historien. Luen var jo vitterlig rød!
  - Min brors forsøk på å redde juleribben da min mor tok den litt skjevt ut av ovnen. Han reddet den, men måtte spise med hansker på resten av julen, for det var visst litt hett det der.

  Ok, det var visst det jeg hadde av familievennlige hete historier som jeg ikke er for flau over å stå ved.
  Den heteste er nok nissemasken, for mye av min fars rødfarge den kvelden hadde ikke med letterre brannskader å gjøre, men med at han var rimelig flau over det hele. Så "dobbelt så hett", altså.

  Av og til er det godt det bare er jul en gang i året.

  S  • 0
 9. Spredo la til et innlegg i et emne 8. julenøtt 2014   

  Vel, her er det fristende å starte med å kommentere nøttegeneralens ordbruk.

  For det er en kjent sak at nissen er eid av Coca Cola, har skjegg så han kunne gått rett inn i ZZ Top og ville byttet Nordpolen mot Las Vegas på et øyeblikk. OM han bare fant noen å bytte med.

  Men spørsmålet var julefeiringens tilpasning til nettsamfunnet.

  Enkelt og kort:
  Man sier god jul til flere, men mener mindre med det.
  Man viser julegavene man mottar til flere, får flere bilder i retur, blir mer sjalu enn man ellers ville vært, og bruker mer penger på gaver og fjas for ikke å bli tilsvarende sjalu til neste år.

  Jula på nett har blit mer kommers, mindre julefredlig og...

  (Har jeg lov til å skrive sånt som dette på julekalenderen folk som dere, egentlig?)

  Jeg er gammel nok til å si det, men har prøvd å la være ganske lenge.
  Enkelte ting var bedre før.
  Nå er man mer på facebook og tilsvarende enn man er tilstede i de juleselskapene man er i.

  Og det kjennes egentlig litt trist, om man nå tar julens budskap om fred og kjærlighet alvorlig.
  • 0
 10. Spredo la til et innlegg i et emne 6. julenøtt 2014   

  Greit.
  Julestemning er en oppskrift som alt annet.
  Og som alt annet man lager, så er det store spørsmålet "hva skal du bruke den til?"

  Jeg har derfor tatt meg den frihet å lage et skjema for hvordan man mikser julestemning avhengig av om man lager den for barn, familie, venner eller kun seg selv.

  Det er selvfølgelig mulig å prøve seg litt frem. Som med "grevinnen og hovmesteren". Om EN del fungerer bra, så kan det være en mulighet å finne den frem på Youtube og vise den en gang til.
  Her må man selvfølgelig se an sitt publikum, det er grenser for hvor mange visninger rett etter hverandre som faktisk ER morsomme, og det kan være at man etterpå innser at man har blandet for mange deler alkohol inn i det hele.

  En observant leser vil selvfølgelig ha lagt merke til at julekakene er ganske konstante i de forskjellige settingene her. Det er fordi man de senere årene har fokusert stadig mer "sunnhet". Og la oss være ærlige, ekte julekaker er ikke særlig sunne! (Og de "sunne" er ikke særlig gode). Så man må ha dem, men forbruket, sånn jeg har sett det har vært rimelig jevnt. Så...

  Ellers tror jeg tabellen skulle være rimelig selvfoklarende.
  Alle ingrediensene blandes med nensom hånd og en stor dose kjærlighet. Rør forsiktig rundt.
  Om blandingen er riktig, så kan den serveres uten ytterligere arbeid.
  Om blandingen kjennes feil og julestemningen ikke kommer, så har man følgende "quickfix";

  For "barn", legg til mer "julekaker" og "julepresanger"
  For "familie", legg til mer "julekaker", "julemat" og vurder å legg til litt "alkohol" ("Alkohol" bør her vurderes etter hvor mange "barn" som allerede er i blandingen.)
  For "venner", legg til mer "alkohol" (om ikke andelen "barn" er for høy)
  For "alene", legg til mer "alkohol", "julemat" og "julekaker", vurder å fjerne en del "sene kvelder".

  Dette skulle sånn jeg ser det, garantere god julestemning.
  Men ikke vær redd for å eksperimentere, julen varer som kjent helt til påske.
  • 0
 11. Spredo la til et innlegg i et emne 5. julenøtt 2014   

  Så nærmet julen seg, og jeg nærmer meg julestemning.
  Det var visst det som skulle til for å huske itpros julekalender.

  Så da var vi her igjen, og denne gangen skal vi dele.
  Ikke at det er så vanskelig, det eneste jeg kan dele herfra er tekst og bilder.
  På generelt grunnlag antar jeg nøttegeneralen er bestikkelig, så jeg vurderte å ringe bakeren på hjørnet og be dem sende opp en kake, men det ble litt for enkelt. Og "dele" betyr vel at jeg også skal ha noe av det.

  Så vurderte jeg å "dele" noen synspunkter på manøvreringsmulighetene i dette kommentarfeltet her (Opera og Chrome), men da tastaturet begynte å ryke mens jeg skrev, kom jeg til at jeg nok burde holde synspunktene for meg selv.

  Hva står da igjen å dele på tekstfronten?
  Hva med en liten selvskrevet julehistorie?
  Jeg vet ikke om den helt får frem julestemningen, men jeg deler, i alle fall:

  ----
  En julehistorie
  Hun har bodd i leiligheten i nesten tre år nå, men dette er første gangen hun har juletre. Leiligheten er egentlig ikke stor nok til det, men hun har ryddet en liten plass i hjørnet inn mot soverommet, og fått på plass et tre i full størrelse.
  Hun har til og med pakker under treet. Ikke mange. En halvstor pakke, og to mindre.
  Hun danser rundt i leiligheten med lette skritt. Julerengjøringen er over, hun har ikke engang fått ryddet bort vaskebøtten, den står borte ved kjøkkenbenken.
  Hun danser forbi sofaen, og slår på tv’en. Bort til kjøkkendelen og kjøleskapet. Plukker med seg en kaffekopp som står på benken. Svinger seg rundt som om kaffekoppen er den etterlengtede kavaleren.
  Hun stopper. Ser seg rundt i rommet, som om hun har glemt noe. Blikket flyr raskt frem og tilbake. Håndvesken hennes henger på en krok innenfor døren, og hun går bort til den med bestemte skritt. Tar frem mobiltelefonen, slår et kort nummer.
  Venter.
  Får forbindelse, og snakker dempet i noen sekunder. Vifter med den ene hånden som for å understreke noe. Etterpå legger hun telefonen tilbake i vesken.
  Hun danser ikke lenger, hun beveger seg mer usikkert gjennom rommet. Bevegelsene er nesten … kantete. Som om hun må tenke seg ekstra om for å gjøre det hun gjør. Som om hun har gått over fra å danse planløst til å følge en helt bestemt plan som hun ikke helt husker.
  Hun kan ikke være mer enn noen og tyve år gammel. Langt, mørkt hår som flommer ned over skuldrene. Et ansikt som normalt er veldig tiltrekkende, men som nå virker alt for bestemt. Blikket er stivt, og kaffekoppen er ikke lenger en dansepartner.
  Med øynene festet på noe langt borte som bare hun kan se tar hun en forsiktig slurk av koppen. Svelger tungt, tar en slurk til.
  Så setter hun kaffekoppen fra seg på kjøkkenbenken igjen og går i retning soverommet.
  Så ser jeg ikke mer. To politimenn dukker opp på siden av meg og trekker meg vekk.


  ---
  Så. Ett stykk julefortelling. Jeg hadde tross alt med både juletre og pakker;)
  Kanskje jeg skulle inkludert dagens premie der et sted?
  Nei. Den skal jeg ikke dele med noen.
  • 0
 12. Spredo la til et innlegg i et emne Konkurranse: Black friday giveaway   

  Egoistisk nok så ville en multifunksjonsskriver gjort seg bra akkurat nå.

  Med ny jobb i januar, men uten kontor, så ser det ut som det blir MYE hjemme"kontor" fremover. Da er det jo praktisk å også kunne levere fra seg noe sånn at det blir inntekter av det hele.

  Så sees vi vel i julekalenderen om noen dager.
  • 0
 13. Spredo la til et innlegg i et emne 24. julenøtt 2013   

  Takknemlighet er en interessant ting.
  Det er ferskvare, og bør uttrykkes i øyeblikket, for både det man takker for og takknemligheten man føler, vil normalt bli mindre verdt over tid.

  I tillegg er det sånn at mange av de virkelig store tingene i livet, tenker vi aldri på at vi skal være takknemlig for. Vi tar det som en selvfølge.
  Noe som selvfølgelig kan henge sammen med "ferskvare-tanken". Innen vi skjønner at vi burde være takknemlig for det, har det hele blitt en selvfølgelighet, og derfor mindre relevant å takke for.

  Men tilbake til oppgaven, hvem takker jeg, og for hva...
  Let me count the ways...

  - Jeg takker familien min, selv om de er programforpliktet til å holde ut med meg.
  - Jeg takker vennene mine, som holder ut selv om det ikke er et program i verden som forplikter dem å gjøre det.
  - Jeg takker den som gjorde at vi er her i dag. Enten det var en guddommelighet eller en tilfeldighet, så er jeg takknemlig, for dette livet er ikke så helt ille, tross alt.
  - Jeg takker alle de menneskene jeg har truffet opp igjennom, som har gitt meg muligheten til å lære nye ting om dette livet. På godt og vondt.
  - Så takker jeg alle jeg tidligere har glemt å takke. Selv om dette ikke lenger er ferskvare, så er tanken den beste.

  Men, på denne festdagen med store røde menn med skjegg og lue flaksende i alle retninger, så må jeg faktisk få takke nøttegeneralen aller mest.
  IKKE fordi han har laget 24 julenøtter som det har vært gøy å forsøke å løse. Selv om det altså HAR vært gøy å forsøke å løse dem.
  Nei, akkurat nå kjenner jeg mest for å takke for at generalen BARE laget 24 nøtter, for det betyr at kreativiteten min nå kan ta seg en liten hvilepause.
  Jeg logget inn her i natt for å svare på oppgavene som jeg har pleid å gjøre. Men jeg fant ikke noe svar, så jeg tenkte at jeg fikk prøve igjen senere.
  Resultatet var at jeg DRØMTE om både julenøtter og takknemlighet i natt.
  Så igjen, TAKK for at dette er den siste julenøtten. Jeg kommer sterkt tilbake neste år, men akkurat nå skal kreativiteten min få juleferie!
  • 1
 14. Spredo la til et innlegg i et emne 23. julenøtt 2013   

  Frem til idag var itpros julenøtter de feteste.
  Ganske enkelt fordi både nøttene og generalen er passe sprø, passer sammen og bør passes på i ulendt terreng.

  Men så var det dette gamle munnhellet "ingen nevnt, og ingen glemt".

  For det er ikke bare nøttene som er verdt å lese. Deltagernes svar er absolutt verdt en studie i seg selv. Og det har tidligere vært en nødvendighet, for i fulle drag å kunne nyte generalens ros og ris, hvor han går gjennom samtlige svar og gir oss sin tolkning av svaret (og begrunnelsen for hvorfor man ikke vant det som abslutt ER Norges feteste julekalenderpremier.)

  Men det var dette med "samtlige svar", da.
  Her tar en stakkar en aldri så liten båttur med stor båt uten internett, sånn at man faller ut av EN stakkarslig julenøtt... og straffen er at svaret på nøtten man hiver inn så fort man har landjorden under føttene igjen, blir fullstendig neglisjert.

  Og for å sitere en kjær reklamefilm; "Jeg er ikke sint, jeg er bare veldig, veldig skuffet".
  Ganske enkelt fordi det å se mitt kallenavn på trykk i førjulsdagene er det nærmeste "berømmelse" jeg har vært siden mattelæreren i 4. klasse fortalte alle at jeg ikke hadde en eneste feil på prøven.
  Jeg har hilst på alle kjente (og ganske mange ukjente) med "så du svaret mitt i julekalenderen på itpro.no idag" hver dag i det siste. Og det har virket, for før jeg dro på båttur begynte folk å hilse MEG med "jeg leste svaret ditt på julekalenderen til itpro.no, og det var... (sett inn passende positivt eller negativt adjektiv.)

  På båtturen ble jeg spurt hvorfor jeg ikke hadde lagt inn noe svar på kalenderen. Da måtte jeg forklare dem dette med at noen mennesker hadde mer penger enn andre, og derfor hadde råd til å betale for lugar med internettkobling. Andre, sånn som jeg, måtte leve av pengeløs beundring fra våre medmennesker. Absolutt ikke noe å forakte, men det blir ikke dyr internettkobling av sånt.

  Den forklaringen ble akseptert.

  Når jeg møter folk imorgen, så må jeg gå med bøyd hode, og håpe på ikke å bli gjenkjent. For nå må jeg forklare hvorfor generalen har sensuert meg. Eller nekterå vedkjenne seg svaret mitt, i alle fall.
  Jeg mener, den observante leser vil kunne se at jeg til og med fikk en "liker" på gårdagens post. Før den altså ble ble forbigått i stillhet idag. (Om nå "stillhet" er en god betegnelse på generalens oppsummeringer... (the jury is stilll out on that one))

  Så. Fra jeg husket på at julen nærmet seg og at itpro.no hadde bra julekalendre og frem til idag har ingen andre kalenderarrangører vært nærmere dere enn julenissen er Rudolf, når han midt i oktober etter en lengre slankekur, står radmager med en slaktekniv i hånden mens han mumler "bare et lite lårstyke, ikke noe mer. Jeg er så sulten..."
  Før dere altså snubler i oppløpet, ganske enkelt på grunn av litt dårlig kundebehandling.

  Løpet er på ingen måte kjørt, selvfølgelig.
  Dere kan fremdeles vinne premien "årets fetete julekalender", men det krever fokus og innsats i de neste dagene.
  Husk, det er ikke over før den fete mannen går rundene på julaften.

  Uten sånne fingerglipper hadde dere selvfølgelig vunnet så klart at det ikke ville vært en konkurranse engang, kun et paradeløp.

  • 1
 15. Spredo la til et innlegg i et emne 22. julenøtt 2013   

  Den mest plagsomme juleplagen tror jeg at jeg har kommentert her tidligere.
  Men, jeg er ikke fremmed for hverken å gjenta meg selv eller skrive lange besvarelser, så her kjører vi på igjen.

  Julepresangene er selvfølgelig den største plagen.
  Helt greie å få, men når man har nådd en viss alder og tjener egne penger, så kan man normalt gå ut og kjøpe de tingene man har lyst på. Enten dette er et skytespill til Playstation eller en ny stasjonær pc som er så rå at mannen i butikken spør to ganger om man er SIKKER på at man vil bruke over 20.000 på en stasjonær pc når de har så bra bærbare... (Been there, done that, og jeg er veldig fornøyd med maskinen).
  Uansett, det er som regel ikke slike pakker man får til jul uansett. Det blir fort mer "trauste" presanger. Gensere, bøker, filmer... Og igjen, kan jeg svi av 20.000 på en PC, så kan du banne på at jeg har penger til en ny genser, om jeg vil ha en.
  Men greit, det er stort sett OK å FÅ presanger.

  Problemet er å gi dem.
  Eller å finne RETT presang å gi, om du vil.
  Samtidig som du må sørge for ikke å glemme noen.
  Søsken, fedre, mødre, svigerfedre og -mødre, nære venner og bikkja til naboen. Alle må ha presang, og den presangen må være helt rett.
  - Den må vise at man har tenkt på mottaker.
  - Den må være dyr nok.
  - Den må ikke fære FOR dyr, for det skaper ubalanse. Ingenting er verre enn å pakke opp et nytt slips fra svigerfar og huske at den whiskyen du kjøpte til ham fordi du trodde dere var på bølgelengde koster tre ganger så mye. Hva vil mannen tro når han får en så dyr presang?

  Og så er det den etterslengeren, da. Den personen du normalt aldri får presanger fra, men som "tilfeldigvis" svipper innom dagen før jul, fordi "han hadde noe å gjøre i nabolaget, og da kunne han jo levere denne her..."
  Jeg har blitt bedre her, for jeg har etpar "nødpresanger" liggende ferdig pakket, men uten navnelapp på. "Åh, der var du. Ja, vi skulle akkurat ut og levere de siste pakkene, men da kan du jo få din nå". Og ut på bakrommet og skrive navn på merkelappen før den overleveres med et smil.

  Så må man ikke glemme å smile pent og se både overrasket og tilfreds ut når man pakker opp årets 4 slips, eller som for noen år siden, den 3 utgaven av Knausgaards 3. bind...("Nei, så kjekt. Da kan jeg bytte i gavekort, og sikre meg resten av serien om noen måneder!")

  Jeg ville byttet hele julegavestyret med en uke ekstra ferie.

  Jeg kunne til og med tatt den uten å få mere feriepenger, for det jeg ville spart på ikke å trenge å kjøpe alle julegavene ville gitt meg mer enn nok penger til en ekstra ukes luksusferie!
  Og bare tenk så deilig juleferien ville blitt. Ingen løping i butikker før jul. Inge falske smil og jubel over noe du ikke trenger. Og ingen løping i byttekø i romjulen.
  Bare nyte julen, og glede seg til sommerferien...
  • 1
 16. Spredo la til et innlegg i et emne 20. julenøtt 2013   

  Det må vel være når jeg utsetter både julehandling og jobb, for ikke å snakke om nattesøvn, fordi jeg sitter her og trykker F5 og venter på at julenøtten til itpro.no skal dukke opp, uten at så skjer.
  For nå har jeg ikke tid til annet enn å legge inn et kort svar.
  NOEN vil kanskje synes det er en bra ting, men jeg er helt grønn her jeg sitter.
  • 0
 17. Spredo la til et innlegg i et emne 19. julenøtt 2013   

  Greit.
  Denne kan bli lang.

  Nøttene her inne er gjennomtenkte og velformulerte, og det virker ikke som en tilfeldighet. Generalen vet hva han vil si.
  i tillegg lever generalen av å skrive ting, noe som styrker min oppfatning av at det hele er en felle.

  "Hva vipper nissen av hengslene?" er ikke så uskyldig som det høres ut.
  Her snakker vi nemlig om TO uttrykk.

  Det ene uttrykket er "vippe av pinnen", som i klartekst betyr "å bringe ut av fatning". Eller "la seg forvirre", om du vil.
  Dette kan ofte skje når man går for å gjøre en ting, får et enkelt spørsmål om noe annet, og glemmer helt hva man hadde tenkt å gjøre. Ingenting alvorlig, men en tilstand som blir mer vanlig jo eldre man blir. Forvirringen, altså.

  Det andre uttrykket er "gå av hengslene" som er mer et uttrykk for (overdrevent) raseri eller følelesutbrudd.
  Greit illustrert med den følelsen du får når du sitter på toalettet, og etterpå finner ut at noen har brukt opp alt tørkepapiret, litt forsterket av at du har skulket de fire siste timene hos psykologen for å diskutere "anger management".

  Så, oppgaven må være å kombinere de to uttrykkene. Forvirre nissefar sånn at han får et voldsomt følelsesutbrudd. Gjerne sinne.
  Og jeg sitter med en følelse av "forvirret nissefar på toalettet uten tørkepapir" ikke kommer til å lande denne nøtten.
  Jeg antar også at nissefar, som en sivilisert mann, ikke går av hengslene for noe så banalt, selv om han skulle være midlertidig forvirret.
  (I tillegg forsøker jeg å heve meg over toaletthumor. Med vekslende hell.)

  Tilbake til oppgaven. Hva vipper nissen av hengslene?

  Jeg har vært inne på Snowden tidligere. Hvis nissen forsøkte å plassere mannen på rett liste (snill/slem) i den saken, for så å finne ut at det hele hadde vært et spill fordi Snowden ville ha en ekstra fin julepresang i år, så vil nok resultatet kunne beskrive som "nissen ble vippet av hengslene".
  Og hvor han deretter ville vippet Snowden er et åpent spørsmål.

  Men jeg har allerede konkludert med at Snowden nok fremdeles er på slem-siden, og han har neppet hatt "julegaver" som motiv, så det er nok ikke der svaret ligger.

  Å sette opp årsregnskapet for virksomheten og fylle ut korrekt selvangivelse vil nok også kunne kvalifisere til å vippe nissen av hengslene. Det starter med økende forvirring, før det hele avsluttes med vilt raseri når han skjønner at myndighetene helt bevisst forsøker å gjøre livet vanskelig for en stakkar.
  Men... dette fordrer for det første at nissen må betale skatt, og for det andre at vanlige mennesker ikke reagerer på samme måte.
  Hva nissens skattestatus er, aner jeg ikke, men jeg kjenner mange som går av både hengsler og bukseseler i forbindelse med selvangivelsene, så dette kan umulig være svaret.

  Nei, jeg tror det må være noe enkelt.
  Som at man på klokkene på nordpolen glemte å regne inn skuddårsdagen, sånn at nissen endte opp med å gjøre runden sin en dag for tidlig.
  DET ville nok kvalifisere. Når han først gjør runden, og ser at ingen har satt frem melk og kaker, så vil han bli forvirret. Når det deretter går opp for ham at klokken har gått 24 timer feil i 10 måneder sånn at han har feiret både nissemors og sin egen fødselsdag og bryllupsdagen på feil dag, DET er sånt som nok kan få den stakkars overarbeidede mannen til å blåse en sikring.
  Legg inn den fortvilede "skal jeg ta tilbake alle pakkene jeg har levert ut og levere dem på nytt igjen imorgen, eller må jeg fikse nye pakker til alle sammen sånn at de faktisk får presanger til jul"-tanken, så har du en nisse som helt klart er vippet av hengslene.  • 0
 18. Spredo la til et innlegg i et emne 18. julenøtt 2013   

  Her må jeg si at jeg bare venter på fasiten.
  Så stiller jeg der.
  • 0
 19. Spredo la til et innlegg i et emne 17. julenøtt 2013   

  Dette er vel første gang Generalen har ødelagt svaret mitt allerede i oppgaveteksten.

  Så jeg aner en viss sammenheng, av typen "hvis vi sier dette i oppgaveteksten, så er det ingen som kommer til å si noe om dette i svaret, og da er hemmeligheten trygg, for det er aldri noen som tar en oppgavetekst alvorlig."

  FEIL!

  Svaret er heller ikke "enten, eller" det er "både, og"!

  For å ta det fra begynnelsen.
  Eller fra for en stund, siden, i alle fall.

  Verden blir mindre. Internettet gjør at vi kan reise virtuellt verden rundt, nesten like fort som julenissen med steroidpåvirkede reinstdyr foran sleden. (Du får ikke lysende nese av å spise dyrefor, bare så du vet det.)

  I tidligere tider var nissen avhengig av diverse hjelpere rundt om i verden, som noterte opp hva man gjorde av "slemt", og fylte på med hva man gjorde av "snilt" om det var plass. (Vi snakker en non-profit organisasjon her, og porto er dyrt.)
  Dette var møysommelig arbeid, og ting tok tid.
  Som et resultat av dette så kunne man slippe unna med rampestreker bare de ble begått tett nok oppunder jul. (Noe som forklarer hvorfor enkelte fikk julepresang selv om de TP'et et hus under Halloween)

  Etter som verden ble mer datafisert, ble nissens organisasjon også mer teknisk. Og mer sentralisert, siden det ikke lenger var behov for å overvåke "on site". (Det året det ble offentliggjort... "God jul, bra jobbet, her er julepresangen din, og forresten, du har ikke jobb til neste år", var ikke noe godt år for mange av de ansatte i distriktene.)
  Men, som en non-profit osv, så sparte busiNISSEN store penger. (OK, ikke alle kan være like gode!)

  Problemet med disse høyteknologiske "snill" og "slem"-listene er at de krever endel overfåkning, og det kreves at det lagres mye data.
  (Man kan selvfølgelig spørre seg hvorfor ingen reagerte på DET da postmannen fraktet tonnevis av brev til Nordpolen hver måned, (la oss ikke spørre nå), og man kan likeledes stille spørsmålet "resirkulerer nissen?" (Ja, men la oss ikke gå inn på det heller akkurat nå.))
  Som sagt, før jeg sporet av, mye data som må lagres.
  Og, i motsetning til postmannens tunge reise til Nordpolen, så vil disse datamengdene oppdages om de lagres. og da hadde nissen et problem.
  Tenk for en fristelse for hackers, krackers og snackers (de minst farlige, men de er gode på å spise sjokolade mens de sitter ved tastaturet), om de kunne komme inn i listene til julenissen, og gjøre om på hvem som er snille og slemme. Og ikke minst "fikse" på hvem som skal få hva i julepresang.

  Derfor begynte man tidenes største memmelige operasjon.
  Styrt fra nordpolen, selv om ikke mange vet det.

  Det første man gjorde var å narre flest mulig til å bruke internett. (Facebook, , google, twitter, instagram... ja til og med epost... Bare for å få informasjonen ut på nettet)

  Det neste man gjorde var å begynne å samle inn denne informasjonen (Facebook, googlem, twitter, NSA, DLS... ALLE samarbeider om dette.)

  Det tredje man gjør, er det aller viktigste. Man samler inn en hel masse informasjon man ikke er interessert i, og legger den fremst i systemene. Sånn at hackere, krackere og snackere som bryter seg gjennom de ytre forsvarsverkene får mengder med data de ikke kan gjøre noe fornuftig med.
  Greit nok, en og annen klarer å prate seg til et lengre utenlandsopphold når de har fått tak i noen millioner "hemmelige" dokumenter, men for de fleste så er disse "hemmelige" greiene bare ord.
  De bruker selvflgelig noe av informasjonen. Nissen noterer seg "snill" og "slem" basert på hvem som starter kriger, og hvem som bygger barnehjem, men listene er ganske enkle. Enten er du på "snill-listen", eller så er du på "slem-listen". Hvorfor du er der, er mindre viktig for nissen, ellers ville han aldri blitt ferdig med jobben.
  Så, mye av begrunnelsen for snill/slem dumpes ut igjen og blir liggende som en del av kamuflasjen.


  Så er det etpar morsomme sannheter.
  Den første, og største er at de som jobber i disse organisasjonene som datainnsamlere ikke aner at de jobber for julenissen. Det skulle nesten bare mangle.
  Den virkelig morsomme er at de som jobber med denne informasjonsinnhentingen og mener at den er lovlig fordi "grunnloven ikke aktivt forbyr det", eller "det er en tøff verden der ute, vi må være villig til å gjøre alt, inkludert å ofre vår personlige integritet for å holde terroren i sjakk" automatisk havner på slem-listen. Selv om de altså jobber for julenissen.
  (Og personer som Snowden, som har jobbet med informasjonsinnhenting (slemt), ikke likt det (snilt), sluttet med det (snilt), sladret på arbeidsgiver (slemt), med verdens beste intensjoner (snilt), men gitt det til russerne (slemt, selv omd et er lenge siden den kalde krigen) får nok kull i julepresang i år også, men han får en kjempeklump fordi han er på rett vei.)

  Så, der har du det.
  Er du nå tilhenger av DLD fordi det vil gi julenissen oversikt over hvor snill du har vært gjennom året, eller er du motstander av det,fordi nissen da vil notere deg som "snill" fordi du prøver å ta vare på dine medmenneskers digitale informasjon og sørge for at den ikke blir lagret og misbrukt?

  Ditt valg!

  • 1
 20. Spredo la til et innlegg i et emne 16. julenøtt 2013   

  Som finalist må jeg si det var en verdig vinner i forrige julenøtt.
  Selv om jeg føler jeg burde fått ekstrapoeng for referansen til "piller mot møkkete vann"
  Selv om det ikke er en vanlig julesang.

  Men jeg aksepterer generalens enevelde og overordnede ekspertise på julenøttområdet og da spesielt på "premieutdeling-for-julenøtter"-området.

  Dagens konkurranse er imidlertid av det vriene slaget.
  Hva er verdt å kjempe ekstra for i julen?

  Nå er vi nemlig på full fart inn i filosofiens verden.
  Om vi da tar utgangspunkt i at julen har blitt mer kommersiell opp igjennom historien, og at vi i disse dager, selv med et større tilbakeslag i økonomien bak oss, er på vei mot nye overforbruk i "egennytten" og "kjøpt kjærlighet" sitt navn...

  Det jeg egentlig er på vei mot, via mine sedvanlige omveier, er: Hvis noe er verdt å kjempe for i julen, hvorfor skulle det ikke være verdt å kjempe for resten av året?

  Vi kan selvfølgelig ramle ned på gamle floskler. "Fred på jorden, og kjærlighet mellom mennesker". Men det er vel ikke noe som bare har verdi i desember (eller, som i butikkene, mellom september og januar)?
  Dette er jo verdier som bør gjelde hele året?

  Vi kan selvfølgelig gå den andre veien, og være 100% egosentriske og kapitalistiske, og si "julepresangene mine er verdt å kjempe for". Men når man ser hvilken tilstand verden befinner seg i, så blir det litt feil å forsøke å vinne en konkurranse med å fronte "julegaver" som den største kampsaken.

  Men, jeg tror jeg har løst det.
  I alle fall sånn at jeg selv har noe å fronte, uavhengig av hvordan det går med mitt svar i denne konkurransen.
  Det som er verdt å kjempe ekstra for i julen, er at den medfølelse og omsorg svært mange føler ekstra av i desember ikke forsvinner sammen med juletreet, men blir med over i 2014, sånn at neste år blir et best mulig år for flest mulig mennesker.

  Joda, det er et klissete svar, men jeg står for det.
  Med begge bena solid plantet i kliss, og med store forhåpninger for 2014.


  • 0
 21. Spredo la til et innlegg i et emne 15. julenøtt 2013   

  Ja, i perfekt juleånd så krasjet svaret mitt da jeg forsøkte å legge inn en lenke. Aldri så galt at man ikke har godt av å forsøke en gang til, liksom.

  For hva er egentlig (jule)stemning?
  Er det en god ting, eller er det bare den generelle følelsen av at verden kommer til å gå under innen noen dager, men ikke før den siste kredittkortregningen har forfalt til betaling?

  Butikkene starter jo med å skape "julestemning" i september, hvor de dumper resten av påskemarsipanen ut i butikkene, lett kamuflert i ny, rød innpakning.
  Samtidig fylles innboksen med beskjed om at det snart er for sent å kjøpe inn den perfekte julegaven til jul.

  Når desember kommer,s å begynner panikken å sette inn. Hvor i allverden finner man den perfekte julegaven til kjente og kjære og bikkja til naboen?

  Og når man med vemmelse rusler rundt i butikkene på leting etter... noe,s om ser passe dyrt ut og veldig omtenksomt ut... så blir sansene overveldet av mer julemas.

  Runde joviale rødkledde dukker er klemt frem overalt.
  Musikken i kjøpesentrene, som kan være ille nok på en vanlig dag, klemmer ut den ene julesangen etter den andre.
  Glaaaaaade juuuuuul... joda, jeg vil gjerne ha etpar av de pillene de stapper i sangerne før de begynner å synge, for de ser ut til å virke.
  Rudolf er rød på nesen... og det er han ikke alene om etter å ha forsøkt å henge med i svingene på diverse førjulsfester og julebord. Men det er ikke alle som kjenner for å synge om det av den grunn!
  Wham har, til tross for en forferdelig sang, en viss form for riktig innstilling, siden de fokuserer mer på forrige jul enn denne. De er også inne på noe vesentlig, gjenbruk, når de vil gi samme presang til flere personer i etterfølgende juler.
  Julenissens bjeller er en klassiker, men de som synger kan umulig ha tenkt på at "bjeller" har flere betydninger i dagens samfunn... IKKE pene bilder å ha på netthinnen når man ramler rundt blandt disse rødkledde, velfødde julemennene...
  Går vi tilbake til de utenlandske, så kommer vi ikke unna den "sjarmerende" "all I want for christmas", som enkelt og greit fokuserer på at unger kommer til å plystre gjennom hele julen om de ikke får julepresanger de er fornøyd med. Ren utpressing!
  "I saw mommy kissing Santa Claus" er jo egentlig en trist sang om utroskap, og ikke noe man trenger å trekke inn i julen som noe "positivt". Her blåser jeg i hvor langt samfunnet har kommet, dette er IKKE bra!
  Og hva med White Christmas. Jeg bor i byen, og hvis vi er i nærheten av å ha "hvit jul" er, så varer den i 5 minutter før vi får slapseføre og må finne frem slagstøvlene for ikke å drukne i møkkete vann. (Nevnte jeg at jeg gjerne vil ha piller til jul?)

  Nei, det er bare en sang som får meg i rett (jule)stemning.
  Når jeg har satt meg ned og hørt på denne, så er jeg klar for alt julen kan kaste på meg, og jeg tar det med et smil og et forsiktig skritt til siden så det ikke søler til dressen.

  Sangen finnes HER:

  • 1
 22. Spredo la til et innlegg i et emne 14. julenøtt 2013   

  Juletaco?

  Enkelt.
  1. Bytt ut (oske)kjøttdeigen med (svine)medisterdeig. Medisterdeigen spes med melk og kavring, som du normalt gjør for å lage medisterkaker til jul. Men isteden for å lage "kaker" denne gangen, så deler du medisterdeigen opp i små biter. (Størrelsen er valgfri, men jeg pleier å ta utgangspunkt i 1/4-sukkerbit, omtrent.
  2. Stek "sukkerbitene" i ribbefett. Husk at de er SMÅ, så de trenger på ingen måte å stekes like lenge som vanllige medisterkaker.
  3. Finn frem surkålen. Denne erstatter løk og ost i den vanlige taco-oppskriften, så ikke vær redd for å bruke MYE.
  4. Min patenterte taco-saus. (Vel, hadde den vært patentert så kunne dere fått oppskriften og jeg ville fått royalty. Men siden patentsøknaden fremdeles er inne til vurdering, så kan jeg ikke si så mye. Men jeg kan si at den inneholder tomatpure og chili. Og at den er mye bedre enn det du får kjøpt i butikken.)
  5. Taco-brett. Mye lettere å bruke enn taco-skjell, spesielt siden terningformede medisterdeigkaker triller overraskende godt.

  Dekk bunnen av taco-brettet med en moderat mengde medistersukkerbiter.
  Så er det to muligheter.
  Enten hell over spesial-tacosausen og fyll på med surkålen, eller
  fyll på med surkål,og hell spesial-tacosausen over. Personlig foretrekker jeg å ha sausen på først, og surkålen til slutt.

  Spis

  Det kan være verdt å merke seg at det meste av det man ellers putter av grøntfor på en taco IKKE smaker like godt til en julemattaco. Men det er fritt frem å forsøke, om det skulle være spesielle favoritt-ingredienser du absolutt ikke kan klare deg uten på en jule-taco.
  Bon apetit
  • 0
 23. Spredo la til et innlegg i et emne 13. julenøtt 2013   

  Siden du liker korte svar om dagen:

  Alle med et snev av religion vil si "nei".
  Ganske enkelt fordi alle er overbevist om at alle med en annen religion enn den "riktige" ikke kommer inn.
  Alle uten et senv av religion... vel, spiller det noen rolle?
  • 1
 24. Spredo la til et innlegg i et emne 12. julenøtt 2013   

  NÅ begynner vi å snakke.
  All makt til meg, som eneveldig hersker og lovgiver for (eller blir det "over"?) det norske folk.

  Men jeg lover, jeg skulle være en rettferdig hersker.
  Tror jeg, da.

  Og jeg skulle vært en smart en. En som innser at det kanskje ikke er HVER dag jeg får lov til å sitte ved makten på denne måten. Og ikke minst ville jeg skjønt, etter å ha truet med å henge dem utenfor slottsmuren alle sammen, at man kanskje faktisk trenger politikere allikevel.
  De trengs for å forberede nye lovforslag, vurdere gamle lovforslag, sette sammen kompliserte formler i budsjetter (og balansere disse), og de ville trenges for å holde en gammel diktator litt i ørene. Litt sånn "hvis jeg gir meg som diktator nå, så er det en av disse som kommer til å ta over. Jeg skylder det norske folk å sitte en stund til!"

  Det er ikke utenkelig at jeg ville fått anledning til å henge en og annen politiker uansett, for loven jeg ville innført var "enhver som vil kalle seg politiker, jobbe som politiker og få lønn som politiker må til enhver tid kunne svare korrekt på 16 av tyve spørsmål om den moderne teknologien".
  Uanmeldte pop quiz'er for hele stortinget. Og selvfølgelig ikke de samme spørsmålene hver gang.
  klarer du ikke dagens overraskelsesquiz så har du 3 dager på deg til å ta en ny prøve (50 spørsmål, du må ha 45 rett, eller så åker du ut. Stort mer rettferdig klarer jeg ikke være.)

  Hvorfor ville jeg ha valgt denne løsningen?
  Ganske enkelt fordi vi, som nøttegeneralen i og for seg påpeker, styres av en haug med politikere som ikke skjønner konsekvensene av de lovene og reglene de vedtar så snart det er snakk om "teknologi".
  Min løsning ville sørget for at vi fikk kompetente politikere i alle fall på det området. Og det er ikke helt utenkelig at den kompetansen de opparbeidet seg der ville smitte over på andre områder... En vinn-vinn-situasjon.

  Når det er sagt, så vil jeg jo på egne vegne påstå at med meg som livstidsdiktator så ville vi hatt i alle fall EN person i styre og stell som ikke er HELT teknologi-analfabet... men jeg vil jo være en god diktator og planlegge for fremtiden, så...


  • 0
 25. Spredo la til et innlegg i et emne 11. julenøtt 2013   

  Nei, julepynt går ikke ut på dato.

  Det beste eksempelet på dette er å ta noe som normalt går ut på dato. For eksempel en fin pepperkakefigur, nemsomt laget med små barnehender, hvor man etter at kaken er stekt og pyntet blir fortalt at "DEN er så fin at den må på juletreet!".
  Det er akkurat den samme kaken som man, når treet avpyntes og kastes, blir fortalt at "den er for fin til å spises, den skal SPARES!".
  Når man så året etter pakker frem julepynten, så er det stor glede fordi "se, jeg fant igjen pepperkaken min!".
  Og den er tilbake på juletreet igjen.

  Hadde den kaken vært en "kake", så hadde den vært kastet før helsemyndighetene kommer på døren.
  Men siden den nå er blitt "julepynt", så har den plutselig evig liv.

  Dette er selvfølgelig ikke det samme som at det ikke er en form for "naturlig utvelgelse" blandt julepynten også, men dette er primært fordi vår oppfatning av hva som er smart å pynte med forandrer seg. Altså en omdefinering fra "julepynt" til "søppel".
  Men så lenge definisjonen "julepynt" henger ved, så er kaken trygg, fanget i en slags boble i tiden.
  Inntil man henger den litt for lavt på juletreet, og lillebror får tak i den og tusler rundt i hele huset med pepperkakefiguren i hånden mens han slikker og forsøker å tygge, mens han mumler "kake".
  Men det er en annen historie.
  • 1