rune f

Medlemmer
 • Innholdsteller

  1 694
 • Ble med

 • Besøkte siden sist


Alt skrevet av rune f

 1. rune f la til et innlegg i et emne Bruk av mail() funksjon på egen server / MAC   

  Et godt råd er å ikke bare si at "noe ikke virker", uten å også sende med feilmeldinger, log-beskjeder, ev. annen respons som følge av det du forsøker å gjøre. I det hele tatt forklare hvorfor du vet at "noe ikke virker". Du sier også at konfigureringen av sendmail er feil. Skriv inn hvordan du har konfigurert sendmail så slipper folk å gjette hva du kan ha konfigurert feil.

  Linken Martin Aleksander henviser til beskriver at man må konfigurere hva som er SMTP-server og hvilken port den er satt opp med (vanligvis 25). Kjører du SMTP-server lokalt? I så fall sett den til 'localhost', har du den på en annen maskin, legg inn IP eller host-navn.

  OS X har en medfølgende SMTP-server: postfix. Denne kan startes med kommandoen 'sudo postfix start', ev. legges inn som en permanent tjeneste med launchctl. Mulig den må konfigureres.
  • 0
 2. rune f la til et innlegg i et emne Winamp legger spionfiler på firefox   

  Dette er en del av Winamp Application Detect: http://www.winamp.co...tallation_Notes  Dette er altså helt ufarlig, og kan velges bort under installasjonen hvis man velger custom installation. Jeg regner med at DLL-filen trengs for at XPT-filen (Firefox pluginen) skal kunne interface med Winamp. Hvis du fremdeles er usikker, forsøk å gjøre en ny installering hvor du velger bort Winamp Application Detection for Firefox, og se om DLL-filen blir installert da.
  • 0
 3. rune f la til et innlegg i et emne Command linje skript   

  Jeg har aldri vært borti tilsvarende pakkebehandlere på Windows som du finner på Unix, Linux og OS X. Men det er godt mulig det finnes.

  Hvis du liker å jobbe i kommandolinjen og alle de kraftige mulighetene den gir til avansert automatisering av oppgaver vil jeg anbefale deg å legge inn Cygwin http://cygwin.org
  Bruk også litt tid til å gå igjennom pakkene du vil installere da ikke alt er inkludert som default, bl.a. finner du wget under Web-kategorien. Cygwin krever litt tid til å venne seg til, ettersom de vanlige diskene i Windows er "montert" i filtreet til Cygwin under /cygdrive/c, /cygdrive/d osv.
  • 0
 4. rune f la til et innlegg i et emne "MUST" til mac?   

  PathFinder http://www.cocoatech.com erstatter for den meget begrensede filbehandleren som følger med OS X.
  TextWrangler http://www.barebones.com/products/textwrangler/ teksteditor, ikke like smooth som Textmate, men gratis.
  Vox http://www.voxapp.uni.cc/ hvis du ikke er så begeistret for iTunes.
  Max http://sbooth.org/Max/ CD-ripper & lydfil-converter

  HomeBrew eller MacPorts gir enkelt tilgang til en stor mengde åpen kildekode-programmer: http://mxcl.github.com/homebrew http://www.macports.org
  • 0
 5. rune f la til et innlegg i et emne [LØST] Valg av programmeringsspråk   

  Runtime'n til VB6 er fortsatt støttet på Windows 7, selv om VB6 er 11-12 år gammelt. Og utvikle noe i VB.NET tilsier ikke at man "setter seg fast" om et par år. Å starte på et nytt VB6-prosjekt idag høres rart ut.

  Det er mer avgjørende at du har folk med god kompetanse på språket man velger enn om et språk "kompileres bedre" enn et annet. Kompilatorer er flinke til å optimalisere, men man kan fint skrive treg kode uansett hvilket språk man velger.

  Uten at jeg er noen ekspert på kassasystemer så vil jeg tro at det finnes mye ferdigløsninger for dette. Hva er grunnen til at du ønsker skreddersøm fremfor å kjøpe ferdig hyllevare? Jeg vil tro at et kassasystem fint kan utvikles i VB.NET eller et hvilket som helst .NET -språk uten at det har all verden å si akkurat hvilket språk man velger. Hvis .NET som plattform ikke gir noen nevneverdig fordel så ville jeg dessuten vurdert mere plattform-uavhengige språk som Java, Python, Scala, samt en mer lettvekts-database enn MSSQL Server.

  Uansett, nyutvilking på VB6 høres rart ut.
  • 0
 6. rune f la til et innlegg i et emne [LØST] Valg av programmeringsspråk   

  Du sier bare at du skal få laget et dataprogram, men ingenting om hva slags program. Det kan godt hende at Visual Basic passer perfekt til oppgaven, men det er ikke godt å si så lenge du ikke gir noen detaljer om hva som skal utvikles. Gitt at det er kompetente utviklere du har fått tak i bør du lytte til hva de anbefaler. Det finnes nok av eksempler på prosjekter som har gått langt over tid og budsjett, eller rett og slett gått på trynet og må avbrytes, hvor det er oppdragsgiver som har valgt teknisk plattform istedet for å overlate dette til de med den tekniske kompetansen, og som faktisk har grunnlaget for å velge rette verktøy til jobben.

  Visual Basic er nok ikke noe som blir faset ut av Microsoft med det første. Det er en viktig del av .NET-porteføljen. At et programmeringsspråk skjuler detaljer fra utvikleren er heller ikke først og fremst negativt. Dette har vært trenden lenge, at programmeringsspråkene abstraherer bort mer og mer tekniske lavnivå-detaljer for at utvikleren først og fremst skal kunne konsentrere seg om selve problemet som skal løses.

  Hvis du har personer med kompetanse i VB, og de mener at programmet er egnet for VB, så bør du som oppdragsgiver ikke stikke kjepper i hjulene for det.
  • 0
 7. rune f la til et innlegg i et emne Oppryddingsprogram til Mac?   

  Hva er det egentlig dere ønsker å tweake? Har hatt Mac nå i godt over et år og aldri sett noe behov for å tweake instillinger og i det hele tatt blande meg inn i ting som operativsystemet er ment å ta seg av. Maskinen føles like snappy som første gang jeg startet den opp.
  • 0
 8. rune f la til et innlegg i et emne Hvilke sosiale nettverk bruker du?   

  Bruker hovedsakelig Facebook og Twitter. Synes det er morsomt med statistikken som bygger seg opp på Last.fm, men bruker ikke det sosiale aspektet ved tjenesten noe spesielt. Har i tillegg profil på et par litt mer nisje-nettverk som Readernaut og Soundcloud. Har også profil på LinkedIn, men kan ikke si jeg bruker det noe særlig aktivt.
  • 0
 9. rune f la til et innlegg i et emne Ebøker, finnes det en veldig god portal?   

  http://www.gutenberg.org
  • 0
 10. rune f la til et innlegg i et emne Jente laptop.   

  En Sony VAIO kanskje?
  http://www.sony.no/product/vn-y-series
  • 0
 11. rune f la til et innlegg i et emne Dine favorittapplikasjoner til Android   

  Mine favoritter:
  - Droid MPD Client. Fjernkontroll til Music Player Daemon, som jeg har kjørende på en Mac hjemme. Bruker den til å styre musikk hjemme, men også på jobb og hos venner ettersom jeg kan velge om jeg vil sende lyden til høyttalerne hjemme i stua eller en stream som jeg kan koble meg til eksternt.

  - XBMC Remote. Fjernkontroll til XBMC. Veldig smooth brukergrensesnitt.

  - ^3 Musikkspiller med et litt merkelig navn (ofte omtalt som "Cubed"). Enkel og effektiv musikkspiller. Liker brukergrensesnittet veldig godt.

  - Alarm Klock. Synd å gi et så forhatt verktøy som en vekkerklokke et favorittstempel, men jeg bruker den jo hver dag. Veldig lite flashy applikasjon, men den gjør en god jobb. Den kan bl.a. spille av musikk som alarm, og støtter flere alarm-konfigurasjoner (kjekt å legge inn et par "backup"-alarmer hvis du er som meg som har en tendes til å skru av alarmen istedet for snooze).

  Jeg har installert TasKiller, og brukte den veldig mye i starten etter at jeg kjøpte telefonen av frykt for "bakgrunnsprosesser" som tømmer batteriet. Nå bruker jeg den ytterst sjelden, ettersom Android er bygget fra bunnen av for å håndtere multitasking på ressursbegrensede mobile enheter. Jeg har ikke noe lenger batteritid hvis jeg driver og dreper prosesser hele tiden. Eneste resultatet jeg får av det er en mer ustabil telefon. Etter at jeg sluttet å bruke den har jeg like lang batteritid, samt at jeg slipper å måtte drive å reboote telefonen hver dag. Mitt råd er å la Android OSet selv håndtere minne og prosessor-bruk, det er flinkere til det enn det du er!
  http://android-devel...ndroid-way.html
  • 0
 12. rune f la til et innlegg i et emne På jakt etter enkel kalenderklient   

  Hva med Google Calendar sammen med Thunderbird m/Lightning. Synkroniserer du Lightning med Google Calendar så har du kalenderen tilgjengelig overalt hvor du har tilgang til internett. Bruker Google Calendar selv sammen med iCal (på Mac), men brukte Lightning før. På denne måten har jeg også alltid kalenderen tilgjengelig på Android-telefonen min.
  • 0
 13. rune f la til et innlegg i et emne Ny laptop i USA   


  Toll på en PC som du har med fra utlandet er ikke noe å lage et problem ut av. La oss si at du tar med deg en laptop ut på reise, noe som ikke akkurat er uvanlig. Må du fortolle den da du kommer tilbake til Norge?
  • 0
 14. rune f la til et innlegg i et emne [LØST] Video Konverter for HTC Tattoo   

  Gjetter på http://www.doubletwist.com (selv om du sier at programmet begynte på 'Z')
  • 2
 15. rune f la til et innlegg i et emne Iphone 4 eller tilsvarende? Hva velger du?   

  SonyEricsson X10 her, og veldig fornøyd. Litt skuffet over at SE bare har bekreftet oppgradering til Android 2.1 og ikke 2.2, men jeg kan ikke si at jeg savner noe nå som jeg kjører versjon 1.6 heller. X10 mini pro tror jeg er en veldig fin telefon. Ellers så kommer det visst en mellomstørrelse Xperia X8 også.

  Iphone er ikke aktuelt for min del da jeg ikke ønsker å forholde meg til det lukkede økosystemet med App Store, iTunes etc, men jeg har ingen problemer med å forstå at folk sverger til iPhone da det er en rasende funksjonell telefon.
  • 0
 16. rune f la til et innlegg i et emne Hvor mange har SSD i maskinene sine   

  Har 2 stk Macbook Pro, begge med SSD-disk. Mener å ha hørt at det er en Samsung rebrandet til Apple som sitter i. De har vel ord på seg for å ikke være akkurat de kvasseste SSDene, men det har også vært ønsket om en stillegående maskin som har gjort at jeg har gått for SSD. Fra jeg trykker på power-knappen (fra fullstendig avslått) til den viser desktopen og CPU er idle tar det mellom 10-15 sekunder. Den er også meget responsiv og store samplebiblioteker tar et øyeblikk å laste fra disk.
  • 0
 17. rune f la til et innlegg i et emne Lage et script som ser etter oppdatering   

  Siden man må være online for at en slik oppdateringsløsning skal fungere, hvorfor kan man ikke da like gjerne lese boken i en nettleser, og dermed være garantert at man leser siste versjon? Mulig dette blir en personlig preferanse, men jeg hadde styrt langt unna en bok i exe-format. Hvis boken er tilgjengelig som en vanlig nettside kan jeg f.eks.
  - lese online og være sikker på at jeg ser på siste versjon.
  - lagre html-filen(e) for lesing offline
  - lagre som PDF og laste opp på ebok-leser
  - være skråsikker på at det ikke blir kjørt uønsket kode på maskinen min

  For at noen skal kunne hjelpe deg med en oppdateringsløsning må du fortelle hva du bruker for å kompilere html til exe. Har du programmert en egen løsning for å bundle en software-ebokleser og innhold? Er det en ferdigløsning, og tillater den at det inkluderes 3. parts script/moduler som kan utføre denne sjekken for nyere versjoner?
  • 0
 18. rune f la til et innlegg i et emne En god nybegynnerforklaring i C   

  Det er i prinsippet ingen begrensning i selve språket for hva du kan utføre i et programmeringsspråk. Det har mer med det som kalles abstraksjonsnivå, hvor langt fra det som faktisk utføres i maskinvaren man uttrykker i programmeringskode. Assembler er så nært du kan komme uten å faktisk programmere i rene tallkoder (operation codes, opcodes).

  Kort forklart:
  En CPU har et sett med instruksjoner den forstår, samt at den har et antall knøttsmå og raske minnelokasjoner (registre) som den bruker som input og output av disse instruksjonene. En instruksjon kan f.eks. være "ta verdien i et register og adder verdien i et annet register med denne". Denne instruksjonen kan f.eks. ha opcoden 00 (hex), og den tar to registre som parametre, f.eks. de to første registrene 00 og 01. Hele instruksjonen for å legge sammen tallen som ligger i registrene 00 og 01 og resultatet legges i det siste blir da 000001 i hexadecimal form. Det som CPUen forstår er jo bare 0 og 1, så i bits blir dette:
  0000000000000000 0000000000000000 0000000000000000 0000000000000000 0000000000000000 0000000000000001
  Her er det brukt 32bits til instruksjon, samt registre på 32 bits hver.

  Assembler er en 1:1 symbolsk versjon av slike opcodes, og instruksjonen over i assemblerkode kan være noe sånt:
  ADD AX, BX

  Etter at instruksjonen over er utført vil man i BX finne summen av registrene AX og BX fra før instruksjonen ble kjørt.

  Alt en CPU, GPU, eller andre prosessorenheter gjør er å behandle slike bit-strenger i sekvens i en utrolig hastighet. Så alle språk må på et eller annet punkt bli oversatt til slike bit-strenger før en prosessor kan utføre noe, om det er snakk om Assembler, C, Java, eller Ruby. Det er fullt mulig å lage grafikk i Assembler. F.eks. er denne animasjonen kodet i ren assembler:
  • 0
 19. rune f la til et innlegg i et emne En god nybegynnerforklaring i C   

  Her er en norsk innføring i Assemblerprogrammering:
  http://bluemaster.iu.hio.no/edu/dark-08/asm/asm.html
  Den er skrevet av en foreleser på Høgskolen i Oslo.
  • 1
 20. rune f la til et innlegg i et emne [LØST] Krangel med banken angående lån   

  En muntlig avtale er like bindende som en skriftlig. Det er naturlig nok vanskeligere å bevise brudd på muntlige avtaler enn skriftlige, men hvis banken selv sier at de "har endret avtalen" så har de brutt den opprinnelige avtalen. Altså, banken selv har "innrømmet" at de har brutt den. Stå på ditt og forklar at dere har inngått en avtale og at banken ikke uten videre kan bryte den. Si at du kommer til å gå videre med saken (forbukerrådet, TV2, NRK, etc) hvis de bryter avtalen dere har inngått, men ikke nevn dette før det er helt klart at banken nekter å holde avtalen som er inngått.
  • 2
 21. rune f la til et innlegg i et emne Trenger en gratis kommunikasjonsserver   

  Jabber server og Pidgin: http://xmpp.org/software/servers.shtml http://pidgin.im/ Brukt det på jobb en stund nå og funker som fjell. Eller du droppe å drifte det selv og heller få folk inn på f.eks. Google Wave.
  • 0
 22. rune f la til et innlegg i et emne Hvordan ta backup på uten å duplisere filer?   

  En fullstendig backup av alt innhold i et filsystem til et annet filsystem er 1 liten rsync-kommando som kan settes til å kjøres v.h.a. en scheduler. F.eks. hvis du bruker Windows kan du installere Cygwin og bruke "Planlagte oppgaver" til å kjøre rsync f.eks. en gang i døgnet

  f.eks:
  rsync -a C:\ Z:\
  • 0
 23. rune f la til et innlegg i et emne Hvordan åpner exe?   

  At en exe-fil ikke er direkte lesbar har ingenting med utgivere som vil holde kildekoden sin hemmelig.

  Enkelt forklart så inneholder en exe-fil instruksjoner som en datamaskin forstår og kan utføre. Disse instruksjonene er på et helt annet nivå enn det man faktisk skriver programmer med, og følgelig vil at maskinen skal utføre. For mennesker er det ikke hensiktsmessig å skrive et språk som er lett for en maskin å forstå og utføre. Derfor må kildekode oversettes (i de fleste tilfeller kalles dette kompilering) til maskinkode som kan forstås av datamaskinen, og det er denne maskinkoden som er innholdet i en exe-fil.

  Denne oversettelsen er en-veis; det går ikke an å utlede den originale kildekoden fra kompilert maskinkode, altså fra en exe-fil. Det finnes programmer som kan generere "kildekode" fra maskinkode, men denne vil ikke være identisk med den originale kildekoden til programmet.
  • 1
 24. rune f la til et innlegg i et emne [LØST] Synkronisering av ftp   

  Siden dere har forsøkt dere med wget så går jeg ut fra at dere har scripting-kompetanse. Hva med å bruke et verktøy for å mounte ftp-serveren som en stasjon, og bruke rsync til å synke filene? Selv ville jeg installert Cygwin og laget et bash-script hvis det var et Windows-miljø jeg skulle løse dette i, men det går sikkert an med batch også. I Cygwin-installasjonsprogrammet kan du velge å installere rsync.

  Verktøy for FTP-mounting i Windows:
  http://www.ferrobackup.com/ftpuse/
  http://www.killprog.com/fdrve.html

  Cygwin:
  http://cygwin.org
  Husk å velge å installere rsync.
  • 0
 25. rune f la til et innlegg i et emne Programmering som utdannelse. Hvilke jobbmuligheter har jeg?   


  Langt ifra håpløst. Oslo er smørøyet når det gjelder mengden IT-jobber. Det skal sies at IT-bransjen er sårbar for konjunktursvingninger i markedet, og det var mange som så mørkt på tilværelsen i.f.m. finanskrisen, men det har ikke truffet på langt nært så hardt som det har blitt spådd. Konsulentfirmaer har blitt påvirket litt forskjellig, avhengig av hva slags strategi de har, langsiktige kontrakter, etc. Noen har måttet kutte i ansatte, mens andre har hatt en litt forsiktig tilnærming til vekst og har vist seg å ikke ha nevneverdig nedgang til tross for nedgang ellers i markedet. Bransjen har nok modnet etter cowboy-tilstandene som førte til kjempekrakket rundt årtusenskiftet.

  Firmaer kjører rekruttering mot høyskoler og universiteter for å finne nyutdannede å ansette. På NTNU har vel tilstandene "normalisert" seg tilbake til ca 2 bedriftspresentasjoner hver uke, hvor studentene blir invitert til å høre om ulike firmaer, også blir de deretter tatt med ut og påspandert mat og drikke og uformell mingling. NTNU har en litt særstilling fordi de har en lang tradisjon for nær kontakt med næringslivet, men dette blir mer og mer aktuelt for andre skoler i landet også. Høgskolen i Oslo vet jeg skal ha bedriftspresentasjon nå på mandag. 18. februar arrangeres Næringslivsdagen på HiO hvor ulike firmaer har stand på campus hele dagen, og studentene kan komme og treffe ansatte.
  • 0