Morten58

Medlemmer
 • Innholdsteller

  4 060
 • Ble med

 • Besøkte siden sist


Alt skrevet av Morten58

 1. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Lav fart på trådløst nettverk DIR-655   

  Hvilke spesifikasjoner er det på det trådløse kortet i PC-en? G eller N ?

  Kjapt søk med Google viste at DIR 655 er en N-ruter, altså raskere enn G-ruter på trådløs.
  15-20 MB/s mener jeg er normalt for G-standard trådløs, og det antyder at trådløs-kortet i PC-en er G.

  Du finner vanligvis ut standarden ved å høyreklikke på trådløs-ikonet nede på oppgavelinjen, men det finnes haugetalls av andre metoder også. Kjenner du andre metoder kan du heller velge en av disse.
  • 0
 2. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Får ikke internett gjennom switch   

  Her er mer info om krysset kabel og den funksjonen i nyere utstyr som skal håndtere slike situasjoner:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable
  http://en.wikipedia.org/wiki/Auto-MDIX#Auto-MDIX

  Jeg er ikke SIKKER på om dette er problemet. Normalt bør du forsøke å identifisere årsaken før du fyker av gårde og kjøper noe utstyr.

  Jeg ville f.eks. forsøkt:
  * Koble switch til ruter
  * Koble PC direkte til ruter, annen port enn switchen
  * Logge inn på ruterens setup, se om switchen har blitt oppdaget av ruteren.

  Ruteren skal normalt oppdage utsstyr som er tilkoblet den, men jeg er usikker på om den vil oppdage en switch. Dette forslaget er bare for å forsøke å identifisere årsak nærmere, men jeg vet ikke om du får noen fornuftige svar.
  • 0
 3. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Får ikke internett gjennom switch   

  Jeg har aldri brukt switch, så jeg måtte sjekke Wikipedia.

  Det er 2 typer switcher:
  * "Lag 2 switch" bruker MAC-adressen til utstyret den skal sende datapakker til, eller sender signalet i alle retninger hvis den ikke har MAC-adressen i en liste.
  * "Lag 3 switch" kan også anvende IP-adresser til utstyret (ikke bare MAC-adressen). Kan fungere omtrent som en ruter (men sannsynligvis mindre avansert).

  Sånn, da vet jeg ihvertfall hva vi prater om her.
  Jeg ser diverse mulige problemer, f.eks. at mellom ruter og switch bør det kanskje være krysset nettverkskabel. Ukrysset kabel skal fungere det også om kabelen ikke er for lang, dvs. at moderne utstyr bør kunne håndtere situasjonen likevel, eventuelt med lavere hastighet.

  Regelen for krysset/ukrysset kabel er omtrent slik:
  PC --> PC krysset kabel
  PC --> switch vanlig kabel (switch, ruter og modem er samme type utstyr)
  switch --> switch krysset kabel

  ******
  Kan du f.eks. teste om switchen fungerer mellom 2 PC-er? Slik at vi vet om switchen virker?
  PC 1 --> switch --> PC 2

  En ting til du kan teste er IPCONFIG /ALL når du er koblet til switchen. Nå aner jeg ikke hvilket operativsysteem du har, så jeg får ikke skrevet noen oppskrift på dette.
  • 0
 4. Morten58 la til et innlegg i et emne Problem med trådløs tilkobling!   

  Det KAN være problem med det trådløse kortet (ikke med ruteren).

  Jeg har hatt lignende problemer på 2 bærbare PC-er i løpet av 4 år, og i begge disse tilfellene var årsaken sannsynligvis det trådløse kortet i PC-en - f.eks. at kortet ble for varmt. Jeg er altså ikke SIKKER på årsaken, men begge PC-ene fikk diverse varmeproblemer etter lang tids bruk.

  Symptomene varierte litt ...
  * kortvarige brudd i forbindelse mellom kort og ruter, forbindelsen gjenopprettet seg selv
  * brudd i forbindelsen med "Nettverksnøkkelen er feil", fikset seg etter en restart av PC-en
  * "Bare lokal forbindelse", ble gjenopprettet etter noen få minutter

  På et tidlig stadium var symptomene først merkbare under tung belastning, f.eks. når jeg kjørte bittorrent-program og brente CD samtidig. Deretter ble symptomene stadig mer merkbare, også ved lavere belastning (i løpet av noen måneder). Jeg fikk alltid logget på når maskinen var kald/restartet. Diverse tiltak for å kjøle ned maskinen virket også i en periode, men problemet ble egentlig verre (jeg måtte bruke stadig flere tiltak).

  Jeg gjetter altså på at det trådløse kortet (eller PC-en) blir for varmt. Jeg aner ikke om det trådløse kortet er innebygd eller om det er et USB-kort?

  Feilsøking?
  Normalt består feilsøking av å forsøke å peile inn sannsynlig årsak på best mulig måte. Samtidig bør man unngå å låse seg altfor fast i bare en enkelt mulighet. "Varmeproblem" er tross alt bare en GJETNING.

  * "de andre PC-ene virker OK" antyder at problemet skyldes det trådløse kortet. Test et USB-kort hvis du har eller kan få lånt et slik kort?
  * hvis det ER et USB-kort kan feilinstallert driver være en årsak. Forsøk å reinstallere driveren? Dette gjelder hvis problemet har vært tilstede hele tiden, fra du installerte kortet. Feil med driver er mindre sannsynlig hvis kortet har virket OK i lang tid før problemene oppsto.

  Jeg kan komme med mer spesifikke forslag, men da trenger jeg å vite litt mer:
  * om det trådløse kortet er internt PCI-kort, eller et USB-kort?
  * fabrikat/modell på ruteren (f.eks. "ruteren kommer fra Telenor, og er en Zyxel P-2812HNU")
  • 0
 5. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Boot / Windows feil   

  Unngå å bli altfor stressa nå ting skjer. Da gjør man vanligvis altfor mye. Ideene dine virket likevel temmelig fornuftige.

  Jeg gjetter på at det kanskje kan være en fysisk skade på harddisken, forårsaket av strømbruddet. Fysisk skade betyr rett og slett at en sector er skadet, ikke mulig å lese fra eller skrive til. Dette forårsaker at Windows stopper opp under installasjonen.

  Å koble harddisken til en annen maskin og teste den derfra kan være en løsning?
  Windows installasjons-CD pleier vel også å ha diverse "Reparasjons-valg"? Altså at du kan boote fra en Windows-CD, og velge "Reparer" istedenfor "Installer"?

  De innebygde programmene i Windows for å sjekke harddisk (chkdsk.exe og autochk.exe) er temmelig primitive, men det ER ofte de som brukes til å fikse NOEN problemer. Hvis du skal bruke noe slik må du nesten google selv hvordan de brukes.
  • 0
 6. Morten58 la til et innlegg i et emne Driver til Toshiba Satellite harddisk   

  Harddisker trenger ikke "drivere". Du tenker egentlig riktig, men man kan si at "driveren" egentlig er innebygd i operativsystemet. Skulle man trengt drivere til harddisk ville det vært umulig å få installert noe på den mens den er tom.

  Prøv å beskrive litt nærmere hva som skjer under oppstart?
  * Det første som skal skje er en Power On Self Test (POST). Skjermbildet viser da enten Toshiba-skjerm "Toshiba. Innovating Technology" (eller noe sånt noe), og "F2 for BIOS setup, F12 for bootmeny" - eller så viser den svart skjerm med diverse info om maskinvare.
  * Hvis POST er vellykket starter maskinen å lese fra harddisk. Først leser den diverse info om hvordan harddisken er organisert og hvilket operativsystem som er installert. Deretter begynner maskinen å laste et lite program som drar igang operativsystemet - med skjermbilde "Starter Windows" som følger rett etter dette.

  Beskrivelsen min ble tatt fra hukommelsen og er ikke helt nøyaktig, men den er omtrent riktig.

  Hvis POST feiler på gjenkjenning av noe maskinvare får du vanligvis melding om dette gjennom pipesignaler og/eller en melding til skjerm. Dette gjelder for annet utstyr enn harddisk (den godtar at harddisk kan mangle).
  * Hvis harddisken ikke gjenkjennes (ikke kan leses) får du beskjed om å sette inn CD, eller lignende beskjeder. Enkelte på forumet her klarer å tolke feilmeldingene temmelig nøyaktig, slik at du kan få et godt forslag om løsninger. Du bør altså opplyse om NÅR feilmelding dukker opp, og selve ordlyden på feilmeldingen.

  Jeg har en eldre Toshiba-PC selv, men jeg har knapt nok vært inne i BIOS på den. Hvis du mistenker at det er satt opp noe feil i BIOS kan jeg antagelig fortelle hva riktige innstillinger skal være - altså hvis ikke feilmeldinger under oppstart er til hjelp (vi sjekker feilmeldinger før vi roter med BIOS).
  • 0
 7. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Har jeg passord på nettverket?   

  Kablet nettverk:
  Kablet nettverk er ikke kryptert/passordbeskyttet. Kryptering og passord gjelder kun for trådløst nettverk. Det vil altså si at når du kobler PC-en til ruter/modem med kabel ER du tilkoblet, uten noe "om og men".

  Trådløst nettverk:
  Kan være "sikret" eller "usikret", altså om det er beskyttet med passord/kryptering eller ikke. Vanligvis pleier vi å sikre hjemmenettverk slik at "uønskede" ikke skal kunne koble seg til.

  Å koble seg til et sikret nettverk krever at du oppgir passord eller krypteringsnøkkel første gang du kobler deg til, men deretter lagres innstillingene for nettverket i en liste over "foretrukne nettverk" (at du kan koble deg til automatsik de neste gangene).

  --------------------------
  Siden jeg ikke bruker smarttelefon aner jeg ikke hvordan du får sjekket hvilket nettverk den bruker. Det er sikkert noen andre som kan gi deg opplysninger om dette.

  --------------------------
  Sikring av trådløst nettverk foretas i den trådløse ruteren ("multimodemet"). Man kan logge seg inn på ruterens setup med en nettleser - vanligvis fra den PC-en som er tilkoblet med kabel.

  Du kan finne adressen til ruteren på denne måten i Vista:
  Start --> Alle programmer --> Tilbehør --> Ledetekst (åpner et sort vindu med en kommandolinje)

  Kommando: ipconfig /all (lister opp alle nettverkskort med en haug av detaljer)
  Se etter tallene som oppgis som "Standard gateway".
  Et par eksempler på typisk standard gateway = 192.168.1.1 eller 10.0.0.138

  Hvis du skal inn på ruterens setup:
  Entre tallene for standard gateway i adressefeltet i nettleseren din (med punktum imellom tallene).
  Dette fører deg til en innloggingsboks for å logge seg inn på modemets setup, men her kreves det vanligvis brukernavn og passord. Brukernavn og passord er ofte klistret på en lapp under modemet (hvis du ikke har endret noe selv).

  Mest vanlige "standard brukernavn" er admin.
  Passordet er trolig klistret på en lapp under modemet. Passord kan være "litt av hvert" avhengig av utstyret. Noe utstyr krever ikke passord, man lar passordet være blankt. Annet utstyr kan ha standard passord som admin, root, 1234 eller andre standardiserte passord. Andre typer utstyr er satt opp med et kryptisk passord fra leverandør.

  ----------------
  Vi kan stort sett svare på mesteparten når det gjelder sikring av trådløse nettverk, men svarene kan fort bli temmelig diffuse pga. store forskjeller i utstyret som benyttes.

  Du får bedre svar etterhvert som du peiler deg inn litt selv, altså at det er mye lettere å svare når folk har funnet ut noen av tingene - f.eks. om du har funnet ut om nettverker ER sikret eller ikke.

  Hvis du trenger hjelp med HVORDAN sikre et nettverk bør du oppgi fabrikat/modell på rutermodemet.
  • 0
 8. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Kritisk feil, Windows kan ikke fikse det...   

  Jeg kjenner godt til tabben med å bruke den innebygde gjenopprettingen. Den har jeg også gjort en sen lørdagskveld.

  Vi styrte selvfølgelig unna slike forslag i starten, men dette blir sannsynligvis forslaget etter at du har fått reddet bilder og slike ting.

  Forslagene mine var bare et alternativ. Hvis du hadde klart å komme inn i Windows i "Sikker modus" eller "Bare kommandolinjen" ville jeg gitt deg oppskrift for systemgjenoppretting, altså en ikke-destruktiv gjenoppretting som lar deg beholde bilder, musikk, dokumenter og slike ting. Det eneste som fjernes er de sist installerte programmene og andre ting som kan reinstalleres.

  Siden du ikke kommer inn i noen modus trenger du egentlig ikke disse oppskriftene, men det dreier seg rett og slett om den vanlige systemgjenopprettingen i Windows.

  Jeg synes egentlig de forslagene du har fått fra andre her er gode.
  * reparere Windows fra installasjons-CD. UTGÅR, hvis du ikke klarer å få lånt en CD.
  * koble harddisken til en annen PC, for å redde data over til en annen harddisk.
  * redde data med en Ubuntu-CD (eller minnepenn).

  Jeg gjetter altså på at forslaget om Ubuntu-CD bare er rettet mot at du skal kunne få reddet ut data til en annen disk, og at du deretter kan velge å reinstallere Windows.

  Du har altså fått 4 ulike forslag, men 2 av forslagene utgår. Dette var de 2 forslagene som var rettet mot å REPARERE Windows. De 2 gjenværende forslagene er rettet mot at du skal forsøke å redde data over til en annen disk, og at du deretter kan velge å reinstallere Windows. Jeg tror docking-stasjonen er den enkleste løsningen, men begge forslagene er gode. Jeg mangler erfaring med begge disse forslagene.

  Å ta ut harddisken påvirker ikke garantien såvidt jeg vet. Det er meningen at folk selv skal kunne bytte ut harddisk eller sette inn mer minne hvis de føler behov for det, eller at de selv skal kunne redde ut data ved behov. De delene man har lov til å skru opp er derfor lett tilgjengelige med kun et par skruer.
  • 0
 9. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Kritisk feil, Windows kan ikke fikse det...   

  Får du startet i "Sikker modus med nettverk"?
  Altså å trykke F8 under oppstart (når maskinen begynner å lese fra harddisken, etter Power On Self Test som foretas helt i starten) - og velge "Sikker modus med nettverk" fra en meny.

  Hvis heller ikke "Sikker modus med nettverk" virker kan jeg forberede et svar som gjelder "Bare kommandolinjen" som oppstart.

  "Sikker modus med nettverk" bør kunne gi deg muligheter for å fikse problemet. Problemer pleier alltid å være enklere å fikse hvis man får startet datamaskinen på en eller annen måte.

  Mulige metoder kan f.eks. være:
  * laste ned og installere oppdatering på nytt
  * systemgjenoppretting, til nærmeste tidspunkt før du installerte oppdateringen
  * diverse andre metoder
  Det vil altså si at jeg ikke kan anbefale noen konkret metode før jeg vet om du i det hele tatt får startet i en eller annen modus.

  NB. Jeg hopper over råd du allerede har fått, f.eks. rådet om å feilsøke fra CD. Metodene mine er bare et alternativ til råd du allerede har fått.
  • 0
 10. Morten58 la til et innlegg i et emne Export rader   

  Bruk et filter?
  Filter kan brukes på en array med data for å filtrere bort eller inkludere data som oppfyller bestemte kriterier, f.eks. at man har huket av et merke.

  Dette er den logiske løsningen på en slik oppgave, men jeg aner ikke om PHP har innebygget en slik funksjon. Det burde ha en eller annen lignende metode innebygd i språket. Søk f.eks. på "PHP filter" selv?
  • 0
 11. Morten58 la til et innlegg i et emne Problemer med Hard diskene   

  "Demontertee hele PC-en og satt den sammen igjen" hørtes veldig dramatisk ut? Man behøver vanligvis ikke være SÅ grundige i en feilsøking, det skaper ofte mer problemer.

  Master/Slave er en typisk IDE-løsning. Jeg visste ikke at slik løsning skulle være nødvendig på SATA-disker? IDE er dessuten mye tregere enn SATA, så du bør aller helst bruke SATA der hovedkortet støtter det.

  Jeg ville forsøkt å koble diskene uavhengig av hverandre, 1 disk på hver SATA-kontakt.
  * Oppstarts-disken (SSD) på den første SATA-kontakten (SATA 0 eller 1 eller hva det heter).
  * Stor harddisk på den neste SATA-kontakten.
  * Korriger også jumper-settinger på harddiskene slik at de ikke er Master og Slave lenger.
  * Sjekk også oppsettet i BIOS, at det er riktig. Det ser ut som om controlleren står i "Native IDE modus". Riktig modus burde vel egentlig være "SATA", "AHCI" eller noe lignende.

  NB. Jeg har ikke peiling på SATA-disker eller BIOS'en på nye PC-er, men jeg kjenner mye til svar på forumet her fra de siste 3 årene. "Native IDE modus" på SATA-disker ble brukt for å løse et installasjonsproblem for XP. Forslag om slik modus gjaldt først og fremst folk som opplevde at XP krasjet under installasjonen, og det hjalp dem videre slik at de fikk lastet ned riktige drivere eller oppgradert XP-CD til SP2/SP3. På nyere Windows trenger du ikke en slik metode, det var et typisk XP-problem.

  Forslag:
  1. Sett kun inn oppstartsdisken (sjekk eventuelt jumpersettings først).
  2. Start opp, sjekk BIOS-innstillingene for harddiskene (ikke endre noe foreløpig hvis du er i tvil).
  3. Forsøk om maskinen starter med bare den ene disken.
  4. Post opplysninger om BIOS-innstillinger hvis det er problemer med oppstart.
  5. Hvis alt virker med 1 disk, prøv å koble til den andre som selvstendig disk.
  • 0
 12. Morten58 la til et innlegg i et emne Trøbbel med ekstern harddisk   

  Prøv et av gratisprogrammene fra Partition Table Doctor ptdd.com. Jeg er ikke sikker på hvilke programmer der som gjør hva lengre, men de har ihvertfall programmer som skal klare å gjenopprette skadet partsisjonsinfo (det som er lagret i MBR Master Boot Record osv.).

  Såvidt jeg kan skjønne blir disken din tolket til å være upartisjonert - "det er ikke tildelt noen områder for lagring av data". Partisjonering er rett og slett å tildele avgrensede områder på disken som kan brukes for lagring, enten om disken er inndelt i 1 stor partisjon eller i flere små partisjoner. Informasjonen om hvordan disken er inndelt finnes i Master Boot Record MBR eller i Volume Boot Record VBR. Disse er egentlig forskjellig navn på samme sak. VBR er hvis disken består av kun 1 stor partisjon, MBR er hvis disken er delt inn i flere partisjoner.

  MBR og VBR er den første sectoren på disken, og det er der all den viktige informasjonen om hvordan disken er organisert er lagret (hvordan den er partisjonert, hvilket filsystem den er formatert for, hvilke partisjoner som er bootbare, osv.).
  • 0
 13. Morten58 la til et innlegg i et emne Øke størrelsen på c: partisjon   

  Casper er helt sikkert et OK program. Jeg kikket overfladisk på beskrivelsen. Det lager en nøyaktig kopi av OS-partisjonen på en ekstern harddisk. Det eneste jeg er litt reservert mot er beskrivelsen "nøyaktig kopi". Hvis dette også inkluderer størrelsen på partisjonen så er løsningen lite egnet.

  Casper er først og fremst beregnet på backup av data, at du kan gjenopprette ting nøyaktig slik de var etter en harddisk-krasj. Dette inkluderer høyst sannsynlig størrelse på partisjon også, altså at du gjenoppretter en partisjon med plassproblemer. Du gjenoppretter også "organiseringen" som skapte problemene, altså "hva som er lagret hvor".

  Bærbare PC-er kan med fordel bruke litt annen organisering enn vi normalt bruker på en stasjonær PC. Enkelte typer data kan lagres direkte på "data-disken" istedenfor på oppstartsdisken.
  * musikk-samling
  * filmer
  * bilder
  * nedlastinger

  Det vil si at du ikke alltid bør godta de forslagene du får fra programmer om hvor ting skal lagres. De foreslår ALLTID samme disk som operativ-systemet.

  Jeg har omtrent samme problem som deg på en 320 GB harddisk som er delt i 2 like store partisjoner. Jeg valgte å flytte musikksamling, filmer og bilder over til data-disken. Det løste problemet i lang tid, men problemet har gjenoppstått fordi jeg har bittorrent-program som lagrer på samme disk som operativ-systemet (jeg har altå temmelig begrenset plass for bittorrent, og bør egentlig droppe å laste ned noe).

  C: bør egentlig være reservert for operativsystemet, programmer og dokumenter/arbeid du bruker ofte. Du bør være veeldig reservert mot å lagre noen form for "samlinger" på denne partisjonen, ihvertfall hvis det er samlinger som kommer til å øke i størrelse etterhvert.

  Ved "backup"/"ghost" er du stort sett tilbake til samme situasjon/problem som du prøver å løse. Du bør vel egentlig heller venne deg til å tenke litt annerledes, og organisere tingene på en annen måte?
  • 0
 14. Morten58 la til et innlegg i et emne autocomplete problem   

  Mener du at du skal bruke det til noe annet enn en webside, altså til et "lokalt program" på din egen PC?
  Da trenger du vel egentlig noen annen kode enn den som er vist der. Websider er beregnet på å "tolkes" av nettlesere, altså at det er kode som er spesielt beregnet på nettlesere.

  Logikken i programkoden som vises der er relativt enkel. Man har rett og slett en ferdiglagret liste med navn, og kode for å motta forespørsel, sjekke om noen av navnene i lista stemmer med forespørselen, og returnere de navnene som matcher forespørselen.

  Forslagene som returneres der er bare "forslag". Du kan ikke bruke dem til autoutfylling, da trenger du litt annen kode som putter forslagene inn i en liste som tillater deg å velge blant forslagene. Hvis du er på jakt etter autoutfylling har du altså bare fått deler av metoden.
  • 0
 15. Morten58 la til et innlegg i et emne Kompleks oppsatt nettverk / Ny DHCP   

  Har du f.eks. prøvd å pinge Telenor-modemet?
  ping 10.0.0.138 fra et cmd-vindu (også kalt "Ledetekst")

  Hvis du får pinget Telenor-modemet vil du høyst sannsynlig også kunne logge deg inn på det. Altså slik at du kan få åpnet porter i Telenor-modemet direkte fra en av dine egne PC-er - selv om dine PC-er er på et annet subnett.

  Et av pointene når man deler nettverk er at man bør ha tilgang til f.eks. modemet fra sin egen PC, bl.a. for slike oppgaver som å åpne porter for et program.

  ----------
  Det er ikke DHCP som skaper problemene, det er NAT-ingen i ruterne.


  NAT Network Address Translation fungerer omtrent som et sentralbord i en stor bedrift.
  Pakker utenfra kommer inn til Telenor-modemet, og dette må vite hvor pakkene skal videresendes for at de skal nå frem til din PC. Pakker som er adressert med portnumre bør altså videresendes til DLinkens WAN-adresse 10.0.0.x (den er det eneste utsyret som Telenor-modemet "ser" på ditt subnett).

  Her er et forslag fra meg:
  * Åpne porter i Telenor-modemet, adressert til DLinkens WAN-adresse 10.0.0.x.
  * DMZ fra DLink til Sandberg. Det vil si at den videresender ALT til Sandberg'en.
  * Vanlig portåpning i Sandberg-ruter til rett PC

  Det vil altså si at pakker som er adressert til f.eks. port 50001 blir tolket av Telenor-modemet som at de skal videre til DLink. DLinken videresender dem til Sandberg uten noen intelligent ruting. Sandberg NAT'er dem til rett PC på nettverket ditt.

  Forslaget er noenlunde "gjennomtenkt", men det er ikke alltid det hjelper heller.
  Portåpning går stort sett ut på å fortelle ruterens "sentralbord" (NAT) hvor pakker utenfra skal videresendes når de er adressert med et portnummer.
  • 0
 16. Morten58 la til et innlegg i et emne Øke størrelsen på c: partisjon   

  Årsaken til at du kun får krympet D-partisjonen er at dataene er lagret slik:
  aCCCCCCCCCxxbDDDDDDDyyyyyyy
  * C-ene er brukt plass på C:, x-ene er ledig plass på C:
  * D-ene er brukt plass på D:, y-ene er ledig plass på D:
  * a og b er filtabellen på C: og D:, en "database" over hvordan filene er lagret på disken

  Krymping av D-partisjonen tilsvarer zzzz:
  aCCCCCCCCCxxbDDDDDDDyyyzzzz

  Du krymper altså partisjonen i feil ende når du lager D-partisjonen mindre. For at Windows partisjonsprogram skulle klart å fikse dette måtte D: ha vært tom/upartisjonert, og selv da tror jeg det ville fått problemer.

  Enkelte partisjonsprogrammer klarer å håndtere slike oppgaver, men da bør det være rikelig med ledig plass på disken. Det er også en temmelig tidkrevende jobb for programmet, hvor filer må flyttes midlertidig til en ledig plass mens det jobber.

  Jeg har ikke brukt partsijonsverktøy siden omtrent 1998, så jeg aner ikke hvilke programmer som er egnet lengre.
  • 0
 17. Morten58 la til et innlegg i et emne Kompleks oppsatt nettverk / Ny DHCP   

  Hvis det funker knall ville jeg ihvertfall ikke rotet for mye med det, men du trenger selvfølgelig å få åpnet porter?

  Det enkleste hadde vel kanskje vært å kjøpe et trådløst kort til 1 av PC-ene, og brukt det istedenfor ditt eget nettverk på oppgaver som krever portåpning. Jeg kjenner ikke behovet ditt godt nok, så jeg vet ikke om en slik løsning dekker behovet ditt.

  Jeg har et opplegg som ligner litt på ditt, bare litt enklere:
  * Telenor multimodem
  * trådløs til en Linksys ruter som brukes som mottaker (DD-WRT firmware, Client_Bridge)
  * kabel videre til PC

  Årsaken til dette oppsettet er at det innebygde trådløse kortet i den bærbare PC-en min blir for varmt og mister forbindelsen, ellers ville jeg foretrukket det trådløse kortet som forbindelse. Jeg kommer trolig til å kjøpe meg et USB trådløst kort etterhvert.

  Oppsettet mitt er ikke uproblematisk. Jeg FÅR åpnet porter, men det hender at det ikke virker også - at UDP-porten for bittorrent ikke forbir åpen etter en tids bruk (folk får ikke opprettet forbindelse utenfra). TCP-porten fungerer helt OK.

  Jeg har ikke klart å løse dette skikkelig etter at jeg fikk nytt modem for en måned siden, så det er ikke uproblematisk. Derfor anbefaler jeg helst å finne enklest mulig løsning, og ikke rote for mye med oppsettet i flere rutere.

  Oppsettet mitt er forresten slik når det gjelder IP-adresser:
  * Telenor Zyxel multimodem 10.0.0.138 (DHCP, tildeler IP-adresse til PC-er)
  * Linksys ruter 10.0.0.112, altså innenfor samme IP-range som modemet. (DHCP Forwarder)
  * Nettverkskort i PC 10.0.0.113 (tildelt fra Zyxelen)
  * I tillegg kan jeg også koble meg til med trådløs kort i PC-en, IP 10.0.0.x. Portåpning var mye enklere da jeg kun brukte det trådløse kortet.

  Det vil si at jeg bruker spesiell firmware i ruteren som brukes som mottaker, en firmware som tilbyr litt flere løsninger enn originalen. IP-adressen i denne ruteren ble endret fra 192.168.1.1 til 10.0.0.x (rutere har fast IP-adresse, de får ikke tildelt IP fra noen andre). Alle enhetene i nettverket mitt er altså innenfor den samme IP-rangen som Telenor-modemet.

  Jeg postet oppskrifter for DD-WRT firmware i denne tråden i januar, mens jeg holdt på å prøve meg frem med DD-WRT firmware.
  * Repeater_bridge betyr at du kan koble til både trådløst og med kabel til ruteren. Samme subnett på begge ruterne.
  * Client_bridge betyr at det trådløse kun brukes som mottaker fra annen ruter. Samme subnett.
  * Client_mode fikk jeg aldri ordentlig til, jeg skjønte ikke oppskriften helt på deler av oppgaven. 2 forskjellige subnett.

  Jeg kan gi mer forklaringer, men ærlig talt så kan jeg ikke dette så veldig godt selv. På forumet har jeg stort sett svart på langt enklere oppgaver enn jeg prøvde meg på her.


  NB. Jo flere "bokser" man har desto verre blir det å forstå nettverket, så jeg ville vurdert om et trådløst kort (eks. USB) kan dekke behovet.

  EDIT:
  Hvilken tilkoblingsprotokoll bruker forresten DLinken mot internett (mot Telenor-modemet)?
  Dynamic, Static, PPPoE eller noe annet?

  Såvidt jeg husker var det omtrent denne delen jeg ikke skjønte helt i oppskriften fra DD-WRT, da jeg forsøkte å sette opp Client_Mode.
  • 0
 18. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Får ikke lagt til laptop til router   

  Gjør oppgaven stikk motsatt vei - koble deg til det trådløse nettverket FRA laptopen (istedenfor å legge den til i ruteren).

  Dette gjelder hvis du ikke har satt opp noe "Tilgangskontroll", "MAC-filtrering" eller andre sperrer i ruteren, som gjør at hver enkelt PC må "legges til".

  Pålogging til trådløst nettverk kan gjøres ved å klikke på ikon nede på oppgavelinjen (ikon variererer, høyre- eller venstreklikk varierer).
  --> Koble til et nettverk
  --> Velge nettverk fra en liste --> knapp "Koble til"
  --> oppgi passord (varierer også med at du må oppgi nettverksnøkkel isteden)

  Det finnes altså haugevis av forskjellige metoder/programmer for å koble til trådløse nettverk, det varierer med operativsystem, produsent av PC, produsent av nettverkskort.

  Det varierer også med rutere = om du må oppgi passord eller nettverksnøkkel.

  Passord/nettverksnøkkel er bare nødvendig hvis nettverket er sikret/kryptert, ellers kan du bare koble deg til fritt.

  -----
  Der hvor du må "godkjenne" hver PC i ruteren har du trolig satt opp dette selv. På de aller fleste rutere er dette "avskrudd", dvs. at det holder med passord for å koble seg til.
  • 0
 19. Morten58 la til et innlegg i et emne Sterkt signal fra router, men verken pc eller mobil kommer på nett   

  På lang sikt gjetter jeg på at du helst vil SIKRE det trådløse nettverket med kryptering/passord?
  ... for å hindre at naboer roter seg inn på ditt trådløse nettverk, osv.?

  Det som vanligvis skaper problemer er at innstillinger som er lagret på PC ("nettverksprofil", "foretrukket nettverk", e.l.) ikke stemmer helt overens med innstillingene på ruteren. Dette kan skje f.eks. hvis man har resatt ruteren, eller en haug av andre årsaker.

  Da jeg rotet med disse tingene i XP fant jeg ut at det var enklere å slette innstillingene istedenfor å feilsøke detaljer. Problemet er bare at hvert eneste nettverkskort ser ut til å ha sin egen metode for å slette innstillinger.

  Sletting av et nettverksoppsett:
  I Vista tror jeg du kan bruke "Nettverks- og delingssenter"
  --> "Administrer trådløse nettverk"
  --> høyreklikk på nettverket i listen --> "Fjern nettverk"

  Nettverket kommer tilbake i listen igjen neste gang du kobler deg til, forhåpentligvis med korrekte innstillinger.
  Sikrede nettverk bruker enten passord eller nettverksnøkkel første gang du kobler deg til dem.
  * en gammel Linksys-ruter jeg har (med WPA-AES) krevde passord
  * et nytt Telenor-modem jeg har fått (med WPA2-AES) krever krypteringsnøkkelen (13 bokstaver/tegn)

  WPA og WPA2 er begge "god sikring" av trådløst nettverk, så du kan godt velge WPA hvis det er problemer med WPA2 (f.eks. hvis det trådløse kortet ikke støtter WPA2).

  Jeg aner ikke forskjellen på AES og TKIP, men samtlige hjemmerutere jeg har hatt bruker AES krypteringsalgoritme.

  Nettverksnøkkel i WPA/WPA2 har min/max lengde.
  * med WPA funker det ihvertfall med 10 tegn lengde på nøkkelen
  * WPA2 fra Telenor bruker 13 tegn/bokstaver (a..z, 0..9), altså at æøå ikke skal brukes. Her er passord og nettverksnøkkel det samme.
  * noen rutere krever at du skal entre nøkkelen "i hexadesimalt format". Hvis ruteren din spør om slike ting får du heller si fra. Hexadesimalt er rett og slett en form for tall, men krever litt forklaring.

  Hvordan man fikser disse tingene på en SmartPhone aner jeg ikke.
  • 0
 20. Morten58 la til et innlegg i et emne Sterkt signal fra router, men verken pc eller mobil kommer på nett   

  Du mener egentlig at det er det trådløse nettverket som skaper problemer?
  "Kablet tilkobling fungerer fint", "men trådløst utstyr fungerer bare delvis".

  Normalt ville jeg forsøkt å logge meg inn på ruterens setup, og sjekket innstillingene for trådløs sikkerhet.
  * Krypteringsmetode WEP, WPA eller WPA2
  * Krypteringsalgoritme AES, TKIP eller begge.
  * PreShared Key ("nettverksnøkkel")

  Normal kryptering på hjemmenettverk er f.eks. WPA2-AES, med en felles "nettverksnøkkel" for utstyret. WPA2-AES er temmelig TYPISK sikring av trådløs nettverk, hvis resten av utstyret støtter WPA2 (ellers bruker du WPA-AES).

  Jeg ville altså bare SJEKKET innstillingene på ruteren.
  Deretter ville jeg slettet innstillinger som er lagret på PC, for tilkobling til nettverket.
  Deretter ville jeg koblet til nettverket på nytt ("Koble til et trådløst nettverk", oppgi passord eller krypteringsnøkkel).

  Normale innstillinger for en trådløs ruter er ellers:
  * At SSID (nettverksnavnet) skal vises/broadcastes
  * Modus A/B/G/N settes til "Mixed"
  * Kanal: Hvilken som helst kanal mellom 1 og 11, eller "Auto" (vanlig kanal er 1, 6 eller 11)

  Sletting av innstillinger som er lagret på PC:
  Man kan rett og slett slette nettverket fra listen over "Foretrukne nettverk" for å fjerne gamle innstillinger, og deretter koble seg til på nytt med korrekte innstillinger.
  De korrekte innstillingene "hentes inn" fra ruteren hvis man oppgir passord eller nettverksnøkkel.
  • 0
 21. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Torrents kveler ruter   

  Jeg likte forslaget til Bajazz om RT-N12, altså hvor du kunne regulere hastighet for "gjester" og "ansatte".

  Rutere som "kveles" kan forresten skje selv om man ikke har mange tilkoblinger også, men da løser det seg som regel litt kjappere - uten at utstyret må restartes. Mange tilkoblinger er antagelig en vanlig medvirkende årsak, men det kan like gjerne være en av de andre i svermen som skaper problemene. Man kan oppleve de samme problemene f.eks. med bare 4-5 tilkoblinger.

  En ruter som fordeler båndbredde på ulike nettverk vil ihvertfall løse deler av problemet.

  Egentlig er det 2 forskjellige symptomer:
  * Hvor man mister forbindelse med ruteren, ikke får pinget den internt.
  * Hvor man mister forbindelse med internett, ikke får pinget en ekstern IP-adresse.
  Jeg er i tvil om det siste symptomet vil bli løst med fordeling av båndbredde. Begge symptomene pleier å være tilstede når bittorrent forårsaker problemer.
  • 0
 22. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Definisjoner på python   

  Her er et tips til ...
  Du har fått tips om "programmere istedenfor å pugge" fra 2 stykker, men det er ikke sikkert dette tipset er godt egnet for deg likevel. Svært ofte lønner det seg å tilpasse tips man får til sin egen situasjon, istedenfor å bare følge råd man får.

  Forum er temmelig spesielt. Man må vite hvordan de fungerer for å kunne ha noen særlig nytte av dem.
  * Stort sett fungerer de aller best på relativt enkle oppgaver - "standard-oppgaver" som mange kan svare på fra hukommelsen, og som ikke har altfor mange detaljer.
  * Stort sett får du servert folks "favorittløsninger", altså ting de selv har god erfaring med. Det er ikke sikkert at det er like godt egnet for deg.
  * Svært ofte handler det langt mer om å "være på bølgelengde med hverandre" enn om egentlig innsikt i et tema, dvs. at man kommuniserer på omtrent samme nivå.

  Hovedinntrykket mitt er derfor at forum "generelt sett" ikke er veldig godt egnet for spørsmål om programmering. Jeg tror det er bedre å bruke opplæringsmateriale som er lagt ut på nettet. I noen få tilfeller fungere forumsvar godt, men de bommer langt oftere enn de treffer.

  ------
  Jeg har ikke sett noe særlig på Python, dvs. at jeg aldri har prøvd å besvare tråder som gjelder Python. Jeg har derimot forsøkt å besvare noen få tråder om Java og Visual Basic, hvor spørsmålene har gått mer på logikken enn på selve språket.

  Her er eksempel på kildemateriale jeg brukte for å besvare Java:
  http://download.oracle.com/javase/tutorial/java/nutsandbolts/datatypes.html
  http://mindprod.com/jgloss/jcheat.html

  Hensikten med å bruke slike kilder var at jeg måtte tilpasse svaret til "rett språk". Spørsmål om programmering krever svært ofte at man svarer 100 prosent korrekt, at man rett og slett SKRIVER koden for folk - eller at den som stiller spørsmålet selv har evnen til å "oversette" svar.

  Forum feiler f.eks. fordi folk som "kan løsningen" kan den i feil språk, og ikke klarer å kommunisere den i rett språk. Svarene bommer ofte der hvor folk har felles språk også, f.eks. pga. ulikt nivå.

  Konklusjon?
  Vanlige spørsmål om programmering fungerer sjelden godt i forum, altså den type spørsmål hvor du jakter på en teknisk løsning på en oppgave. Du har rett og slett flaks hvis du treffer på noen som
  * kan løsningen i rett språk
  * er villige til å svare, og har evnen til å kommunisere på rett nivå

  Slike spørsmål passer bedre inn på spesialforum som kun er rettet inn mot ett bestemt språk, og med mange brukere på ulike nivåer (slik at du finner noen som kommuniserer omtrent på samme nivå som deg selv).
  • 0
 23. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Definisjoner på python   

  Freak.no (det gamle FreakForum) har et programmeringsmiljø. Jeg kikket på et par tråder der, og det var ikke så veldig mange tråder om Python. Blant positive ting er at folk har linker til opplæringsmateriale i signaturene sine.

  Man kan altså kikke litt rundt på nettet inntil man finner noe man liker, altså hvor du synes nivået er OK og føler at du har nytte av det.

  Når jeg har svart på Java-tråder har jeg f.eks. kommet borti nettsider hvor du kan teste/modifisere kode direkte på nettet. Det kan altså lønne seg å google litt. Jeg googlet f.eks. "Java array" og fant minst 3 nettsteder som hadde liste over datatyper, datastrukturer og andre slike grunnleggende ting - nyttig når man skal svare på noe.
  • 1
 24. Morten58 la til et innlegg i et emne [LØST] Definisjoner på python   

  Det er fullt mulig å lære seg språk selv om man ikke skjønner alt. Python er også relativt "rett frem" i forhold til mange andre språk, det blir omtrent som å lese litt enkel/primitiv engelsk (temmelig spesielt/avgrenset ordforråd).

  Samtlige som skal lære eller har lært seg programmering (hjemmefra) starter på omtrent samme måten, så det er ikke verre enn det. Jeg lærte Turbo Pascal 6.0 (for DOS-basert OS) på samme måte i 1995.

  Forum kan være til hjelp, men folk slutter ofte å svare på forum når de begynner med programmering - de blir temmelig "opptatte" med egne oppgaver. Du har også ulempen med at folk er på ulike nivåer i opplæringen, at de ikke "snakker samme språk" selv om programmeringsspråket er felles. Ofte blir man presentert for metoder som er "feil nivå" i forhold til ens eget nivå. Forum er best egnet når du selv har fått et visst nivå.

  Jeg kunne ha listet opp helt grunnleggende ting om datatyper og slike ting, altså slike ting som er temmelig likt i alle språk. Jeg tror det finnes bedre beskrivelser på nettet.  EDIT:
  Jeg er enig med Torbjørn Marø, praktiser istedenfor å pugge. Det er det samme om resultatet ikke blir så vellykket, eller om man kanskje bruker forferdelig kompliserte metoder (men pass på å utvikle metodene underveis).
  • 0
 25. Morten58 la til et innlegg i et emne Windows Explorer   

  Sannsynligvis noe malware?
  Hvis du har mistanke om det samme kan du prøve å starte maskinen i "Sikker modus med nettverk" - trykke F8 under oppstart, når maskinen begynner å lese fra harddisken (før Windows egentlig har startet "på ordentlig").

  Hvis u får startet på den måten kan du kanskje forsøke å laste ned et par små programmer for fjerning av malware - MBAM MalwareBytes' Anti Malware, og eventuelt Hijackthis. Link til oppskrift/nedlasting.
  * MBAM er relativt effektiv på fjerning av malware, så hvis du er heldig fikser det de fleste problemene.
  * Hijackthis lager bare en logg.
  Posting av logger fra disse kan gi oss et slags "bilde av saken", dvs. at du får mer konkrete råd enn jeg kan gi deg nå.

  Jeg prøver først og fremst å få peilet inn mulige årsaker, så jeg begrenser svaret til å sjekke for malware nå. Du vil sikkert få litt andre forslag enn dette.
  • 0