xeeno

Medlemmer
 • Innholdsteller

  193
 • Ble med

 • Besøkte siden sist


Nettsamfunnsomdømme

0 ProPoeng

Om xeeno

 • Rang
  Junior

Contact Methods

 • Hjemmeside http://

Profile Information

 • Interesser Mitt navn er sondre, jeg er 16år og driver en god del med data på fritiden. I fremtiden har jeg tenkt å studere informatikk og ønsker å speisalisere meg innenfor sikkerhet, kryptering og biometrikk. For tiden jobber jeg som teknikker for en pcbutikk i tillegg til å gå på videregående skole.

xeeno sin aktivitet

 1. xeeno la til et innlegg i et emne Program til å slette filer som ikke vil slettes   

  Ser at dere allerede har prøvd og feilet med de aller fleste løsningen som innebærer bruk av operativsystemet. Derfor vil jeg foreslå at du laster ned en såkalt boot cd, ganske enkelt en cd som det går an å starte fra. Det finnes flere av disse eller man kan lage en egen, du kan f.eks forsøke bartpe, minipe. Dersom du ønsker å lage din egen kan denne siden være et godt sted og starte.
  Så snart du har fått tak i en av disse såkalte oppstartcdene er den en small sak å starte opp fra denne for så å åpne harddisken din i en av de medfølgende filbehandlerene og slette de problematiske filene. Dette vil fungere uavhengi av rettigheter, låser på filer og filer som er i bruk da man ikke starter operativsystemet men heller en enkel os som er lite nok til å kjøre fra cd.
  Skulle det være noe mer du lurer på ikke nøl med å spørre så skal jeg forklare så godt jeg kan
  • 0
 2. xeeno la til et innlegg i et emne Forbud mot fyrverkeri vedtatt   

  La oss forby ALT som på en eller annen måte kan brukes til å skade seg selv eller andre. Skal man dermed også forby biler og andre kjøretøyer, er ganske sikker på at flere mennesker dør hvert år i trafikken enn det som er tilfelle med fyrverkeri. Som de fleste oppegående mennesker vil forstå går dette helt av skaftet, man kan ikke forby alt som "idioter" kan skade seg på, det eneste vi kan gjøre er å opplyse folk om faren og håpe at de ikke legger igjen hode hjemme den dagen de skal fyre opp fyrverker...
  • 0
 3. xeeno la til et innlegg i et emne Forbud mot fyrverkeri vedtatt   

  Dette er bare trist, på grunn av noen få "dumme" personer som hvert år greier å blande fyrverkeri med alkohol blir resten av oss nødt til å stå på sidelinjen og overlate alt som er morro på nyttårsaften til private overbetalte firmaer som igjen blir betalt med våre skattepenger.
  Skal desverre ikke si at jeg er overrasket, dette har lenge vært en pågående trend i det norske samfunnet, ikke bare forbyr man alt som "kan" være farlig man man sørger også for at mye av det som er morsomt og helt ufarlig (ved riktig bruk) blir forbudt. Man kan nevne i fleng, kinaputter, spretterter og ikke minst fyrverkeri. Når skal vi lære at det er opp til hver enkelt å bruke sunn fornuft når det kommer til ting som kan være farlig (dersom brukt ufornuftig)?
  På mange måter blir det norske samfunnet stadig mer og mer likt det amerikanske, advarselmerkinger som advarer mot alle mulig hinsides dumme brukområder for normale produkter (ikke tørk katten i mikroen...).
  Det er regelrett trist at folk i norge ikke har vett nok til å bruke fornuften når det kommer til fyrverkeri, men som nevnt ovenfor er dette ikke noe nytt. Tidligere ville dette ikke vært noe problem da selv "dumme" personer lærte når de mistet noen fingre, men i et moderne samfunn kan vi ikke ha noe av dette så derfor forbyr vi fyrverkeri fra alle (selv de som vet hvordan det skal behandles)...
  Selv vurderer jeg å ta sertifikat på det som kalles klasse 4 fyrverkeri, altså fyrverkeri som har mer krutt og mer effekter enn det som selges til private. For alle dere som synes dette er urettferdig kan dette være et alternativ...
  • 0
 4. xeeno la til et innlegg i et emne Oppgradering som ikke gikk så bra   


  CRC-feilen tror jeg er borte nå, tok fra hverandre hele greia og oppdaget en sata kabel som hadde blitt vridd litt vel mye. (720+ grader rundt)
  Biosen ble som sagt oppgradert til nyeste versjon før jeg engang forsøkte å inst prosessoren, har vært borti en del vriene hovedkort før
  Har ikke testet med annen psu men kan den være skyld i at jeg får artifakts lignende bilder på skjermen? Trodde at dersom du hadde en dårlig psu ville skjermkortdriveren bare komme med en advarsel om at skjermkortet manglet strøm (glemte nemelig å mont pci-ex power connectoren en gang ), men kan godt prøve det dersom du tror det kan hjelpe.
  Har nok en 450watt liggende ett eller annet sted (har gått lei av å vente på nye deler så nå har jeg sikkert en hel pc liggende bare i reservedeler :/ )

  Btw biosen jeg bruker nå er 1602 eller 1604, den aller siste fra asus's hjemmesider...
  • 0
 5. xeeno la til et innlegg i et emne Oppgradering som ikke gikk så bra   

  Hmm, gjorde en full formatering og installerte alt på nytt. Har ikke defragmentertert skal prøve det. Evt får jeg kopiere oppstartspartisjonen over på en annen disk
  • 0
 6. xeeno la til et innlegg i et emne Oppgradering som ikke gikk så bra   

  vel q6600 er beregnet på 1066bus så ja det tror jeg. Det står uansett på asus sine hjemmesider at commando skal støtte helt opp til 1333mhz bus, men jeg turte ikke ta sjansen. Det var derfor jeg gikk for en q6600 isteden for en e6850 f.eks...
  • 0
 7. xeeno la til et emne i Generelt om maskinvare   

  Oppgradering som ikke gikk så bra
  Jeg har nylig kjøpt en q6600, tenkte det ville bli en god oppgradering før TG. Fikk den hjem i posten for et par dager siden og etter det har det ikke vært annet en trøbbel.
  Oppsettet mitt ser nå slik ut:

  Intel Core Quad q6600 2,4ghz G0
  Asus Commando mobo
  3GB ram, henholdsvis et sett med to 512mb brikker og et med to 1GB brikker begge settene er geil og samme hastighet/latency
  Hyper power 560w
  Xfx 8800gt 640m 512mb skjermkort
  Samsung hd501lj (500GB hdd) x4
  Samsung 250gb hdd som hoveddisk operativsystemet
  Xp home
  Nec dvd-brenner

  Problemene startet rett etter at jeg installerte q6600, jeg oppgraderte bios på forhånd for å være sikker på at hovedkortet skulle kjenne igjen prosessoren (og jeg skulle slippe å bytte tilbake til den gamle for å gjøre det i ettertid). Til å begynne med ville den ikke starte i det hele tatt, rebootet flere ganger man den stoppet alltid på "Vga bios" (commando har lcd bak med sys info). Etter en del frustrerende rebooter prøvde jeg å bytte tilbake til den gamle prosessoren men heller ikke det fungerte. Ettersom det virket som om det kunne være noe galt med skjermkortet greide jeg også å dra fram et 7600gt kort fra en skuff og prøvde å starte maskinen med dette, det fungerte heller ikke. Resatte biosen mellom hvert forsøk for å være sikker på at det ikke lå igjen noen gamle inst fra tidligere oppsett. Prøver deretter med alle tenkelige kombinasjoner av nye og gamle komponenter (8800gt + q6600, 8800gt + e6400, 7600gt + e6400, 7600gt + q6600) men ingenting fungerer. Jeg skulle akkurat til å gi opp da den av en eller annen rar grunn bootet helt normalt, oppsettet var da med 8800gt og q6600. Kjører noen tester bla super pi (måtte bare sjekke om den var raskere enn den gamle ^^) og starter eve online. Til å begynne med ser det ut til at alt fungerer men etter en liten stund sitter jeg med en pc som fryser/lagger veldig når jeg starter eve, det blir litt bedre etter hvert siden den slutter å fryse helt men bare lagger litt for så å gi grafikken i spillet en skikkelige juling. Det ser omtrent ut som om noen har plassert tilfeldige textures på alle meshes, altså den bruker "fargeleggingen" fra andre objekter på steder den ikke skal være (skal poste screenshot så snart jeg kan). Etter litt knoting med instillingen, satte ned grafikken til minimum forsvinner mye av problemene men det burde ikke være nødvendig å kjøre spill på minimum med et 8800gt kort.
  Greit nok pcen fungerer nesten, jeg er litt lettet. Like etterpå begynner jeg å få crc feil på filene mine og beskjed om at inst filer er korrupte og det er så langt jeg har kommet til nå.
  Sinnsykt irriterende at ting skal holde på sånn, har sittet med denne nå i flere dager. Har ingen feil i event history, ikke av betydning i alle fall ( bare noen tcp/ip feil). Har lest at en del har hatt problemer med den tidlige versjonen av 8800gt kortene, men trodde ikke det var problemet siden det andre kortet var like ille (Noen som har hatt andre erfaringer med gt?)

  Hvis noen har forslag til hva jeg kan gjøre for å bli kvitt dette hadde det vært supert.
  På forhånd takk.

  NB: har selvfølgelig oppdatert alle drivere og xp.
  • 7 svar
  • visninger
 8. xeeno la til et innlegg i et emne [LØST] Hvordan kryptere? Hva er "128 bits kryptert"?   

  Det er helt riktig at for en hvilken som helst hacker ville brute force vært en av de helt siste mulighetene man tar i bruk siden den er den mest tidkrevende og tyngste måten få tilgang på. I dette tilfellet syntes jeg det var unødvendig å nevne andre siden trådstarter ville vite om generel kryptering ikke alle andre avgreininger av hacker/blackhat/whitehat yrket, men hvis vi først skal begynne å snakke om svakheter kan man nevne i fleng:
  - Social engerineering (eks folk blir lurt til å gi fra seg passord til noen de i utgangspunktet stoler på)
  - Angrep på algoritmen (eks noen algritmer som fortsatt brukes har kjente svakheter som gjør dem sårbare)
  - Kunnskaper om den du angriper (data mining? folk velger dårlige passord som kan relateres til dem, som f.eks familienavn, fødselsdatoer osv)
  -Rainbow tables eller memory time tradeoff (dersom man skal finne mange passord...)
  - MIM angrep på nettverkskommunikasjon (man in the middle)
  - Wordlist angrep (en lang liste ofte brukte ord)
  - Beregning av mulige passordvariasjoner fra ordlister (algoritmer som lager kombinasjoner av ord f.eks ved å snu ordet baklengs, bytte ut o med 0 osv)
  • 0
 9. xeeno la til et innlegg i et emne [LØST] Hvordan kryptere? Hva er "128 bits kryptert"?   

  Som man har sagt tidligere her er det viktig at man holder seg ontopic når man svarer på en post likevel synes jeg at litt tilleggsinformasjon kan være nyttig for noen som ikke har vært borti kryptering fra før:

  Kryptering:
  Krytering generelt sett kan beskrives som en måte å gjøre noe uleselig for andre enn de som har riktig nøkkel/passord, det finnes to hovedformer for krytpering. Disse formene er som nevnt tidligere er symetrisk og asymetrisk kryptering. Forskjellen mellom disse ligger i hvordan man får tilgang til de krypterte dataene, symetrisk kryptering har en nøkkel, denne nøkkelen/koden brukes både til å låse/kryptere og decryptere/åpne en fil og er dermed praktisk dersom man skal lagre en fil som man vil sørge for at ingen andre enn deg selv skal kunne lese.
  Derimot ved asymetrisk kryptering som er den vanligste formen for kryptering over internett i dag (brukes bla som standard i alle nettbutikker, der hvor man kan se hengelåssymbolet blir denne
  formen for kryptering brukt).

  Algoritmer
  Kryptering skjer ved at man kjører de dataene man har behov for å sikre gjøre uleselig gjennom en funksjon. En funksjon er bare et sett med instruksjoner for hvordan datamaskinen skal behandle noe/utføre en oppgave i dette tilfellet sier den noe om hvordan den skal gjøre dataene uleselige uten en viss nøkkel. Her kommer de forskjellige algoritmene inn, en algoritme forteller datamaskinen hvordan den skal/kan gjøre dataene uleselig. Eks for å endre rekkefølgen på kortene i en kortstokk kan man stokke kortene, en annen mulighet er å bare slenge kortene fra deg for så å plukke dem opp igjen. De to forskjellige måtene/metodene utfører samme oppgave nemelig å endre rekkefølgen til kortene i kortstokken, på samme måte har man flere ulike algoritmer som kan gjøre data uleselige forskjellen ligger i hvordan de gjør det.


  Nøkkler/passord:
  For at man skal kunne lese de uleselige dataene trenger man en måte å gjøre de leselige på, her kommer nøkkelen inn. Nøkkelen er den samme som ble brukt for å kryptere (ved symetrisk kryptering skal forklare hva som skjer med asymetrisk etterpå). Nå må vi gå litt tilbake, det som er hele poenget med å kryptere noe i første omgang var jo for at utenforstående ikke skulle kunne lese mldingen/dataene og hva er det som sikrer dette? Jo, nøkkelen uten nøkkelen kommer man ikke inn altså kan man si at nøkkelen er vår fremste linje av forsvar mot angrep. Skal ikke gå inn på social engineering her men heller ta for meg hovedmuligheten dersom man ønsker å lese en låst fil og ikke har tilgang til passordet/nøkkelen: bruteforce (man kan også angripe oppbygningen til en svak algoritme men det er bare ren teori prat, masse tall og ligninger så prøver å unngå dette her)

  Bruteforce består rett og slett av å prøve alle mulige nøkkler. For et menneske ville dette være en tilnærmet umulig oppgave men for en datamaskin er det hele ganske lett, data maskinen vil bare starte med a, b, c .... , aa, ab, ac... og fortsette slik videre helt til den har gjort seg ferdig med det antall kombinasjoner/nøkkellengde den ble instruert til å utføre.
  For dere som husker ungdomskolematten/sannsynlighet er antall mulige kombinasjoner (kombinert sannsynlighet) definert av antall mulige ^antall tegn. Det vil si at dersom man bare bruker det alfanumeriske tegnsettet altså alle bokstaver fra a-z og tilsvarende i store bokstaver A-Z vil man få 52 forskjellige mulige tegn. Ut i fra dette kan man regne seg fram til at f.eks et passord på 8bokstaver vil gi 53.459.728.531.456 mulige kombinasjoner gitt at en datamaskin kanskje kan å prøve ca 1mill passord i sekundet (hvor mange passord en pc kan prøve i sek avhenger av hvor komplisert algoritmen som blir brukt er og selvfølgelig også hvor rask datamaskinen er). I dette tilfellet ville det tatt 618dager eller nesten 2år å finne riktig kombinasjon (og ja, vet at jeg da ikke tar med moores lov om utviklingen til prossessorer/intergrerte kretser, antall transistorer pr brikke skal fordoble seg hver 18. måned) .

  Noen programmer har også lagt inn funksjoner hvor filer kan brukes som en nøkkel, enhver fil er egentlig bare en lang tekst bygd opp av 0 og 1 -tall, fordelen med dette er at man effektivt unngår keyloggere og andre stygge saker som overvåker pcen. Ulempen er at dersom du mister nøkkelfilen eller den faller i "gale" hender kan de låse opp filene dine. Dette har man løst ved at man kombinerer passord og evt en fil og bruker det som en nøkkel.

  Asymetriske nøkler bygger på primtall, primtall er i en helt vital del av dagens cryptoanalyse (fint ord for ting som har med kryptering å gjøre). Den typen nøkkler som asymetrisk kryptering brukes kan best beskrives som en enveis nøkkel, dvs at man bruke en nøkkel til å kryptere og en annen til å dekryptere, fordelen med dette er at minsker risikoen som er forbundet med å sende data over internett (siden man må sende nøkkelen over internett for at mottakeren skal kunne komunisere med deg). Dersom man bruke forskjellige nøkler til å kryptere og dekryptere og bare sender den nøkkelen som kryptere ut på nettet er man med en gang sikret mot veldig mange man in the middle angrep (altså angrep der en agriper har tilgang til all data som går mellom din pc og internett og dermed kan lese alt du sender med mindre det er kryptert).

  Når det gjelder nøkkellengde altså hvor mange bit en nøkkel av har det allerede blitt godt forklart tidlere så jeg vil ikke gå noe videre inn på det.

  Så for å komme tilbake til utgangspunktet, en 1000bits krypteringsnøkkel er altså en nøkkel som har 2^1000 forskjellige mulige kombinasjoner og hvordan kan dette hjelpe deg?
  Det hjelper deg alerede, hver gang du handler på nettet eller sender sensitiv informasjon over internett blir denne kryptert med asymetrisk kryptering og sikrer derfor at det blir veldig vansklig for andre å utnytte deg/lure deg.

  Håper dette gjorde det litt klarere for deg, hvis noe var uklart ikke nøl med å sende meg en mld så skal jeg prøve å forklare etter beste evne ^^
  • 0
 10. xeeno la til et innlegg i et emne [LØST] HDD rpm, den egentlige forskjellen   

  Hovedforskjellen ligger i søkehastigheten, dvs den tiden hdd bruker på å finne fram til dine data. For 7200rpm hdd ligger den somregel rundt 9ms, for 5400rpm ca 11ms og for 10000rpm (eks raptor) ligger den på rundt 5ms.
  For å svare på spørsmålet ditt, en 5400rpm vil fungere helt greit så lenge du ikke krever alt for mye av den, på den annen side vil en 7200rpm hdd være litt raskere men den produserer også mer støy/vibrasjoner.
  Alt i alt må du bare velge ut i fra hvilke behov/krav du har til harddisken...
  Lykke til
  • 0
 11. xeeno la til et innlegg i et emne har to frustrerende problem!   

  hvordan hovedkort har du, har du overklokka det??
  • 0
 12. xeeno la til et innlegg i et emne kjøpe ny cpu   

  Vil ikke å anbefale å kjøpe en oppgraderingspakke, med de pakkene får du ofte billige hovedkort (eks msï/abit) som ikke alltid er like gode. Ofte koster omtrent det samme å kjøpe delene løst, dermed ser jeg ikke noe poeng i å kjøpe alt i en pakke. Unntaket er vel hvis du ikke ønsker å krangle med komplett, dersom noe går i stykker må du returnere alt ikke bare delene som er ødelagt (måtte slite fælt når jeg fikk feil på en del i "ferdig" pcene deres...)
  • 0
 13. xeeno la til et innlegg i et emne IM-klient for mange systemer   

  gaim fungerer mot mange im systemer, personlig synes jeg at det bare er trøbbel å bruke samme klient for flere systemer. Synes det ofte blir mye kaos siden klienten ikke er like godt tilpasset de ulike systemene.
  Online: kan man bruke f.eks meboo som støtter svært mange im-syst som msn, jabber ol. For irc kan man bruke ircatwork.com...
  • 0
 14. xeeno la til et innlegg i et emne Ny LUG på Romerike.   

  Spennende opplegg, kanskje jeg tar meg en tur...
  • 0
 15. xeeno la til et innlegg i et emne Hvordan lære seg Python?   

  som thehomeboy nevnte bør du lære deg til å kunne lese/lære ting på engelsk, engelsk er som sagt det mest utbredte språket innenfor "programmeringsmiljøer"..

  Hvis du bestemmer deg for å se på noen guider på engelsk kan jeg anbefale denne, jeg likte den godt.
  Den kan kreve litt av personen som leser den siden den gir det veldig mye info på kort tid. Dermed kommer du også fortere i gang med å programere som er den beste måten å lære på
  • 0