Et alternativ til Google

De siste årene har Google sakte men sikkert bygget seg opp til å bli den største søkemotoren i verden. Derimot begynner mange å se på lei av Googles overlegenhet og en forretningsmodell der de betaler penger til verdens største spammere.

Med Distributed Computing-prosjektet Majestic-12 bygges det sakte, men sikkert opp et alternativ til dette, og mange nordmenn har kastet seg på bølgen. Rett etter midnatt hadde det norske laget Team-Norway indeksert 2.000.000.000 unike internettsider.

Distributed Computing (heretter forkortet som DC) har tidligere vært forbundet med prosjekter der man kan “gi bort” prosessorkraften som er ubrukt, men med Majestic-12 er det ledig kapasitet på bredbåndsforbindelsen som utnyttes (det er derfor også mulig å kjøre Majestic-12 samtidig med andre prosjekter). Mange DC prosjekter er veldig teoretiske, men med Majestic-12 er man jo med på å lage noe man selv benytter daglig nemlig en søkemotor.

Teknologien er relativt enkel. Det eneste man trenger å gjøre er å laste ned et lite program som kjører i bakgrunnen, og sette opp dette til å kun kjøre når maskinen ikke har vært brukt på 15 minutter (mulighetene er mange hvis man vil kan den også kun kjøre nattestid).
Programmet sørger selv for å hente pakker på 10.000 linker som maskinen din vil søke igjennom. Når sidene er indeksert sendes resultatene tilbake til prosjektet som legger til resultatene dine i søkemotoren og eventuelt nye linker du har funnet blir plassert i nye pakker.

Foreløpig har brukerne indeksert 13,449,645,075 sider, men antallet øker med ca 70 millioner pr døgn. Nordmenn står for 1/7-del av disse, og man selv kan velge om man vil gjøre en innsats globalt eller om man vil indeksere spesielle domener.

Det kommer vel ikke som noe sjokk at søkemotoren har spesielt mange norske domener og at prosjektet stadig vekk må fylle på med nye domener nettopp fordi man er tomme for norske domener.

En av de viktigste grunnene til at såpass mange nordmenn har engasjert seg, kommer nok av at nordmenn i lang tid har hatt et sterkere vern mot junkmail enn mange andre land, og at vi dermed også stiller høyere krav til informasjonen på internett.
Flere og flere nordmenn begynner å se seg leie på at Google plasserer sider som kun inneholder linker (såkalte linkfarms) høyt oppe på resultatlistene, da disse inngår i Googles forretningsmodell som gjør at både spammere og Google tjener gode penger på nettopp dette.

Så har du lyst til å være med på å lage et alternativ til Google eller rett og slett bare vil bruke opp båndbredden som går til spille, så ta en titt på linkene under.

Søkemotoren Majestic-12
Informasjon om Majestic-12
Team-Norway

Kommentarer