HTPC-guiden 2.0

Etter lang venting og mye postiv tilbakemelding fra leserne er den tilbake. HTPC-guiden er nå oppgradert til versjon 2.0 for å reflektere dagens standard.

Det er sikkert mange lesere som lurer på hva det var som skjedde med del tre av HTPC-guiden vår. Det som skjedde var at jeg tok et noe uklokt valg i å kjøpe helt nytt hus. Nå mer enn ett år senere er jeg veldig mye klokere og har flere grå hår i hodet enn det jeg hadde da jeg begynte på guiden. Jeg kan ikke gjøre stort annet enn å beklage den lange ventingen og advare alle som vurderer å kjøpe helt nytt hus til å sjekke, dobbeltsjekke og sjekke en gang til før dere utsetter dere for det.

Produktoversikt

Siden Guiden begynner å bli noe gammel her jeg bestemt meg for å begynne på nytt med kortere deler vinklet inn på en og en enkelt del som man kan bruke i HTPC boksen sin. Dette blir altså versjon 2.0 av guiden.

Det er naturlig å begynne med selve kabinettet så denne gangen skal jeg skrive litt om produktene man finner hos Vendur.no. Jeg har skrevet om denne butikken før, men gode butikker kan man aldri få skrevet nok om.

Dette er en nettbutikk som har spesialisert seg på HTPC-kabinetter og utstyr til dette. Den ble startet i det små i 2000 med fjernstyring av PCer. Fysisk sett holder de til i Alta. Butikken har nå vokst og blitt nærmest nettbibelen til HTPC-entusiaster. God service og e-postoppfølging på norsk er bare av det gode.

Kabinettet

Kabinettene de fører er av en kvalitet som gjør at de fleste konkurrenter blekner. De er designet for å passe i alle stereoanlegg av standard størrelse. Du får kabinetter i sort, sølv og gull. Jeg kan garantere at det er noe for enhver smak her. Kabinettene er utført i aluminium og stål og har meget lekker finish. Konefaktoren er høy og kompisfaktoren enda høyere.

Kabinettene er meget enkle å installere i og har godt med plass. Kabinettene har ATX og Micro ATX formfaktor. Alle kabinettene har vindu til display og jeg anbefaler at man kjøper dette i samme slengen.

Komplette løsninger og barebones

Vendur har også begynt å selge komplette HTPC løsninger og barebonekabinetter. De komplette løsningene ser ut til å være meget velutstyrte til sitt bruk. Flotte løsninger for de av dere som ikke er glad i å bygge PC-løsninger.

Barebonekabinettene må jeg bare si er noe av de mest lekre løsningene for å plassere en PC i stua eller under TVen. De er rett og slett strømlinjeformet. Høy konefaktor her også. Andre ting som feller seg inn i rekken av ting de har er lydkort med 7.1 kanalsutganger, støysvake vifter, støysvake og vifteløse strømforskyninger og som om ikke det var nok får du også en HDTV med DLP teknologi til en relativt fornuftig pris.

Fjernkontroll og display

Ingen HTPC er komplett uten fjernkontroll og display. Det finnes en rekke fjernkontroller som kan styre hele HTPCen uten innblanding fra tastatur og mus. Mange av disse kontrollene krever at man gjør instillingene selv, noe som gjør det mulig å konfigurere fjernkontrollene til å gjøre akkurat hva man vil.

Det finnes også RF-fjernkontroller (radiofrekvens). Disse fjernkontrollene er ikke så retningsbestemt som en vanlig IR (infrarød) fjernkontroll og er i mine øyne å foretrekke. Dessuten er det mange som nå selger moduler til automatisering av hjemmet som lysdimming og diverse andre ting. I teorien skal det være mulig å styre hele hjemmet fra HTPC løsningen din dersom fjernkontrollen har RF-frekvens som er kompatibel med disse enhetene.

Tenk så genialt å komme hjem fra jobb, skli ned i godstolen og brekke frem den nye fjernkontrollen som styrer ALT. En knapp trykkes inn og lerretet kommer ned fra taket, lyset dimmes, PC og prosjektor eller TV slås på og så er det klart for film eller TV. Det eneste du må gjøre manuelt er å stappe DVD-plata i den utrolig lekre HTPCen din. Livet kan være enkelt hvis man vil.

Neste artikkel

Det var det for denne gang. Neste gang skal vi starte med en av delene som man kan putte inn i vidunderboksen. Litt om hva som er smart og hva som ikke er så smart. Huset mitt er omsider ferdig og jeg har igjen tid til å skrive om det jeg liker best, nemlig HTPC-bygging.

Se også HTPC guide Del 1: Maskinvare.
Se også HTPC guide Del 2: Programvare.

Kommentarer