Slik kan du slette Facebook-konto

Slik kan du slette Facebook-konto

Om du ser etter en måte å slette din Facebook-konto permanent eller slette innhold fra kontoen din, her er guiden du trenger!

Facebook er og forblir den mest populære sosiale plattformen for brukere verden over. Samtidig er plattformen stadig ute i hardt vær, og tester grensene for hva som er greit.

Den største skandalen for Facebook, er trolig Cambridge Analytics-episoden, hvor privat informasjon om 50 millioner Facebook-brukere kom på avveie. Selskapet skal ha samlet inn privat informasjon uten samtykke, og brukt disse dataene til å lage algoritmer som kan gjenkjenne individuelle velgere og målrette politisk reklame mot dem.

Blir innholdet slettet?

RELATERT ARTIKKEL
Slik sletter du søkeloggen på Facebook

Hver gang du søker etter noen eller noe fra Facebooks søkefelt, blir dette omhyggelig loggført og lagret på nettsamfunnet. Denne guiden viser deg hvordan du sletter loggen. [Les artikkel]

Videre har det i lengre tid vært diskusjoner om innhold som slettes fra nettstedet faktisk blir fjernet – eller bare flyttet til et utilgjengelig sted. Tidligere var det slik at dersom man hadde en direktelink til bildet, hadde man tilgang til bildet i lang tid etter at brukeren opprinnelig slettet det.

Mye av grunnen til dette er at Facebook benytter seg av innholdsnettverk (CDN) over hele verden, hvor innhold som bilder og videoer lagres på mange ulike servere for å kunne vises raskere for brukerne.

Så hvordan kan vi slette innhold permanent? 

I denne guiden viser vi deg hvordan du kan slette din Facebook-konto permanent, samtidig som du kan laste ned et arkiv med ditt innhold først.

Hvordan laste ned hele Facebook-kontoen din?

Før du sletter hele Facebook-brukeren din, anbefales det å laste ned alt Facebook-innhold som ligger lagret på Facebook’s servere. Da får du en kopi av ditt innhold, som bilder, videoer og innlegg.

Du kan laste ned alt samtidig, eller du kan velge bare de informasjonstypene og datoperiodene du er interessert i. Du kan velge å få informasjonen i HTML-format som er enkelt å se, eller JSON-format som er enklere å importere til en annen tjeneste.

Facebook lar deg laste ned et arkiv med dine data, og slik gjør du det: 

  • Klikk på pilen øverst til høyre på Facebook
  • Velg Innstillinger, og deretter klikker du på “Din Facebook-informasjon” fra menyen til venstre
  • Klikk på “Last ned informasjonen din”
  • På denne siden kan du velge eller velge bort alt du vil ha med i nedlastingsarkivet ditt, samt tidsperiode
  • Klikk “Opprett fil” når du har kontrollert valgene dine. Du blir bedt om å taste inn ditt Facebook-passord for å bekrefte.

Arkivet ditt blir nå opprettet, og du vil motta en link via epost for å laste ned arkivet ditt. Det kan ta noe tid før arkivet er klart for nedlasting.

Av sikkerhetshensyn kan filen bare lastes ned i et par dager etter at den er opprettet. Om du ikke rekker å laste ned filen i løpet av denne tidsperioden, må du opprette et nytt arkiv.

Notabene: Det rapporteres til stadighet om at denne funksjonen ikke gir deg en kopi av _alt_, men uten at Facebook har bekreftet dette. 

Slik sletter du Facebook-kontoen din

Etter at du har lastet ned en kopi av ditt Facebook-innhold, er alt klart for å starte slette-prosessen.

Facebook lar deg får to valg her; enten å deaktivere kontoen – eller å permanent slette den. Om du velger sistnevnte, har du allikevel 30 dager på å angre valget og reåpne kontoen.

For å permanent slette Facebook-kontoen din: 

  • Klikk på pilen øverst til høyre på Facebook og velg deretter Innstillinger
  • Gå inn på “Din Facebook-informasjon” i venstre kolonne
  • Klikk på “Slett kontoen og informasjonen din” og velg deretter “Slett konto”
  • Du bli bedt om å skrive inn ditt passord for å bekrefte, og klikk deretter på “Slett konto”

 

Kan jeg angre sletting?

Ja. Dersom det er mindre enn 30 dager etter at du valgte å slette Facebook-kontoen din, kan du avbryte slettingen. Dette er en angreperiode som fungerer som en slags buffer fra sletting igangsettes til den faktisk fullføres.

Etter 30 dager, vil hele kontoen med all informasjon bli permanent slettet, og det er nå for sent å hente tilbake denne informasjonen. Det kan ta opp til 90 dager før alt innhold er slettet fra alle innholdsservere.

Hvordan angre sletting: 

  • Logg inn igjen på Facebook innen 30 dager etter at du har igangsatt sletting
  • Klikk “Cancel deletion” eller “Avbryt sletting”

 

Langlesing:
Sosiale medier og Web 2.0; Superverktøy eller supervåpen?

Hvordan påvirker sosiale medier vår tilstedeværelse i det virkelige liv? Er dette superverktøy eller supervåpen? Hvilke konsekvenser kan det få?

Artikkelen er skrevet av Alexander Solaat Rødland mot lesere på akademisk nivå, som en del av en bachelorutdannelse i Informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Les artikkelen her

Kommentarer