Nå kommer Google’s stemmeassistent på norsk

Nå kommer Google’s stemmeassistent på norsk

Google begynner i dag utrullingen av Google Assistent i til norske smarttelefoner, og i løpet av de kommende ukene vil Assistent være tilgjengelig på alle kompatible Android- og iOS-enheter i Norge.

Google Assistent til Android og iOS er en digital, stemmestyrt assistent som gjør det mulig for folk å snakke med Google. Den gjør det lettere å få ting gjort, enten det er å sende SMS, sette påminnelser, spille musikk, finne ut av noe man lurer på, finne veien eller finne ut hva noe betyr på et annet språk.

Google Assistent er bygget med maskinlæring i bunn og samler alt fra ekspertise innen språkteknologi til funksjonalitet fra for eksempel Google Søk, YouTube, Maps og Kalender på én og samme plass. Det gjør assistenten i stand til å forstå brukerens kontekst og stemme, og håndtere komplekse spørsmål og oppgaver. Assistenten lærer og utvikler seg med bruk, så over tid vil den bli enda bedre.

Google-assistentens personlighet og funksjonalitet er skreddersydd til det norske markedet, og vet hva vi nordmenn liker, synes er moro og er ekstra opptatt av. 

På Android-enheter aktiveres Google-assistenten gjennom å holde inne hjemknappen eller ved å si “Ok Google”. På iOS må brukerne laste ned en app.

– Vi er ekstremt glade over å kunne rulle ut Google Assistent på norsk, og dermed kunne gi brukere her i Norge en assisterende Google-opplevelse – personlig tilpasset hver enkelt. Våre ingeniører har jobbet hardt for å skape en intelligent stemmeassistent bygget på avansert maskinlæring, som med en lokalt utviklet personlighet og funksjonalitet kan hjelpe norskspråklige brukere å få gjort ting i sin hverdag, sier Country Director Jan Grønbech i Google Norge.

En viktig komponent i lanseringen av Google-assistenten på norsk er den lokale relevansen og bruksområdene for brukere i Norge. Utover Googles egen funksjonalitet kommer brukerne til å ha tilgang på flere norske selskapers egne integrasjoner med Google Assistent. Disse er utviklet ved hjelp av Googles åpne utviklerplattform Actions on Google, og gjør det mulig for selskap å bygge opp funksjonalitet som lar dem kommunisere direkte med sine målgrupper gjennom stemmeassistenten.

Flere norske selskaper er med

Noen av de norske varemerkene som har utviklet funksjonalitet for Google Assistent, og lanserer sammen med Google i dag er DNB, Meny, NRK, Orkla, Oslo Bysykkel, SAS, Sol, SR-bank, Telia, Tine og VG. Vil brukerne snakke med disse selskapene sier de «La meg prate med…» til Assistent, og enkelt få råd til boligkjøp fra DNBs Bolig Buddy, få siste nytt fra NRK eller VG og lage en handleliste med Meny – for å nevne noe.

Google Assistent på norsk blir tilgjengelig for brukere av Android-enheter med 5.0 Lollipop eller høyere, samt for iOS-brukere med versjon 10 eller høyere via App Store.

I dag er Google Assistent tilgjengelig på over 500 millioner enheter, og blir innen utgangen av året tilgjengelig på over 30 språk. Når Google Home lanseres senere i år i Norge vil du selvsagt også kunne snakke med Google Assistent via smart-høyttaleren.

‎Google Assistant
‎Google Assistant
Developer: Google LLC
Price: Free

Kilde: Pressemelding