Fremtidens lagring for AI-basert økonomi

Fremtidens lagring for AI-basert økonomi

Kunstig intelligens (AI) har gått fra å være science fiction til å bli virkelighet. Ikke bare for digitale giganter som Apple, Google, Microsoft, Facebook og Amazon, men AI er noe som vil berøre alle typer selskaper, ja, hele samfunnet og enkeltpersoner. Og utviklingen skjer lynraskt.

Dette leserinnlegget er skrevet av Fredrik Arveskär for ITpro.no 

Innen ti år forventer Bank of America Merrill Lynch at AI og robotikk vil redusere produksjonskostnader og helsekostnader med mellom 14–33 mrd. dollar, hvorav 9 mrd. dollar i reduserte personalkostnader. På 10 år! AI og automatisering vil slå gjennom, raskt, eksponentielt og disruptivt. Et interessant eksempel på den raske utviklingen er Googles AlphaGo, der Google i 2014 anslo at det ville ta ti år for at datamaskinen kunne bli verdensmester i Go. Faktisk tok det tre år, og deretter tok det bare 40 dager før en ny datamaskin slo originalversjonen.

Harddisk. Foto: Pixabay

Sentralt i et AI-basert system er lagringskapasiteten: hvor, hvordan og hvor raskt data kan sendes og hvor raskt og nøyaktig systemet kan utføre de operasjonene eller gi de svarene du ønsker. En interessant likhet i denne sammenheng er at hvis data er den nye oljen, er lagring det nye raffineriet i et AI-baserte økosystem.

Tradisjonelt har bedrifter hatt behov for noen terabyte lagringsplass, men etter hvert som AI og automatisering kommer, vil vi heller snakke om petabyte. Data vil bli kategorisert på ulike måter avhengig av hvor raffinert de er. Vår måte å betrakte og håndtere data og datavolum på står overfor en overveldende endring. En moderne bil genererer 7 gigabyte data i løpet av en halvtimes biltur, mens selvkjørende biler genererer 1 gigabyte pr. sekund.

En moderne bil genererer 7 gigabyte data i løpet av en halvtimes biltur, mens selvkjørende biler genererer 1 gigabyte pr. sekund.

  • Fredrik Arveskär, Nordisk sjef -Infinidat

Datamengdene i disse økosystemene er også betydelig større enn hva vi er vant til, og også denne veksten har allerede begynt. I AI-verden er det nødvendig med analyser som støttes av AI, og at data som sendes i nettverket blir håndtert av AI. AI styrer og tilpasser trafikken etter behov. Fordi volum og kompleksitet i transaksjoner mange ganger kan være umulige å forutsi, blir det programmet som styrer hvilke lagringsressurser som skal brukes og hvordan de skal brukes. Lagringsmiljøet blir som en organisme som kan vokse og nedskaleres.

Fredrik Arveskär, Nordisk sjef -Infinidat

Det går raskt, og utviklingen kan oppleves overveldende uten at du vet hvor du skal begynne. Mitt råd er å starte et sted, følge utviklingen, og ikke være ikke redd for å tenke nytt når det gjelder å håndtere lagring med sikte på fremtiden. Invester det kommende året i en løsning som er forberedt på datavekst. Og tenk først og fremst på hastigheten og smartheten til programvaren.