Headset kommer i de fleste fasonger og vi har testet svært mange. Denne gangen er det Voyager 3200 som henger på øret, med god batteritid og et svært praktisk ladeetui.

Det første min kollega Olav kommenterte når jeg koblet opp Voyager 3240, var om det fulgte med et skinnetui – du vet, sånn til å ha i beltet. Mange husker kanskje at det var “trendy” med skinnetui i beltet når de første headsettene med blåtann kom i sin tid.

Produktutviklingen har dog tilpasset seg moderne behov, og vi vil si at skinnetui i beltet kan bli trendy igjen!

Vi har prøvd det meste, alt fra et lite adapter med batteri, mikrofon og et 3,5mm uttak for dine favorittplugger, til store hodetelefoner. Felles for de fleste er manglende støydemping for samtaler. De som klarer dette, tar samtidig bort muligheten for å lytte til samtaler i omgivelsene.

Design

En av de tingene vi liker veldig godt med Voyager 3200 er nettopp designet. Et stilrent og minimalistisk design, samt to muligheter for å feste den til øret, er den behagelig å ha på øret i korte, såvel som lange samtaler. Med fare for å gi et villedende inntrykk – det begrenser seg selv hvor lenge du kan ha Voyager 3200 på øret – men mer om batterikapasiteten senere.

Selv om Voyager 3200 kan benyttes på både venstre og høyre øre, er det en designsvakhet dersom du velger høyre øre; Mikro-USB-inngangen peker opp, uten beskyttelse. Altså den er låst til bruk på venstre øre i byer som Bergen, hvor det er fare for regn. Rett ovenfor datakontakten finner vi volumknappene.

På motsatt side av lade- og datakontakten finner vi av/på-bryteren og på produktets fremside er det en skjult bryter som fungerer som “pare”, “svar”, “legg på” og for bruk av assistenter som Siri og Cortana.

På mikrofonstangen er det en egen knapp for å deaktivere og reaktivere mikrofonen.

I bruk

Som nevnt over er det to muligheter for å feste den til øret, den første er med en ren gummipropp som hviler inni øret. Her følger det med tre forskjellige størrelser hvor den ene er montert på enheten. Den andre er med en ekstra bøyle som ligger over øret. Denne bøylen kan løsnes og festes speilvendt slik at den passer på venstre så vel som høyre øre.

Selve gummiproppen har også en finurlig festeanordning; rundt selve ørepluggen er det flere spor som ørepluggen festes i. Slik vil den holdes på plass og ikke rotere ukontrollert når den er i bruk.

Voyager 3200
Kombinert etui og lader for Voyager 3200.

Ladeetui

Sammen med Voyager 3200 følger det med et ladeetui som du kan oppbevare enheten i når den ikke er i bruk. Dette for både oppbevaring, beskyttelse og for å lade enheten.

En av de beste detaljene med Voyager 3200 er akkurat det medfølgende ladeetuiet som lar deg lade hodetelefonen en ekstra gang. I likhet med hovedproduktet har også ladeetuiet en inngang for micro-USB som befinner seg i bunnen.

Oppsett og installasjon

Alle som har paret et blåtannprodukt vet hvordan dette fungerer. Første gang enheten slås på, settes den automatisk i paringsmodus. Dersom du ønsker å pare den mot andre enheter senere gjør du dette ved å holde inne “svar/legg på”-knappen i omtrent tre sekunder. Du vil da få beskjed om at enheten er i paringsmodus.

En ting vi bemerker er at Voyager 3200 ikke leveres med NFC-støtte. Dette er ikke noe vi trekker for i omtalen, men NFC er en genial funksjon for å gjøre paringen mer brukervennlig. Til gjengjeld er det ikke alle enheter som leveres med NFC – og strengt talt; hvor ofte parer du ørepluggen?

Programvare og app

For oss i redaksjonen er det mest nærliggende å se på Voyager 3200 som en enhet du benytter primært mot mobiltelefonen. Ikke uventet finnes det her en app som kan lastes ned og enheten kan konfigureres etter ønske.

I appen kan du endre språkvalg, endre om enheten skal automatisk besvare innkommende samtaler når du tar enheten til øret eller lese opp oppringer-ID. Det er også mulighet for å aktivere HD-lyd og muligheten for å strømme musikk/lydavspilling til enheten.

For bruk mot PC, eksempelvis Skype eller Skype for Business, er dette like sømløst som ved en mobiltelefon. Sett headsettet i paringsmodus og be datamaskinen om å søke den opp.

For å optimalisere opplevelsen av Voyager 3200 vil vi da anbefale deg å laste ned og installere Plantronics Hub. Denne gir deg de samme mulighetene som appen på din mobiltelefon, men samtidig demper den musikk dersom du mottar en samtale og den setter din Skype for Business-status som “opptatt” dersom du mottar en samtale på din mobiltelefon og headsettet er paret mot både telefon og datamaskin.

I bruk

Undertegnede er en flittig bruker av forskjellige headsett for telefoni, enten det er på kontoret, på farten eller i bilen.

En annen grunn til at vi liker denne typen produkter, selv i leiebiler eller kompisens nye e-Golf, er at det ofte er kludrete å pare telefonen for hvert enkelt kjøretøy du skal benytte. Ditt personlige headsett følger deg overalt og Voyager 322 tar omtrent like stor plass som en pakke tyggegummi.

Akkurat dette med størrelsen er en detalj vi ønsker å fremheve. Alt for ofte har vi endt opp med en løsning som dekker begge ørene, litt på grunn av muligheten for å lytte til musikk, men mest av alt er ergonomien den avgjørende faktoren. Store klossete hodetelefoner er sjeldent noe en har lyst til å dra med i en liten skulderveske mellom møter eller i bilen. Her skiller Voyager 3200 seg ut som en ergonomisk løsning som fremdeles lar en følge med i lydbildet rundt.

Lydkvalitet

For å optimalisere batterikapasiteten har vi beholdt HD-lyd deaktivert under vår test. Samtidig er lydkvaliteten etter vår vurdering god nok, selv med denne funksjonen avslått. Lyden fremstår som klar både for oss som bruker, samtidig som motparten er fornøyd med lyden fra mikrofonen til Voyager 3200.

Likevel er det verdt å nevne at lydkvaliteten ble merkbart bedre og mer behagelig for vår del når vi benyttet HD-lyd i kontorlandskap. Dette er en funksjon vi vil anbefale til hverdagsbruk dersom du kan avse rundt en time med batterikapasitet. 

Batterikapasitet

Fulladet gir den en batterikapasitet på litt i overkant av fem timer. Den holder altså rundt en arbeidsdag, såfremt du ikke “bor” i telefonen under hele arbeidsdagen. En ladepause i lunchen er tilstrekkelig for at den skal holde hele økten og som nevnt allerede, er det svært praktisk at det følger med et etui som også lader headsettet.

Nå skal det sies at undertegnede aldri har gått tom for batteri selv etter flere økter i telefonsamtaler og nettmøter som fort har vart en hel formiddag. Strengt talt er det mer korrekt at det var undertegnede som trengte en pause for å lade!

Konklusjon

Å benytte seg av headsett av denne typen er i stor grad en vane- og smaksak. For vår del var det største spørsmålet knyttet til ergonomi, et punkt som gikk overraskende bra med gummipropper i tre størrelser, samt en avtakbar bøyle for ekstra støtte.

Med god lydkvalitet for begge ender av samtalen er dette en minimalistisk tilnærming til håndfri tale – enten du er på kontoret, farten eller i bil som ikke har håndfri integrert eller du er en flittig bruker av leiebil.

Overgangen fra hodetelefoner som dekker begge ørene har vært overraskende bra, spesielt ettersom vår produkttester fort legger ukomfortable produkter i skuffen. For den prisbevisste innkjøpssjefen er det ekstra hyggelig at prisen ikke er avskrekkende med mindre du er avhengig av UC-modellen, som koster nær dobbelt så mye som 3240-modellen.

Veiledende pris på de forskjellige modellene er oppgitt til følgende;

  • Voyager 3200: kr. 999,-
  • Voyager 3240: kr. 1399,-
  • Voyager 3200 UC: kr. 2299,-

NB: Vi har i teksten omtalt Voyager 3240 som 3200 ettersom dette er samme produktserie, men hvor førstnevnte har et medfølgende ladeetui. Voyager 3200 UC er en modell som leveres med både USB-adapter og ladeetui.

Vår vurdering

90 /100 poeng
Design og komfort
90
Oppsett og installasjon
80
I bruk
85
Totalt
90