Product Strategy Specialist hos Veeam

Techintervju: Mike Resseler

Tidligere kunne IT-avdelingen konsentrere seg om filserveren på datarommet. I dag er dataene mer spredt. Vi har snakket med Mike Resseler i Veeam om blant annet backup og tilgjengelighet.

Så Mike – hva trenger jeg å vite?, spør Alexander

– Haha, rett på sak! Så, vil du ha det tekniske eller det strategiske?

Teknisk takk, du slipper ikke unna med tørrprat denne gangen…

 – Dette har jeg sett frem til, sier Mike med et glimt i øyet.

Mike ResselerMike Resseler – Veeam

Mike Resseler er “teknisk evangelist” og Product Strategy Specialist hos Veeam Software.

Vi møtte Mike under VeeamOn 2017 i New Orleans

– Så, det du trenger å vite med våre nye lanseringer er at vi prøver å drive våre tekniske nyvinninger for å løse kundens problemer. Dette høres muligens innlysende ut, men la meg forklare; Hvis du ser på det fra et bedriftsperpektiv, så er det mange virksomheter som har mange store utfordringer slik det er i dag. Dataene er spredt utover alt, og jeg mener det virkelig – brukerne lagrer data der det måtte passe dem der og da!

Dataene er spredt utover alt, og jeg mener det virkelig – brukerne lagrer data der det måtte passe dem der og da!

I de “gode gamle dager” måtte IT-avdelingen forholde seg til dataene i bedriften, på en filserver i serverrommet. I tillegg måtte de forholde seg til at det kunne ligge noe lagret på en og annen arbeidsstasjon og laptop rundt om i organisasjonen, selv om dette var minimalt.

I dag er filene overalt.

Med vår ny-satsing skal vi sørge for at, uansett hvor bedriftens data er, skal vi sørge for at bedriften har muligheten til å beskytte dem, gjøre de tilgjengelig og ikke minst, lagre en kopi hvor enn det måtte passe for din bedrift.

Du tenker da spesifikt på Office 365 og OneDrive for Business?, spør Alexander

– Dette var en av dem ja, men det finnes mange andre potensielle for den nye løsningen vår også. Vi (Veeam) har snakket om AWS (Amazon Web Services, red.anm,) og våre backupagenter som beskytter maskiner også i andre skyløsninger som måtte finnes, eksempelvis IaaS-hoster.

Vi er i ferd med å utvikle oss utover det vi tradisjonelt sett har vært kjent for – altså backup av hypervisorer.

I lys av denne strategien annonserte vi nylig også støtte for backup av NAS-enheter. Det gjør at millioner av filer som tidligere hadde liten eller ingen sikring utover en eventuell RAID-kontroller, nå vil få beskyttelse mot virusangrep som eksempelvis WannaCry.

Fra et teknisk perspektiv er dette en stor forandring. Det å kunne hente inn alle disse ustrukturerte dataene for administrasjon, forvaltning, tilgjengelighet og beskyttelse er en ny måte å tenke på innhold, siden skylagring ble allemannseie.

Slik teknologien og bruksmønsteret er i dag, er det å sikre denne typen data vår største utfordring – men vi er på vei dit.

En suksessbedrift innen backup og tilgjengelighet

Veeam har på kort tid blitt en suksessbedrift i bransjen, og det innen et produktområde som mange vil oppleve som snevert, altså backup og tilgjengelighet. 

Er det den tekniske tilnærmingen til produktet som er nøkkelen?

Techintervju med Peter Källviks – Veeam

veeam_peter-kallviks
– Veeam-miljøet oppfattes som en religion blant teknikere
Det sier den nordiske Veeam-sjefen i vårt Techintervju for en tid tilbake.

Les intervjuet her.

– Det ble en gang fortalt meg at det finnes to typer Veeam-kunder; de som er Veeam-kunder og de som ikke er Veeam-kunder enda.

Denne typen tilbakemeldinger fra våre kunder og teknikere forteller oss at det er noe vi gjør rett i den grunnleggende måten våre løsninger opererer på, men også hvordan brukeren opplever en gevinst basert på innsats for å sikre sine data.

Som et resultat har selskapet Veeam gjennom de snart 11 årene vokst til å bli et stort, internasjonalt selskap. For ti år siden var vi et lite selskap med en håndfull ansatte. I dag er vi rundt 2.500 ansatte i Veeam. Selskapet og jeg er begge av den oppfatningen av at måten vi gir verdi til våre kunder, er det som får dem til å velge nettopp våre løsninger.

– Det ble en gang fortalt meg at det finnes to typer Veeam-kunder; de som er Veeam-kunder og de som ikke er Veeam-kunder enda.

Mike Resseler, Veeam

 

Du har hatt noen sesjoner på NIC tidligere, kan du fortelle oss litt om hva som er gjengangerne?

Det var en periode hvor det har vært stort fokus på Hyper-V og hva som er nytt i Windows Server 2016.

Tematikken som da går igjen er historien knyttet til Hyper-V-backup. Hvordan det har fungert tidligere, hvordan det fungerer i dag og et dypdykk i hvordan vi ser for oss å løse utfordringer i Server 2016 og alle forandringene vi står ovenfor.

Beklageligvis, må jeg nesten si, er det relativt teoretiske sesjoner jeg har, men alle som arbeider med backup vet at den senere tid og i tiden fremover står vi ovenfor store forandringer i bransjen.

Se Mike Resslers sesjon fra Nordic Infrastructure Conference 2016: Microsoft Windows nano server – why and how. 

Hva er det som gir deres brukere det ekstra fortrinnet dersom uhellet skulle være ute?

Det er ikke et svar som bare kan pekes på og si “dette”, men fra et teknisk ståsted er det en tilbakemelding vi får fra våre kunder jeg har lyst til å dra frem.

Sett at du får et problem med et NAS med et gitt antall terrabyte med lagring. Enten et maskin- eller programvarerelatert problem. Dersom du har backup av denne med et tradisjonelt backupsystem, må du i svært mange tilfeller måtte ha en identisk enhet å utføre gjenoppretting til.

Vi så nærmere på NAS-problematikken og alle tilbakemeldingene vi fikk fra våre kunder og forumbrukere. Den mest etterspurte funksjonen var å kunne kjøre en gjenoppretting til den samme enheten (selvsagt) og det å kunne gjenopprette til en annen enhet.

Kanskje var boksen ødelagt og det ikke lengre er mulig å skaffe en slik modell, eller de ønsker å bevege seg bort fra denne typen løsning. Uansett hva årsaken var, ble det klart for oss at dataene måtte være plattform-uavhengig.

Gjelder dette tankesettet for skyteknologier også?

Det er noe mer komplekst når det kommer til skyteknologi, men vi har nå annonsert løsninger som gjør at du kan ta backup av tjenester og data i AWS og dersom du ønsker å gjenopprette dette til et annet sted, vil dette være mulig.

Et annet eksempel er data som ligger i Office 365 eller på et NAS. Muligens ønsker du å stenge ned denne tjenesten og heller flytte dette over til en egen-driftet filserver med de tjeneste du selv ønsker. Mulighetene er mange, men akkurat nå er det, slik jeg ser det, utviklingen av netthastigheten og båndbredden som vil sette premissene for hvilke muligheter som ligger i teknologien.

En annen funksjon er at vil kunne ha muligheten for å ta backup til et lager for backup, og deretter kjøre denne opp i Hyper-V. Altså, dersom du har en server som kjører på VMWare eller i AWS, men tjenesten av en eller annen grunn går ned, vil du som IT-administrator kunne aktivere Hyper-V-rollen på en annen enhet som du har lokalt og gjenopprette denne tjenesten på din lokale maskinvare.

Jeg sier ikke at du skal kunne migrere hverken virtuelle maskiner eller skytjenester, men du vil i det minste ha muligheten til å kunne flytte dataene ved ønske og behov.

Så det du sier er at dette vil tjene både som en backup- og tilgjengelighetsløsning, samtidig som det faktisk er et migreringsverktøy?

Jeg burde skjønt at jeg snakket meg inn i et hjørne her! Det er viktig å fremheve at dette ikke er et migreringsverktøy, men jeg er ganske sikker på at Veeam vil bli brukt som et migreringsverktøy i fremtiden uansett hva jeg sier eller ikke.

Det som er essensen her er at dataene, uansett om det er en virtuell maskin, rene data eller eposter, så er det viktig at dette er tilgjengelig og den må være portabel. En av grunnene til at jeg vil fremheve akkurat denne biten er at kjøp av skytjenester, nei, servicetjenester, vil bli en utfordring i fremtiden.

Dersom du lagrer alle dataene dine hos én leverandør, men du ønsker å migrere til enten en ny løsning fra den samme leverandøren, eller bytte leverandør – muligens leverandøren går konkurs?

Det er veldig viktig å ha et verktøy som kan håndtere og sikre tilgjengeligheten for dine data. 

Kommentarer