Alt om Surface Pro og Surface Laptop

Med kun to ukers mellomrom annonserte Microsoft to nye Surface modeller, hvorav en ble annonsert med en helt ny versjon av Windows. Dette er alt du trenger å vite!

På kort tid har Microsoft ikke bare fornyet og modernisert maskinparken – de har også annonsert en ny versjon av Windows 10 som er spesielt utviklet for å treffe utdanningssektoren bedre enn tidligere. I tillegg har de laget sin første laptop.

Surface Laptop

Fire år etter den første Surface (Pro)-enheten, og en hybridmodell senere var det endelig duket for en dedikert laptop fra Microsoft. I motsetning til Surface Pro som er et nettbett med avtagbart tastaturdeksel – og Surface Book, som er et nettbrett med avtagbar bunndel med ekstra batteri, tilkoplinger og mulighet for grafikkort – var det likevel en ren dedikert laptop markedet etterspurte.

Likevel skulle det gå nært to år fra den Surface Book så dagens lys, til Surface Laptop ble annonsert til store kontroverser.

Nytt OS, moderne spesifikasjoner, men uten LTE og USB-C

Det skulle ikke stå på overraskelser og skuffelser under annonseringen av Surface Laptop som ble annonsert sammen med den nye versjonen av Windows 10 – Windows 10 S. Denne versjonen av Windows er i utgangspunktet en identisk versjon av den nåværende Windows 10, men hvor Microsoft har fjernet muligheten for skrivebordsapplikasjoner og en del tjenester.

Windows 10 S

En endring som både skapte skuffelse og jubel i bransjen: Nå må alle skrivebordsapplikasjoner pakkes og signeres til Windows Store. Det er ingen endringer i koden som må gjøres, applikasjonen kan dog kun bli installert fra Windows Store. Igjen, selv om dette kan føre til begrensninger i hva som kan bli installert og gjerne gi komplikasjoner for mange bedrifter, er dette også en gledelig nyhet for mange sikkerhetsansvarlige i mange bedrifter.

Microsoft gjorde det også klart at dette var noe som ville bidra til økt stabilitet, produktivitet og batterikapasitet for brukerne, samtidig som sikkerheten og administreringen av enheten forbedres. For ordens skyld forsikret programvareleverandøren at dersom en enhet blir levert med Windows 10 S, men du har behov for å installere skrivebordsapplikasjoner, vil det være mulig å kunne oppgradere til Windows 10 Pro med en lisenskode – dog, da vil disse fordelene/begrensningene knyttet til sikkerhet reduseres.

Microsoft har selv gått ut offentlig og informert at referanseverdien på 14.5 timer batterikapasitet er oppnådd med Windows 10 Pro

7. generasjon Intel – ekstrem batterikapasitet

Selv om det er maskinvareprodusenten som bestemmer hvilke komponenter som benyttes, er det likevel en liten etterdønning av Moores lov som avgjør hva som er mulig å hente fra markedet. Den nye Surface Pro vil etter sigende kunne tilby en 20% ytelsesforbedring fra Surface Pro 4, og samtidig gi brukeren forbedring i batterikapasitet – faktisk hele 4.5 timer bedre enn sin forgjenger!

Klar for fremtiden?

Selv om Microsoft ikke annonserte noen enhet med USB-C eller LTE sammen med Surface Laptop var ikke all luften gått ut av ballongen. Selv om skuffelsen rundt disse punktene var til å ta og føle på, gikk det bare to uker før løsningen ble lansert:

Surface Pro

Hva som fikk Microsoft til å kjøre to separate annonseringer på så kort varsel er ikke kjent. Muligens det var for å la markedet absorbere det nye operativsystemet (Windows 10 S), eller muligens annonseringene var låst til spesifikke arrangement i så lang tid i forkant at dette ikke lot seg endre på. Likevel er det litt spesielt at produsenten både endret lanseringsmønster – og nummerserie og nå lot den nye Surface Pro (fem) ikke få noe nummer.

Kommer med LTE (og en slags USB-C)

Det som reddet maskinvareleverandøren denne gang var ikke spesifikasjonene eller nyere maskinvare – dette var allerede blitt annonsert to uker tidligere i Surface Laptop. Forstå oss rett, vi digger vår Surface Pro og vil gjerne ha den nye versjonen, men det som virkelig var kruttet bak denne avsløringen var en Surface Pro som endelig kan tilby LTE. Selv om Surface 3 etter en tid kom med LTE også til Norge, var dette en modell som var beregnet for et helt annet marked og et annet bruk. At Microsoft endelig har tatt LTE til hjertet av Surface-familien er en gledelig nyhet.

Litt bombastisk av oss i redaksjonen vil noen kunne si, men med dagens utvikling av mobile løsninger og ekstremt rimelige datapakker (med rollover og EU- inkludert) er det urealistisk å tro at dette ikke vil bli en kjærkommen detalj innen de neste fem årene. Mange bedrifter, også i det offentlige, budsjetterer med fem års levetid på enheter. Å ikke gjøre Surface Pro 4 klar for LTE syntes vi den gang var en feil strategi fra Microsoft, muligens dette var akkurat tidsnok?

Selv om ingen av Surface-produktene fra Microsoft kommer med USB-C (av mange gode grunner), er dette likevel et enormt savn. Selv fikk jeg forleden dag en telefon fra min kollega @Olav Tvedt som akkurat hadde fått en ny skjerm med USB-C og nå kun trengte én eneste kabel fra skjermen til datamaskinen.

At Surface Pro ikke har dette er således et savn, men, og her kommer overraskelsen; Det kommer et USB-C adapter, og det er ikke et hvilket som helst adapter, men en overgang fra Surface-port til USB-C, noe som kan gi langt bedre hastigheter og funksjoner enn adaptere fra USB3.1 til USB-C.

Selv om det sistnevnte tilbehøret ikke er tilgjengelig enda, er dette helt klart en rett strategi. Dog, vi skulle gjerne likt å se denne bli levert med både Suface Laptop og Surface Pro. For ordens skyld, Microsoft nevnte kun støtte for adapteret til de to nyannonserte familiemedlemmene; Surface Laptop og Surface Pro. Det er ikke kjent om dette vil kunne være kompatibelt med eldre utgaver.

Uten tastatur og penn

Som første Surface i Pro- familien, vil hverken Surface Pro eller Surface laptop leveres med penn, selv om begge modeller støtter dette tilbehøret. Surface Pro vil med dette bli den første Pro- enheten hvor du må kjøpe pennen som et separat tilleggsutstyr.

En gjenganger dog er at tastaturet (for Surface Pro) heller ikke er inkludert i prisen. Dette er egentlig ganske forståelig, ettersom det ville vært tilnærmet umulig å kunne levere alle spesifikasjoner med alle de forskjellige tastaturfargene.

Tilgjengelighet og pris

Både Surface Laptop og Surface Pro er tilgjengelig for forhåndsbestilling og vil bli lansert 16. juni 2017. Dog, Surface Pro med LTE vil komme noe senere.

Surface Pro er tilgjengelig fra 9299,- og opp til (hold deg fast) 29.499,-.
For mer informasjon om alle de tilgjengelige modellene kan du besøke Microsoft sin egen nettbutikk.

Surface Laptop på sin side vil koste fra 10.999,- til 23.999,-, men da med signifikant andre spesifikasjoner i topp og bunnsjiktet. Samtidig vil du få med et helt år med Office 365 på kjøpet dersom du velger Surface Laptop – og du vil også kunne oppgradere fra Windows 10 S til Windows 10 Pro uten kostnad ut 2017.

Kommentarer