Høyere oppløsning, større skjerm og touch-betjening gir deg enda bedre opplevelse enn tidligere.

For noen måneder siden testet vi NextBase In-Car Cam 312GW og vi likte det godt. Denne gangen er det storebror 412GW som har ankommet og vi har hatt den med oss i bilen over en god periode nå. Med større skjerm, høyere oppløsning, mulighet for 60fps i 1080P-modus og touch-knapper, har NextBase lykkes å lage en modell som vi faktisk liker enda bedre enn lillebror. Ulempen er at den også koster mer.

Design

Oppbygningen mellom de to modellene er svært lik, men 412GW er større enn 312GW og med sine fysiske mål på 106x59x18mm (38mm inkludert linse), så er den litt høyre og en del lengre. Dette er for å få plass til en større skjerm, 3» mot 2,7» og sånn sett er størrelsen godt ivaretatt.

Bilde: ITpro.no

På toppen sitter et feste til festebraketten (likt som på 312GW), utgang for Mini-USB, mikrofon og AV Out-utgang. I front sitter selve linsen og bak har man berøringsknapper på hver side av en sentrert skjerm på 3». Altså omtrent slik vi kjenner det fra tidligere.

På venstre side finner vi plass til minnekort av typen Micro-SD og i front sitter en liten høyttaler.

Vi liker utseende og man får en følelse av god kvalitet.

Oppsett

I esken følger det med to små festebraketter (en til å lime på dashbordet og en med sugekopp) samt to kabler. En Mini-USB og en ladekabel for bil, 12V-24V, slik at den kan brukes både i personbiler og i lastebiler. Vi følte Mini-USB føltes gammelt i 2016 og det føles ikke noe mindre gammelt i 2017, men kabelen gjør for så vidt nytten sin den. Man må bare huske på å ta den med inn fra bilen dersom man vil bruke kabel for å overføre filer fra kamera.

Bilde: ITpro.no

Da den medfølgende lighterkabelen er veldig langt, har vi valgt å bruke Mini-USB kabel og et dobbelt sigarettenner-uttak. På denne måten har vi kunne kjøre med både 312GW og 412GW samtidig. Skal du montere den litt mer permanent, kan en lang strømkabel være gull verd. Enheten har også innebygd batteri, men dette er kun beregnet til nød-bruk samt å kontrollert skru av enheten når den mister strømmen (skrur av tenningen). Størrelsen på batteriet er oppgitt til 260mAh og skal ifølge NextBase holde i 30 minutter. Vi har ikke testet dette, da vi ikke ser det som relevant.

Til opptak brukes som nevnt Micro-SD kort og opp til 32GB støttes. Det følger IKKE med, så pass på at du kjøper dette samtidig om du ikke har noe liggende. Klasse-10 er anbefalt noe de aller fleste kort i dag er. Hvorfor det ikke støttes minnekortet med høyrere kapasitet vites ikke, men vi føler at 32GB kan bli i minste laget om man vil dokumentere en lengre tur. Uansett får man plass til 180minutter med video på 32GB.

Montering

Selve monteringen er svært enkel. Sugekopp av god kvalitet og en enkel magnetisk mekanisme for å skyve kamera rett av og på braketten. En liten hette følger med for å dekke kontakten på kamera når man ikke har det i bilen. Skal man skjule strømledningen, så må man påregne litt jobb til å fjerne deksler ved tak og A-stolpe i bilen.

I bruk

412GW har en maksoppløsning på hele 1440P, altså 2560x1440px med 30 bilder per sekund. Dette gir skarpe og gode bilder, men en oppløsning vi nesten liker enda bedre er 1080P med 60 bilder per sekund. Da flyter videoen langt bedre tross lavere oppløsning, men i trafikken hvor ting kan gå fort unna, synes vi 60 bilder per sekund kan være gull verd. Prøv deg derfor frem med hvilken oppløsning du liker best.

Linsen filmer like bredt som på 312GW og dvs. med hele 140 graders vinkel. Man får derfor med veldig mye i bildet, noe som også er fint ute i trafikken hvor hendelser kan komme fra begge sider.

Bilde: ITpro.no

Lysfølsomheten på linsen er økt fra f1,8 til f1,6 og er derfor bedre i mørket. Vi er overrasket over hvor god kveldsfilming blir med 412GW. Noe av denne forbedringen kan kanskje også skyldes mer riktig fargemetning i bildet. 412GW har nemlig langt mer naturlige farger enn 312GW og fargene er ikke så mettet.

Men touch-knapper slipper man også å trykke hard på enheten for å ta et bilde, eller gjøre ting i menyen. Lite motstand gjør at man ikke så lett dytter kamera ut av posisjon når det henger i braketten. Noen ganger kan fysiske knapper gi bedre følt respons, men NextBase har løst dette ved at «knappene» lyser når man trykker på dem. Dette fungerer godt i daglig basis.

Programvare til PC

Siden kamera lagrer filer i 2, 3 eller 5 minutters intervaller (standard er 3 minutter, men man kan endre dette i menyen), vil en kjøretur ofte bestå av mange filer. På lillebror 312GW, kan man laste ned et program fra NextBase som heter Datakam Player. Dette likte vi godt og setter sammen hver kjøretur til en fil, viser kart, GPS koordinasjoner, hastighet osv. Hvorfor dette programmet ikke er fullt ut støttet til 412GW (GPS, hastighet, kart osv. vises ikke) vites ikke, men vi blir i stedet bedt om å laste ned et program som heter NextBase Replay 2.

Bilde: ITpro.no

Dette er ikke i nærheten så godt i bruk som Datakam da det ikke setter sammen filer, ikke viser kjøreturen i kartet samt har generelt færre funksjoner. Det er rett og slett så enkelt at det nesten ikke bør lastes ned, men noe skal man bruke for å spille av filene, så det kan uansett være verd det. Hvorfor NextBase har gått fra et program som fungerte så fint, til et som er tilnærmet ubrukelig er ikke godt å si.

Du kan laste ned programmet i bunnen av denne siden: Gå til siden

App til mobilen

Bilde: ITpro.no

Med innebygd støtte for WiFi og egen app til mobilen, kan man se og laste ned video direkte på mobilen. Man kobler mobilen til 412GW på samme måte som en router og i appen vil da alle filene som er lagret vises. Vi ønsket oss i forrige test at denne appen burde utvikles til å sette sammen filer og ha noen flere funksjoner, men det har ikke skjedd noe siden sist. Appen er av den sparsommelige sorten og har få funksjoner. Uansett så har den det aller viktigste, og det er at man kan se på og laste ned en hendelse til mobilen.  En typisk smart årsak til at man vil gjøre dette er f.eks. hvis man er vitne til eller selv krasjer og ønsker å sende hendelsen med koordinasjoner, hastighet osv. rett til forsikringsselskapet. Enkel og grei måte å vise og bevitne en hendelse.

Appen finnes både til Android og iPhone.

G-Sensor

Innebygd i dashcamen er også en G-sensor som følger med på bevegelsene til kamera. Står det montert i bilen, er hensikten å fange opp plutselige eller brå bevegelser, noe som typisk vil skje hvis man kolliderer og kamera vil da automatisk starte opptak og låse filen slik at man ikke på en veldig enkel måte kan slette filen uten å låse den opp først.

Parkeringsmodus er også en kjekk funksjon. Denne skal sørge for å starte opptak når bilen står parkert, hvis det skjer en plutselig bevegelse. Typisk funksjon for dette er hvis noen dulter borti bilen når den står parkert.

To smarte funksjoner som kan redde deg dersom uhellet er ute.

Konklusjon

Ønsker du et dashcam med høy oppløsning eller 60 bilder i sekundet, ganske stor skjerm (3») og som er enkelt å betjene, er NextBase 412GW et godt alternativ.

Det er enkelt i daglig bruk, har enkle menyer og tar meget gode opptak. Særlig liker vi 1080p 60fps. Her flyter ting mer sømløst og i alt føles ting mindre hakkete.

Med 140 graders vidvinkel og en lysfølsomhet på hele f1.6, får man mye med i bildet og det er overraskende gode filmer gjort når det er mørkt ute.

Bilde: ITpro.no

Enkel montering med sugekopp i vindu, eller en liten brakett for fastliming i dashboard følger med, samt både lighterkabel (12V/24V) og Mini-USb kabel til dataoverføring.

Programmet som følger med for avspilling fungerer ikke like godt som det som følger med til 312GW. Programmene kan brukes om hverandre, men av en eller annen grunn så vises ikke GPS-hastighet osv. på filmer tatt med 412GW dersom man forsøker å spille av dette i programmet for 312GW. Programmet til 412GW setter ikke sammen filer og er egentlig alt for enkelt. Her burde de bare fått fikset dette en gang for alle slik at de har kun ett program til alle sine dashcams.

Enheten har innebygd WiFi og kan være kjekt dersom man er på farten og trenger å se på eller laste ned en hendelse til mobilen via NextBase sin egne app. Appen er også av det enkle slaget, men gjør det aller mest nødvendige.

Alt i alt er vi godt forøyde med NextBase 412GW. Vi synes NextBase kan jobbe mer med software-delen, men selve kamera er enkelt å bruke, gir gode bilder og viser både GPS-koordinasjoner, hastighet, tid osv. Praktisk for bruk mot forsikringsselskap eller lignende og morsomt til personlig bruk for å se steder man har kjørt i etterkant. Solnedganger er spesielt og gir god stemning.

Vår vurdering

85 /100 poeng
Design
85
Oppsett
80
Montering
90
Programvare
60
Funksjoner
90
Totalt
85