Startskudd for 5G i Norge

Startskudd for 5G i Norge

Telenor går sammen med Huawei for å bli først med femte generasjons mobilnett (5G) i Norge. 5G-testingen starter allerede i år.

Avtalen mellom Huawei og Telenor ble signert under Mobile World Congress i Barcelona.

– Huawei har en betydelig posisjon, teknologiforståelse og innsikt i 5G som vi ser frem til å dra nytte av i årene som kommer. Telenor og Huawei samarbeider allerede innenfor standardisering av 5G, og Telenor lover å bli først med 5G i Norge, sier Magnus Zetterberg, teknologidirektør i Telenor Norge.

Nye bruksområder og bedre opplevelser

5G vil gi kundene helt nye brukeropplevelser som de aldri har sett maken til, mener Zetterberg. I tillegg til å være plattform for mobilnettet, vil 5G også kunne brukes til intelligent trafikkstyring og koble alt fra bilen din til smarte gatelys til internett.

– 5G vil bli svært viktig på flere samfunnsområder. Dette kan være helsevesenet som trenger mange flere nettverkstilkoblede hjelpemidler for å kunne tilby tjenester der de trengs i et lokalmiljø. Et annet eksempel er automatiserte fabrikklokaler med roboter og mennesker i produksjonslokalene, sier Zetterberg.

Magnus Zetterberg og Bjørn Amundsen i Telenor Norge

Raskest i Norge

– 5G vil bli en revolusjonerende teknologiendringer som blir selve fundamentet for all digital infrastruktur i fremtiden. Kapasiteten i 5G er enorm og kan sammenlignes med en åttefelts motorvei med fartsgrense på 1000 km/t. Enheter innenfor dekning skal oppnå hastigheter mellom 1 og 10 Gbps, forklarer Zetterberg.

Tester 5G i 2017

Telenor skal starte med å teste ut 5G i løpet av 2017. Nettet vil lanseres kommersielt rundt 2020.

– Gjennom en rekke pilot- og felttester skal 5G-teknologien for alvor prøves ut i 2017. Ambisjonen er å komme betydelig nærmere en lansering slik at vi med 5G tar nordmenn inn i telekomfremtiden, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Kommentarer