Større nettverk og større krav til hastighet, driver stadig frem nyere teknologi på routere som flytter grensen for overføringshastigheter. Vi har tatt en liten titt på TP-Link sin nye AC5400 router, Archer C5400.

Hastigheten på routere går fort fremover og stadig kommer det ny teknologi som gjør at man får økt hastighet, og kan øke den totale overføringshastigheten i en router. Stadig flere enheter i hverdagen kobler seg til trådløst nettverk og hele tiden vil vi ha høyest mulig hastighet, så vi ikke opplever ventetid. Kobler vi for mange enheter til samme router og mange nok enheter overfører data samtidig, vil man kunne oppnå å nå maks hastighet på routeren og hastigheten vil synke. Det er her det stadig jobbes med å øke den totale overføringshastigheten, slik at så mange enheter som mulig kan være tilkoblet og overføre data i høy hastighet, uten å miste hastighet.

Nå er AC5400-routere blitt mer vanlig og vi tok en liten kikk på routeren vi gav bort i vår julekalender. Vi har derfor ikke fått gjort en full test av denne, men fått kikket litt på den, prøvd den i noen dager og gjort noen enkle hastighetstester.

Design

TP- Link C5400 har et design vi kjenner fra lillebror, C3200. Det minner også litt om andre moderne routere i samme klasse, hvor mange antenner er et kjennetegn. Enheten består av svart plast og den føles svært solid, men i forhold til andre AC5400 routere, er C5400 ganske så liten og kompakt.

Toppen av C5400 består av god ventilasjon og toppen er perforert med hull for god lufting. Fronten har en rekke blå diodelys og viser ulike funksjoner som frekvensbånd, USB-tilkoblinger, nettverkstilkoblinger, internett-tilkobling osv. Alle lys kan enkelt slåes av via en knapp i fronten eller via meny/app.

I tillegg er det tre knapper i front, en hvor WiFi, en for WPS og en for lys.

På baksiden finner vi som vanlig en reset knapp, 1x internet-port, 4 x gigabit-porter, 1 x USB-2.0, 1 x USB3.0, av/på-knapp og strømkontakt. Vi skulle gjerne sett flere nettverksporter på en så avansert router, men det ville også gått ut over størrelsen.

Oppsett

TP-Link har et utrolig brukervennlig grensesnitt og enkelt oppsett. For å komme i gang, er det rett og slett bare til å plugge inn strøm og taste inn passordet for det trådløse nettverket (står under routeren). Man bør bytte dette passordet til et som er ditt eget og det gjøres enkelt i menyen. Skriv inn 192.168.0.1, brukernavn og passord er admin som standard og bør også byttes ut.

Litt om Archer C5400

C5400 er utstyrt med en 1.4GHz Dual-Core prosessor sammen med tre hjelpeprosessorer. C5400 er en 3-bands router med MU-MIMO teknologi og NitroQAM som skal sørge for opptil 25% økning i overføringshastighet og kapasitet.

MU-MIMO er en teknologi som gjør at man kan sende og motta data til flere enheter samtidig og ikke bare én enhet om gangen. Det er først når man han mange enheteri nettverket, som støtter standarden, at man virkelig kan få utnyttet MU-MIMO(Multi User-Multiple Input and Multiple Output).

2,4GHz støtter opp til 1000 Mbps, og hvert 5,4GHz-bånd støtter opp til 2167Mbps hver. Nå er det ikke slik at 1 tilkoblet enhet nødvendigvis får denne hastigheten, men dette er da total overføringshastighet for hvert frekvensbånd. Dette gir tilsammen en maks overføringshastighet på hele 5334Mbps, hvorav navnet C5400.

Dette sørger til sammen for en rask og sømløs bruk og takket være 8 antenner får vi svært god dekning og rekkevidde, særlig på det det ene 5GHz bandet. Hvorfor det er forskjell på de to frekvensbåndene, vites ikke.

Vi har erstattet den daglige routeren fra Telenor i noen dager og brukt C5400 som en erstatter. Det vi opplever er det samme som alltid med TP-Link, stabilitet. Aldri noe form for hikke, stopp, heng, restart eller noe slik vi kan oppleve med noen andre routere.

En funksjon som også kan være grei, er Smart Connect. Er du lei av å stadig måtte velge det frekvensnettet som er best, der du er i huset eller på jobben? Med denne funksjonen aktivert, så «ser» mobilen/pcen kun ett nettverk og enheten kobler til det nettverket som passer best. Dermed trenger man ikke bekymre seg for hvilket man skal koble seg til hvor, siden det skjer automatisk.

Archer C5400 støtter også gjestenettverk, foreldrekontroll, VPN og avansert sikkerhetsoppsett.

Menyer

Som vanlig har TP-Link svært lette menyer. Med det mener vi at de har lite grafiske elementer og navigering i menyene går dermed veldig raskt og enkelt.

Menyene er svært enkle å forstå og det meste sier seg selv. En gledelig og etterlengtet nyhet er automatisk oppgradering av softwaren. Gå inn i menyen, gå til Avansert, Systemverktøy og Fastvareoppgradering. Der er det nå både mulighet for automatisk nedlasting av nyeste software (trykk på en knapp og det sjekkes om det finnes nyere utgave), samt manuelt hvis man ønsker dette.

Appen Tether, finnes til både Android og iPhone og har nå fått seg en overhaling. Nytt utseende og noen flere funksjoner, gjør at man på en enkel måte kan styre routeren fra mobilen. Det som nok blir mest brukt, er å se tilkoblede enheter, sperre uønskede enheter, samt sette opp gjestenettverk og slå dette av og på etter behov.

Hastigheter

Vi har dessverre ingen nettverkskort som støtter MU-MIMO teknologien, så vi får ikke testet denne funksjonen. Men vi har overført litt filer frem og tilbake via en NAS i nettverket og fra en USB-3 minnepenn koblet til USB-3 porten på C5400. Vi er svært godt fornøyd med hastigheten vi får og C5400 føles utrolig responsiv også ved vanlig surfing på internett.

Vi målte nærmere 350Mbps via 5GHz-båndet på en pc som står i rommet ved siden av, gjennom en vegg. Det må sies å være svært bra og vi bikket 420Mbps i samme rom.

Hastigheten via den innebygd USB-3 kontakten har nå også blitt lynkjapp og vi målte glatt over 300Mbps også her og må si oss godt fornøyd med det. Nå er også denne så rask, at man fint kan bruke denne til noe nyttig.

Konklusjon

Selv om dette ikke på noen måte er noe dypdykk i Archer C5400, så har vi fått en liten pekepinn på hvordan den er, stabilitet over noen dager samt gjort noen enkle hastighetstester.

Som vanlig leverer TP-Link et solid produkt. Archer C5400 virker særdeles solid og velbygd, har masse funksjoner, lynraske menyer, 3 frekvensbånd, MU-MIMO, 8 antenner og dette til en hyggelig pris, sammenlignet med tilsvarende produkter fra andre leverandører.

Dette sikrer en router i toppklasse og passer perfekt for deg som vil ha en av de beste routerne akkurat nå, har stort hus og mange enheter, eller en arbeidsplass som trenger en avansert router. Vi målte hastigheter på over 400Mbps i samme rom og nærmere 350Mbps i rommet ved siden av, gjennom en vegg. Også overføring via den innebygde fildelingstjenesten med tilkoblet USB-3 minnepenn, bikket over 300Mbps.

Med svært rask, god og oversiktlig meny, om enn noe kjedelig hvis man sammenligner med konkurrentene, når man fort enhver innstilling i menyen. Alt er lettfattelig og logisk, og TP-Link har nå også fått på plass muligheten til å sjekke om det er nye software rett fra menyen. Appen er også oppdatert senere tid og gir deg de viktigste funksjonene tilgjengelig rett fra mobilen.

Den har stått 100% stabil de dagene vi fikk brukt den før den ble gitt bort en heldig vinner i IT-Pro sin julekalender.

Er det noe vi kunne ønsket oss, må det være flere enn 4 nettverksporter og at begge USB inngangene var USB-3.
Vi er ikke redde for å anbefale TP-Link Archer C5400 til deg som vil ha en topp-router, har stort hus med mange enheter eller en krevende arbeidsplass og samtidig ikke ønsker å betale like mye som man må fra andre merker. Man må nøye seg med 1 USB-3 port og enklere menyer, men til gjengjeld er de svært raske.

Vår vurdering

85 /100 poeng
Design
85
Oppsett
90
I bruk
90
Menyer
80
Ytelse
90
Pris
80
Totalt
85