Takk for denne gang!

Vinner 24. julenøtt 2016

Julen ringes inn, og vi gratulerer alle våre nøtteknekkere, forsøksknekkere og nøtt-troll med dagen.

 

Gårsdagens nøtteknekker

Det er jul, og familien til nøttegeneralen tripper: Kan vi åpne julevagene nå?

Gi meg et minutt, en heldig vinner skal trekkes først!

Det har vært en sann ære – også i år – å kunne arrangere ITpros store julekonkurranse. En konkurranse hvor kløkt, utholdenhet, humor og griseflaks er det som skal til for å vinne. Ikke la barna vente nå ropes det her. Jeg får være snill jeg også i dag da. Gratulerer Olav T!

Jeg ser med stor glede til julenøttene 2017 allerede, og hvem vet, muligens vi avslører hvem Mari er?

Hva er forskjellen mellom en snømann og en snøkvinne? …snøballer ⛄

 

Og som juleønske håper jeg at neste års teknologi utvikling gir alle Itpro sine lesere (og alle andre nerder og geeks) herlige utfordringer og muligheter neste år. God jul

 

ITpro-leserne løser verdensproblemer?

Det hersker liten tvil om at dere lesere er kompetente verdensproblemløsere. Hver og en av dere står i posisjon til å snarest tre inn i en hvilken som helst rådgiv… eh spesialrådgiver-stilling heter det visst nå til dags. Med fallskjerm, paraply og sydvest til du trer inn i julenissens rekker.

 

Her er ihvertfall en liten oppsummering av noen av problemene vi har løst denne sesongen av ITpros store Julenøtteknekkekonkurranse!

Hvordan “sminkes” nissen klar til julaften?

Nissen bruker ikke sminke, han bruker den der jævla plastmaska som har gitt meg traumer og mareritt siden jeg var fem. Jeg løp helt dønn seriøst og gjemte meg når mamma og pappa på julaften sa at “nå kommer nissen!”..

Om foreldre nå følger trenden og går for sånn FX-sminke håper jeg i alle fall de tar et kurs først eller noe, ellers kommer tallene på barn med PTSD til å øke dramatisk i løpet av de neste årene..

Hvordan får Martin lokket nissen med Pannacotta og ikke grøt?

Menneskeheten er en fantastisk ting. Vi er et eneste stort sammensurium av tanker, ideer og oppfinnelser. Det er mange ting som har begynt som en yrende liten tanke, og som har endt som en fantastisk oppfinnelse. Jeg kan nevne oppfinnelsen av hjulet, internett, antibiotika og Nokia 3210.

Noen ideer virker gode, men er kanskje ikke så lure likevel. Herunder kan nevnes:
1) Thomas Austin som i 1859 satte ut 24 kaniner på eiendommen sin i Australia, og skapte Australias verste naturkatastrofe.
2) Da plateselskapet Decca i 1962 takket nei til et ukjent band som kalte seg for Beatles.
3) Da søkemotoren Excite takket nei til å kjøpe Google for 750.000 dollar.
4) Da forslaget kom frem om å bytte ut nissens julegrøt med pannacotta.

Det går nemlig et rykte om at fjøsnissen en gang i tiden fikk servert julegrøten i fjøset på feil måte. Da var smørøyet lagt i bunn av trauet, og julegrøten oppå. Fjøsnissen ble så forarget av dette at han slo ihjel bondens beste melkeku. Han angret seg da han kom til bunnen og fant smøret, men det sier litt om hvilke katastrofer vi kan forvente oss dersom det står Pannacotta der grøten skulle stå.

Det ble dessverre ikke noe smøring av nøttegeneralen i dag, men jeg mener det er viktigere å redde hele julen enn å knekke en liten nøtt.

Hvilket ord, nytt eller ei, vil du nominere til årets norske ord?

Årets ord for meg må være “Eurobonusavgift”, etter å ha betalt ganske mange flybilletter med eurobonuspoeng. Og fortsatt måtte betale avgifter på toppen, er dette et ord som sakte men sikkert har sneket seg inn i min ukentlige tale. 

Tatt det som Stalin eller Gandhi, hvordan ville du ha løst nøttegeneralens største utfordring (innboksen) i juletiden?

Gjør som julenissen, og hyr inn all verdens små alver til å få (dritt-)jobben gjort. I mellomtiden kan du med god samvittighet lytte videre til Bifil mens du vurderer om det er tid for å kubbe eller fyre først.

 Det finnes ingen grenser: Hvilken app savner du (ikke)?

Det blir 2 app’er jeg savner sårt. 1 for glede og 1 for rein nødvendighet.

Appen for glede, er så klart en App som automatisk hvert år kobler seg opp mot ITPro sin julekalender, foretar en grundig analyse basert på redaksjonen sine sterke sider (mange) og svakheter (som f.eks. smiger). Et godt navn på denne kunne for eksempel være Kalenderinator

App nummer to, som jeg strengt tatt er overrasket over at ikke eksisterer alt. Er en App som hjelper alle oss Nerder og Geeks med å gå på do. Vi kjenner vel oss alle igjen at vi bare skal teste ut en liten ting til, før vi går på do. 2 timer seinere sitter vi der fortsatt med bølgeskvulp i øyene, og har fortsatt en liten ting igjen å teste. App skal da i tillegg til å advare deg, også ha kalkulert ut en beregnet ankomst tid, men forventet kø og andre forsinkelse, samt beste rute og reineste toalett. Kombinerer man dette med litt IoT sensorer så bør man vite når grenser er nådd. Kan forøvrig også være grei når man skal på byen også.

Dette svaret er automatisk generert av Kalenderinator (R)

Glem budsjetter og fysiske lover: hva er det ultimate reisemålet i julen?

Om budsjetter og fysikkens lover blir kastet over bord har jeg et eneste pitte lite ønske. Nemlig noe så klisjeaktig som å oppleve barndommen jul atter en gang.
Der min nå avdøde bestefar sitter i den brune gyngestolen med saueskinnet og klapper seg på låret i ren fryd over juleribba som nå spenner rygg i ovnen og som til nå har sneket sine dufter inn i alle kroker i hjemmet vårt. Jeg ser også min far som nå varsomt stryker den grove hånden sin over ryggen til min mor, i et sjeldent offentlig tegn på hengivenhet, der hun står rød i toppen over grytene med potet, surkål, saus og svisker. Borte ved speilet står min eldre bror, blodrød i ansiktet mens han prøver og presse sammen den øverste knappen i skjorta, alt mens han prøver å diskutere seg bort fra turen til kirka. jeg og min yngste bror er stadig borte ved treet og pilker litt på gavene våre for å se hvor mange av dem som er myke eller harde.

Og etter middag var det riskrem med mandel i. Den som finner mandelen får den feite marsipangrisen som står på hyllen med en noe slitt rød sløyfe rundt magen. Som vanlig er det bestefar som finner den. Tror den dag i dag at det var noe muffens med hele greia rundt den grisen.

Uansett, etter middag og Sølvguttene er det gang rundt juletreet, ja tenk så lenge siden er det.
Så er det pakker…..

Hva er juleglede for deg?

Juleglede for meg er noe som har forandret seg opp gjennom årene. Jeg husker godt julegleden jeg fikk når jeg var yngre, da skulle det ikke så mye til. Det å våkne om morgenen og titte ut vinduet på et snøhvit nabolag var alt som skulle til for at jeg fikk kroppen fylt med juleglede. Eller når jeg satt med familien i stuen med tven på, og julereklamen til coca-cola begynte, den lange versjonen med cola-lastebilen og god julemusikk. Det er minner det, dessverre ser jeg mindre og mindre til denne reklamen. I dag setter jeg mer og mer pris på tiden jeg får sammen med familien min i julen. Vi blir alle eldre og flytter for oss selv, og da ser man naturlig mindre til familien sin. Derfor er det spesielt godt å komme hjem i julen og se hele familien samlet, det er for meg den perfekte juleglede.

Hvem gleder du med en ekstra oppmerksomhet eller besøker du i dag?

Ai, jobber kveld i dag, så jeg besøker nokk dessverre kun jobben :P men jeg har gledet min fantastiske samboer og barn, med og lage middag (taco scones) til de før jeg drar, så de kun trenger og varme de opp når de kommer hjem fra jobb og skole ;) viktig og ta vare på de kjære, spesielt når min fru bærer på barn nummer 3 :D <3

Hvilken politiker hadde vært den beste komiker, og hvorfor?

Ahh… nå snakker du om min type nøtter!

Det første svaret som renner meg i hu, er “alle politkere”, for man kan jo ikke annet enn le av dem. Uanstett hvem man heier på, så er det noe med Frps forsøk på å være et ansvarlig parti, Høyres forsøk på å være et folkelig parti, APs forsøk på å være et oposisjonsparti, Venstres forsøk på å være et miljøparti og MDGs forsøk på å være et parti, som får en til å trekke på smilebåndet.

Og vi kan ta for oss Carl I. Hagen, som har jobbet hele livet for å få Frp i en maktposisjon, og som nå gjør en stor jobb ut av å fortelle at det ikke var en sånn posisjon hvor de hadde makt han så for seg, og at Frp snarest må oppføre seg mer uansvarlig sånn at de får tilbake den uavhengige oposisjonsrollen han har hatt hele livet…

Men akkurat nå i dag, så er jeg sikker på at Støre hadde vært den beste komikeren. Ganske enkelt for hans måte å forklare hvordan verden EGENTLIG henger sammen på.
Om man parafraser hva han har sagt i det siste, så får man noe i retning av; “Uansett hva regjeringen har planlagt å gjøre, så sier det seg selv at AP, i samme situasjon, altså i regjering, ville gjort noe bedre. Selv om vi på det nåværede tidspunkt ikke helt vet hva vi ville gjort i den situasjonen. Men det ville vært bedre, altså. Helt sikkert. Tror jeg.”

Eller håndtering av den etterlønnssaken som står i avisene om dagen: “Vi stemte for, fordi det er et godt forslag. Men om noen nå forteller oss at det ikke er et godt forslag, så må vi undersøke en gang til, for da kan det være at vi tok feil, og at det ikke er et så godt forslag som vi trodde. For da har vi misforstått, for vi trodde det bare var snakk om å gi politikere mulighet for etterlønn i to år om de ikke får seg annen jobb etter politikken. Men om forslaget EGENTLIG handlet om å gi politikere etterlønn i to år om de ikke får seg annen jobb etter politikken, så må vi tenke oss litt om. Så er det da også verdt å merke seg at DA har noen feilinformert oss, og vi må vurdere dette på nytt, og da kommer vi nok til å konkludere med at vi ikke er enige i det vi akkurat sa oss enige i, hvilket vel må bety at vi egentlig er uenige. I forslaget altså. For sånn som det står i avisen, så er det urimelig at politikere får to års etterlønn. Selv om det jo ville vært helt OK om det var snakk om to års etterlønn, DET støttet vi jo, selv om vi nå er klare på at vi ikke er enige i at to års etterlønn er en god ide. Vi kommer tilbake når vi har diskutert dette enda en gang internt hos oss, og så skal vil forklare hva vi mener om dette forslaget, og om vi nå er enige med oss selv om at vi gjorde rett da vi stemte for forslaget, eller om vi er enige med oss selv om at vi tok feil da vi stemte for forslaget. Uansett skal folk der ute vite at vi hadde rett, og at vår mulige kuvending i denne saken på ingen måte har å gjøre med at det sto noe i avisen, men har alt å gjøre med at når vi er enge og uenige om det vi har gjort er riktig eller ikke så skal vi snu hver stein til vi er enige med oss selv og er klar til å fortelle folket hva vi egentlig mener.”

At mannen kan resonnere på den måten uten manuskript er genialt, og jeg ville vurdert å kjøpe en billett med skattepengene mine for å høre mannen live.

Jeg forstod ikke spørsmålet helt rett, tror jeg. Var det slik at jeg skulle få betalt i to år for å ha gjort en dårligere jobb enn forventet?

Det ringer ingen bjeller for Torstein Tvedt Solberg eller hans partifeller. Bilde: NRK.no

Tar Lipton ansatte kaffepauser?

De vågla lipton arbeiderene har nok tatt lærdom fra smulgere! Først har smuglet me sæ noen te-poser hjem! Me kirurgisk presisjon har åpent posene og byttet ut innholdet me fin kvernet arabisk kaffe. Limer så igjen posene! De har så tatt me sæ disse jobb igjen, slik at de kajnn nyte en god kopp kaffe på jobb. Den ene nordlendingen som jobber dær er den mæst vågale, han spriter opp kaffe me heimkok fra lommelerka!😁

Hvilken aktivitet skulle du ønske forlenget ditt liv?

Uten tvil å sove!

Fortell oss om din (frustrerende) hverdag i julen.

Frustrerende hverdag i julen? Alle telefoner som bare venter på seg i kø lillejulaften og 2. juladag av forskjellige folk som ikke kommer seg på nett fordi dem befinner seg på ulike hoteller med allslags porter stengt. server som en håper ikke går ned eller strømbrudd som kansje venter på lur på serverrommet. Lista er lang. verre er det at jeg har betalt arbeids-telefon som jeg MÅ ha på meg og svare så snart som mulig sier sjefen. Alle sier at du skal slappe av i jula og spise masse god mat sakte. Vell ikke i min verden, lever med en konstant frykt over at den j### telefonen kansje kan ringe og maten skal jeg love deg går på helkant sidelengs ned i en sabla fart. Samtidig forestiller jeg 2.nyttårsdag allerede 1. juledag over en stabel med datamaskiner med vin/høyere%-drikker som ligger å flyter i maskinene, samt knuste skjermer, eventuelle tapte enheter som ligger på diverse fly og hoteller som jeg desperat må prøve å stenge remote så data på enhetene ikke blir lekket. Så ja lista er lang.

Og ikke nåkk med det, Ferier er det selv selvsagt høytid der nære familiemedlemmer forventer at jeg stiller opp gratis å fikser alle slags mulige duppedingser, og dem ville ha gjort det i går. Så alt jeg egentlig bare venter på er en rolig dag foran vedovnen som står i fullfyr og oser varme med iskald cola og fjernkontrollen.

Av hva, og hvor mange liter på milen bruker nissen?

Det er en smal sak. Det hele har seg slik at svenskene har kunnet denne hemmeligheten i mange år, og har sjult det dårlig gjennom navnet ‘tomteglögg’. Dette er ingen ordinær glögg som man finner på Kiwi, dette er sorten som kun spesialproduseres av eksperter, ikke helt utenkelig Martin er blant dem.

Ettersom tomteglögg inneholder en spesiell ingrediens som heter tomtium (sjekk det periodiske system) som kun nisser kan ta opp, er dette en av hovedvirkestoffene i nissesledens fremdrift.

Forbrenningen av tomtium hos ordinære mennesker gir biproduktet julestemning, mens hos nissen er det fremdrift i rekordfart. Ettersom det er vanskelig å ha med seg så mye som nissesleden trenger, er det vanlig å ha tomteglögg, og ikke grøt som vi nordmenn har blitt lurt til.

Ettersom nissesleden bruker en liter minuttet er det ganske drøy forbruk, men så er til gjengjeld nissen innom en del svensker i løpet julaften også.

 

Takk for i år!

ITpros store Julenøtteknekkekonkurranse er over for denne gang. Tusen takk for alle dere som har deltatt, både passivt og aktivt. Dere beriker vår hverdag!

Fra alle oss i ITpro-redaksjonen, ha en riktig god, kjærlig og fredfylt jul – og et godt nytt år!

 

Kommentarer