Microsoft Lumia 950 og Continuum-enhet med USB-C. Foto: ITpro.no

Vil at USB-C skal ta over for minijack

Apple har tatt skrittet med å fjerne minijack-utgangen fra sin nyeste mobiltelefon, men er lightningport den beste løsningen?

Når Apple nylig valgte å fjerne minijack-utgangen for hodetelefoner på sin nyeste Iphone, var det en rekke kunder som ble irriterte av flere årsaker. Mens noen naturligvis ikke ønsket å miste den veletablerte 3,5mm minijacken, var det andre som ble skuffet over at erstatningen var Apples proprietære Lightningport som ble tatt i bruk.

Grunnen er at hodetelefoner som blir designet for å plugges inn i en Iphone, kun vil fungere med nettopp den – og ikke andre telefoner, bærbare maskiner, nettbrett eller andre enheter.

Vil ha en ny standard med USB-C

USB Implementers Forum – gruppen som godkjenner spesifikasjoner for USB-standardene – har nylig introdusert en ny standard for levering av lyd via USB-C. Med andre ord; hodetelefonprodusenter kan nå lage produkter som kan kobles til et bredere spekter av produkter, som ikke inkluderer Apples lightning-standard.

USB-C er en liten plugg som allerede er godt etablert på enkelte moderne Android- og Windows -smarttelefoner, i tillegg til en rekke bærbare maskiner og nettbrett.

USB-C-porten har omtrent samme størrelse som en mikro-USB-port, men den nye standarden kan støtte høyere dataoverføringshastigheter og levere mer strøm. Dermed kan den samme porten brukes til å lade telefonen eller nettbrettet, samt koble til ekstern 4K-skjerm.

På enkelte bærbare datamaskiner er allerede strømporten erstattet med USB-C-lading.

Hva er forskjellen?

Noe av det som skiller USB-C fra Apples Lightningport, er det faktum at USB-C er en åpen standard som brukes over et bredt spekter av produkter fra ulike selskaper. Lightningporten er låst til, og kan kun benyttes på Apple-produkter.

Flere mobilprodusenter vil trolig ta i bruk USB-C som standard på sine mobiltelefoner, mens mobiler med 3,5mm minijack vil behøve et adapter for å bruke USB-C-hodetelefoner.

Hodetelefonprodusenter som går over til USB-C-standarden, vet allerede at de vil være kompatible med blant annet Google Nexus 6 eller Microsoft Lumia 950/950XL – siden begge telefoner har USB-C-porter.

Microsoft Lumia 950 er en av de moderne smarttelefonene som bruker USB-C-standarden. Her med Microsoft Continuum-enheten til venstre. Foto: ITpro.no
Microsoft Lumia 950 er en av de moderne smarttelefonene som bruker USB-C-standarden. Her med Microsoft Continuum-enheten til venstre. Foto: ITpro.no

 

Enkelte selskaper har ikke ventet på den offisielle standarden før de lager nye produkter; deriblant JBL som offentliggjorde sine JBL Reflect Aware C-øreplugger tidligere i år. Men nå som USB Implementers Forum har innført den nye USB Audio Device Class 3.0-spesifikasjonen, er det sannsynlig at vi vil se flere lydenheter med USB-C-tilkobling i fremtiden.

Neste steg på trappen nå om vi også vil se telefoner med en ekstra USB-C-port, slik at man faktisk kan lade telefonen samtidig som man lytter til musikk.

Kommentarer