Et lite og funksjonsrikt dashcam med GPS, WiFi og Full-HD.

Såkalte dashcams har blitt populært i mange land, men har vel foreløpig ikke blitt allemannseie her i Norge. Trenden er visst økende også -her på berget- og NextBase har kommet med en ny modell i sin iN-Car serie. Navnet på nykomlingen er 312GW. Kameraet inneholder både GPS – så den kan lagre posisjon og hastighet til videofilene, Wi-Fi – så man enkelt kan se filene fra kamera, direkte på mobilen når man er på farta og lagrer video i opptil Full-HD. Vi skal være ærlige å si at det er første gang vi tester et slikt kamera. Vi har derfor ingen andre kameraer å sammenligne med. Testen er derfor basert på hva vi forventet i forhold til hva NextBase lover. Opplevelsen i daglig bruk er også en viktig faktor.

Design

Det første som slår oss er hvor lite det er. Det er faktisk omtrent som et kredittkort i størrelse (92x57x37mm for å være nøyaktig) hvis man ser bort fra tykkelsen vel og merke. På toppen sitter et feste til festebraketten. I front sitter naturligvis selve linsen og bak har man knapper på hver side av en sentrert skjerm på 2,7».

nextbase-312-dash-cam-back

På venstre side finner vi plass til minnekort av typen Micro-SD. Under sitter en liten mikrofon og i front sitter en liten høyttaler.

Enheten er lagd i plast og ser egentlig ganske fint ut.

Oppsett

I esken følger det med en liten festebrakett og to kabler. En Mini-USB og en ladekabel for bil, 12V-24V, slik at den kan brukes både i personbiler og i lastebiler. Mini-USB føles gammelt i 2016, men til slik bruk så ser vi ikke den store ulempen så lenge det følger med kabel og man enkelt kan ta ut minnekortet når man skal overføre bilder til PC-en. Vi skulle dog likt å se at det fulgte med to USB-kabler i ulik lengde og en sigarett-lader med to uttak istedenfor èn USB-kabel og en lighterkabel.

Ønsker man å montere dette noen lunde pent uten særlig synlig kabel, så må man bruke kabelen som man setter rett i sigarettenner-uttaket. Skal man da bruke en GPS, lade mobilen eller lignende så er altså dette uttaket opptatt. Hadde vi her hatt løs adapter til sigarettenner-uttaket og en lang USB-kabel, kunne vi nyttegjort dette bedre.

Til opptak brukes som nevnt Micro-SD kort og opp til 32GB støttes. Det følger IKKE med, så pass på at du kjøper dette samtidig om du ikke har noe liggende. Klasse-10 er anbefalt noe de aller fleste kort i dag er.

Montering

nextbase-312-dash-cam-in-carSelve monteringen er svært enkel. Sugekopp av god kvalitet (som enda ikke har falt ned etter flere ukers bruk i ferien med mye sol og varm bil) og en enkel mekanisme for å skyve kamera rett på braketten. En liten hette følger med for å dekke kontakten på kamera når man ikke har det i bilen.

Skal man skjule strømledningen, så må man påregne litt jobb til å fjerne deksler ved tak og A-stolpe i bilen. Med liten festebrakett og lite kamera, synes det knapt bak speilet og det er noe vi synes er positivt.

Programvare

Siden kamera lagrer filer i 2, 3 eller 5 minutters intervaller, vil en kjøretur ofte bestå av mange filer. For at man skal slippe å se en og en fil, så er det enkleste å laste ned et avspillingsprogram til PC/Mac, slik at man kan se filmene der. Dette programmet setter sammen filer som tilhører hverandre og «lager» en tur om til en synbar fil.

Programmet heter Datakam Player og er et forholdsvis enkelt program, men som likevel gir stor nytteverdi. I programmet ser man filene, filmen, graf over hendelsesforløpet, hastighet, posisjon, kart osv. Dette er informasjon som blir lagret til filene under opptak, og man kan selv i menyen på kamera velge hva man vil ha med av ulik info.

Skjermbilde

Det å ha med hastighet og GPS-koordinasjoner er noe vi anser som svært nyttig. Særlig hvis man skulle oppleve en kollisjon eller en hendelse som da enkelt kan vise hvor dette fant sted, og hastigheten man hadde. Da kan man enkelt bevise hva som skjedde.

Programmet finnes både til Windows og OSx og kan lastes ned fra www.nextbase.co.uk

Funksjoner

At man kan filme i Full-HD, samt ta bilder alene, eller under filming er et pluss. Kjører man og filmer, kan det faktisk hende at man vil ha et vanlig bilde også i noen hendelser.

nextbase_312_linseLinsen filmer i hele 140 graders vinkel og man får dermed filmet ganske så bredt. Linsen har også en lysfølsomhet på F=1.8, slik at man kan filme og få ganske god bildekvalitet også når det begynner å bli mørkt ute.

En annen funksjon vi anser som praktisk, er låsing av filer. Kameraet fungerer slik at hvis minnekortet blir fullt, så sletter den de første opptakene for å ta opp videre. Derfor lønner det seg å lagre det man skal ha for hver tur og kjøpe stort nok minnekort. Er det en video du ikke vil slette, kan man låse den og man må da låse den opp før man kan slette den. En fin funksjon som også inntrer automatisk hvis den innebygde G-sensoren trigges, men mer om det litt senere.

Innebygd batteri
Til vanlig bruk er det kun filming med tilkoblet strøm som gjelder. 312GW har riktignok innebygd batteri på 450mAh, men dette er såpass lite hvis man skal bruke det til opptak. Det er tiltenkt å kunne se på innhold og koble til mobilen for å evt. filoverføring eller sende dette til f.eks. forsikringsselskapet dersom man har vært i en ulykke. Lite batteri gjør også at enheten blir mindre, men man trenger raskere å få kamera ladet.

GPS, WiFi og app til mobilen
Som nevnt har 312GW både GPS og WiFi innebygd og GPS brukes for å lagre GPS-koordinasjoner i filene slik at man i etterkant hele tiden kan se hvor man har befunnet seg. Dette er særlig kjekt hvis man skulle være så uheldig å komme i en ulykke, hvor man da enkelt kan henvise til hvor det skjedde. I tillegg brukes GPS til å lagre hastighet, og i samme situasjon som over så er dette en praktisk funksjon. Personlig synes jeg det er artig å se i avspillingsprogrammet hvor jeg har kjørt til enhver tid, siden man får opp kart med streker over hvor man har kjørt, samt hastighet og klokke.

nextbase_312 on iphoneØnsker man å se på opptakene man har på kamera direkte på mobilen, har 312GW innebygd WiFi, slik at den settes opp som sender og man kobler mobilen rett til kamera. Det finnes en app til Android og iPhone og appene er av en den enkle sorten, men få funksjoner. Det er såpass enkelt at det ikke en gang setter sammen tilhørende filer, og man må derfor sitte å bla i alle filene på 2-3 minutter for å finne den hendelsen man ønsker. Her kunne vi sett for oss at appen satt sammen hver kjøretur slik desktopversjonen gjør og at man heller kunne klippe ut en aktuell hendelse hvis man ønsket det, og lagre denne som en ny fil. Vi håper det kommer i en oppdatering.

G-Sensor
Innebygd i kamera er også en G-sensor som følger med på bevegelsene til kamera. Står det montert i bilen, er hensikten å fange opp plutselige eller brå bevegelser, noe som typisk vil skje hvis man kolliderer og kamera vil da automatisk starte opptak og låse filen slik at man ikke på en veldig enkel måte kan slette filen uten å låse den opp først.

En veldig smart funksjon, men som også kan være litt irriterende dersom man velger å ta med seg kamera inn for hver kjøretur. Da starter det nemlig filming i hytt og pine siden bevegelser med hånden, lett kan gi kamera en illusjon av at noe galt er på vei til å skje.

I softwareversjon 2, opplevde vi at denne funksjonen kunne slå seg på, selv om vi hadde slått av G-sensor. Etter oppdatering til versjon 3, så er dette fikset og kamera fungerer da ved at man kan slå av denne funksjonen, eller stille inn følsomheten til G-sensoren. Smart funksjon som kan redde deg om du ikke filmer hver kjøretur. 

Konklusjon

Dashcams er eksistert i mange år, men her i Norge, har det liksom enda ikke slått helt an. Nå kan det hende dette er i ferd med å snu og NextBase, som er kjent for sine DVD-spiller til bil, lager også dashcams. Vi synes deres siste skudd på stammen er et kamera med hendig størrelse, mange funksjoner og stor nytteverdi.

Det har innebygd GPS for logging av posisjoner samt hastighet. Med WiFi kan man enkelt koble til mobilen for å se filmer og bilder på farten. Overføring av en hendelse til forsikringsselskapet hvis man trenger det, kan det også brukes til. G-sensor som automatisk starter kameraet og låser filen hvis det oppstår en brå bevegelse i bilen er også på plass.NextBase-312GW-eske

Det følger med Mini-USb kabel for tilkobling til PC/Mac. Kabel for sigarettenneren til bilen, samt en liten og enkel festebrakett, følger også med. Vi skulle riktignok ønsket oss en egen adapter til sigarettenneren med to uttak, samt en lengre USB-kabel, slik at man hadde sluppet og okkupere hele strømuttaket i bilen.

Datakam Player er programmet som brukes til PC og Mac. Det er et enkelt, men allikevel nyttig program som viser både filer, filmen, kart over hvor man kjører. Hastighet, klokke, posisjon osv. er også noe som vises. Her får man mye info i et lite og enkelt program.

Alt i alt synes vi NextBase 312GW er både artig og nyttig. Vi kan godt anbefale dette produktet om du ønsker deg et lite, men funksjonsrikt dashcam. Man får billigere kameraer fra diverse kinaprodusenter, men NextBase er et kjent varemerke, og har alltid levert gode produkter. Vi regner ikke med 312GW er noe unntak. Vi synes prisen i Norge er vel høy i skrivende stund, men vi håper den synker når flere får 312GW på lager.

Vår vurdering

85 /100 poeng
Design
75
Oppsett
80
Montering
85
Programvare
85
Funksjoner
90
Totalt
85