Apple gjør Siri tilgjengelig for app-utviklere

Apple gjør Siri tilgjengelig for app-utviklere

Apple annonserte i går at Siri nå blir tilgjengelig for app-utviklere, slik at tredjeparts applikasjoner kan benytte seg av Siri's stemmekommandoer.

I går startet Apple’s Worldwide Developers Conference 2016, og med det følger naturligvis mange nyheter fra selskapet. Blant dem kom nyheten om at Siri nå blir tilgjengelig for tredjeparts utviklere gjennom et API, slik at de kan lage apper som benytter seg av Siri’s stemmekommandoer. Det er ikke lenge siden Facebook, Amazon, Google og Microsoft gjorde lignende annonseringer, så nyheten føyer seg inn i rekken av satsninger på stemmekommandoer og chattebots.

Da Steve Jobs introduserte Siri til verden for fem år siden, føltes det som en stor og revolusjonerende nyhet. Selv om vi hadde sett digitale assistenter tidligere var de ikke like naturlige som Siri, ei heller kunne man bære de med seg i lomma. Men det tok naturlig nok ikke lang tid før Apple’s konkurrenter kom med lignende assistenter til sine enheter. Google og Microsoft var de største spillerne, men for ikke lenge siden kom også Amazon inn på markedet med Alexa – og nylig fulgte Facebook etter med chattebots. Men til tross for store konkurrenter har Apple gjort latterlig lite for å forbedre Siri slik at hun kan stille på lik linje med de andre.

AppleSiri3TNW-1200x655

Litt av problemet her har vært at Siri ikke liker å leke med andre enn sine familiemedlemmer. I motsetning til Amazon Echo, som nå er integrert med 1000 forskjellige tredjeparts tjenester, har Siri holdt seg innenfor trygge, lukkede rammer siden hun kom til verden. Siri’s skapere, som siden har utgitt en konkurrerende assistant – Viv – snakket åpent om frustrasjonen de følte på da Apple valgte å ikke gjøre Siri om til en plattform. Men med det nye API’et vil dette endelig endre seg.

Siri trenger mer personlig informasjon

En av Siri’s svakheter er noe som kan anses som både positivt og negativt, litt utifra hvordan man ser på det. Apple har strenge retningslinjer på personvern, i motsetning til Google og Amazon, og Siri har derfor ikke tilgang på enorme mengder informasjon om brukeren sin. Hun vet kun det som brukeren selv velger å informere om, som kalenderen og kontaktene på mobilen. Men ved å tillate tredjeparts applikasjoner kan Siri begynne å utvikle et mer robust og nyansert forhold til brukeren sin.

Om det er positivt at Siri får tilgang til mer personlig informasjon kan nok diskuteres – men endringen er likevel ansett som positiv blant de fleste.

 

 

Kommentarer