Creative har laget et trådløst hodesett for deg som er aktiv, samt en smart Bluetooth-transceiver som støtter både PC og Playstation 4.

I jungelen av trådløse hodesett, har Creative nå lansert sin sporty Outlier. De henvender seg særlig til yngre og aktive personer (i alder eller sinn) med sitt trendy design og utbyttbare gummiringer. De er fjærlette, har kult design og har mange funksjoner som bla. innebygd MP3-spiller.

Design

Det er ingen tvil om at Creative henvender seg til unge mennesker. Med sitt sporty utseende hvor Outlier er godt synlig med oransje skrift på hver side, utbyttbare gummiringer på sidene og super-lette vekt på kun 93 gram. Selv om man vel ikke kan betraktes som ungdom lenger når man er i 30-årene (i alle fall ikke hva alder angår), så synes jeg de er tøffe/kule. De gir liksom et friskt pust, særlig utgaven i hvit. Designen er i fleksibel plast, og Creative har en demovideo hvor de viser hva de tåler. Det er ikke noe vi har testet, men de virker til å være fleksible og holdbare.

Typen er av typen man har på øret. Personlig liker jeg de som dekker øret, da man slipper å bli så varm og klam på øreflippene, men siden Outlier er svært lette og har puter av kunstskinn, så kan man ha de på lenge uten at det blir ubekvemt. Under trening opplever jeg riktignok at putene blir klamme og litt svette, men det skulle jo bare mangle. Visse fysiske lover er nok fortsatt til stede.

creative_outlier_sideMidt på hver klokke er det preget inn selskapets logo i sølv. Høyre klokke innehar knappene og på siden vendt bakover, har man øverst knapper for neste/forrige sang, under der, volum opp/ned. Midt på klokken har de en av/på knapp og på motsatt side som vender frem, har man en skyvebryter for å velge hvilken modus man ønsker. Innebygd MP3-spiller, Bluetooth eller USB-audio. Sistnevnte lar deg bruke headsettet med USB-kabel og enheten dukker opp som eget lydkort på PC-en.

I bruk

MP3-spiller er noe som var svært populært tidlig og midt på 2000-tallet. Så har det omtrent blitt borte og erstattet med streaming fra mobilen over Bluetooth. Det var faktisk litt nostalgisk på en annerledes måte å se at Creative har lansert et hodesett med nettopp den gode gamle MP3-spilleren. På siden kan man stikke inn et minnekort og man kan dermed spille musikk helt uten å ha med mobilen. Denne funksjonen er svært enkel og det er viktig å ikke ha mange sanger på minnekortet om gangen hvis man vil ha en form for kontroll. Man har ingen mulighet for å se hva som spilles av, eller hvilket album man spiller. Undertegnede har faktisk brukt denne funksjonen overraskende hyppig og den er svært praktisk på trening. Da kan mobilen ligge innelåst i skapet og alt man trenger er å ha med Outlier. Hva jeg vil høre på, bestemmer jeg når jeg overfører musikken.

Et lite minus som må nevnes, er at det er en svak sus når man spiller fra minnekortet. Ikke veldig sjenerende, men ved sangskifte og rolig musikk kan man høre det. En annen ting er at hver gang man velger å spille fra MP3-spilleren så begynner den på første sang og på ganske høyt volum. Her synes vi den burde huske hvor vi var sist.

creative_outlier_side_microsd
Betjening og minnekort. Bilde: Creative

Det er også visse begrensninger. Settet støtter kort opp til 32GB av typen Micro-SD. Fil-støtten er også noe begrenset, men den støtter MP3, WMA og WAV opp til 320kbps. Vi har valgt å bruke 320kbps MP3-filer under testen og det har fungert smertefritt.

Som vanlig trådløst hodesett, fungerer det også som forventet. Det har NFC for enkel tilkobling til mobil som støtter dette eller man kan pare på gamle måten.

Batteritiden er oppgitt at skal være opp til 10 timer ved musikkavspilling og ca. 8 timer som handsfree. Vi har brukt den til begge deler i testperioden og den oppgitte tiden ser ut til å stemme ganske bra.

Lyd

Hvis man ser på andre hodesett til ca. 1000kr, kan man få hodesett som låter bedre, men da uten de funksjonene Outlier har. Det må derfor bli en avveining hver enkelt må gjøre. Lyden er helt klart akseptabel til formålet, som stort sett er under aktivitet og de spiller ganske bra, men lyden slår oss ikke i bakken for å si de sånn. Hver klokke har en 32mm Neodymium høyttaler. De omtalte gummiringene som går rundt hver klokke gjør ikke bare at man kan tilpasse fargen for å matche antrekket, men ved å fjerne de, så får man en smule mer punchy lydsignatur. Lyden blir noe mindre presis og egner seg best til litt eldre innspillinger som ofte mangler litt punch, samt rock, metal osv. Det er ingen enorm forskjell og generelt likte vi best å ha de på.

Outlier har ingen støydemping, verken passiv eller aktiv. Her slippes det aller meste gjennom utenfra og således kan de faktisk være litt lite hensiktsmessige å ha med på treningsstudio hvor det normalt er mye støy. Derimot fungerer de fint hvis det er ganske rolig på gymmet eller man er ute og jogger eller går tur. Siden trykket mot ørene er ganske forsiktig er som sagt den passive demping også svært liten. Fordelen er man kan ha de på lenge uten å føle særlig ubehag.

Handsfree

Som vanlig har Creative også her montert inn en mikrofon og vi har tidligere svært varierende resultater over hvor godt slike fungerer. På Outlier fungerer de faktisk ganske så bra og med unntak av ett tilfelle i testperioden, så har ingen klaget på lyden og vi har også spurt om hvordan lyden oppfattes, hvor vi har fått tilbakemeldinger fra -bra-, til at motparten -trodde vi snakket rett i telefonen-. Dette er positivt og lyden i hodesettet er også veldig god under tale. Bra Creative :-)

creative_buddy_app
Creative Buddy app for Android. Bilde: ITpro.no

Egen app
Som til alt annet for tiden, finnes det nå også en app til Outlier. Denne er riktignok svært begrenset, fungerer kun til Android og har kun én funksjon. Det den gjør er at man kan velge hvilken apper som skal virke med appen, som for øvrig heter Buddy, hvor på den da leser opp teksten fra disse appene. Det er da typisk for meldings-apper som e-post, SMS, Skype, Hangout, Messenger, Whats App osv. Den snakker norsk og gjør jobben ok. Praktisk om man trener og får inn en melding hvor den da leser opp avsender og typisk overskrift.

BT-W2

For en stund siden lanserte Creative også en liten Bluetooth-transceiver kalt BT-W2. Dette er en liten USB-enhet som fungerer som et lite lydkort og Bluetooth-sender samtidig og støtter apt-X Low Latency kodeks. Dette gjør at man enkelt plugger denne i PC-en eller Playstation 4 og deretter trykker på man knappen på enden. Sett så hodesettet man vil bruke i paringsmodus og de kobles sammen uten noe mer. Ekstremt enkelt og en smart måte å gjøre dette på og den støtte også bruk sammen med Playstation.

creative_bt_w2
Creative_ BT-W2 Bilde: Creative

Vi har brukt denne sammen med Outlier, men svært godt resultat. Siden BT-W2 sees på som et lydkort, så vil all lyd som normalt blir spilt av sendt til hodesettet og fungerer enten man spiller fra innebygde musikkavspillingsprogam, Spotify, ser NetFlix eller hva nå enn må ønsker. Det funker smertefritt stort sett, men siden vi tester med mange enheter, så slet den litt med å holde styr på ulike enheter når vi hadde paret den opp mot en rekke enheter for å teste. Kanskje ikke så rart, så vi trekker ikke noe for dette. Største problemet var mot Marshall Kilburn, men de gangene de ikke fant hverandre, så var det bare til å pare de på nytt. Det tar 10 sekunder, så altså ikke noe problem.

Playstation 4
En ting vi var spente på, var det at BT-W2 skal kunne brukes sammen med PS4. Vi plugget inn adapteren i en av USB-portene i front og det skjedde ikke noe når man bare hører vanlig lyd som film eller musikk. Når man setter inn adapteren, så kobles den automatisk opp til talefunksjon og mikrofon, slik at man kan bruke det til spill og snakke med hverandre.

For å få all lyd sendt over BT-W2 og over til valgfritt trådløst hodesett, må man inn i menyen og velge dette. Etter det var gjort, så kom all lyd i hodesettet og det fungerte akkurat like bra som Creative lover. Delay er ikke merkbart og lipsync ser ut til å være perfekt. Dette er virkelig en smart støtte, som vi tror mange kan ha gleden av, siden mange i dag har et trådløst hodesett fra før og kun trenger å kjøpe denne lille, smarte adapteren.

Konklusjon

Er du på jakt etter et superlett hodesett, er aktiv, ung av alder eller til sinn og ønsker innebygd MP3-spiller, kan Creative Outlier være det du leter etter.
Med sitt kule design, henvender de seg nemlig til yngre og aktive mennesker.

Creative Outlier i ulike farger. Bilde: Creative

Hodesettet er veldig lett og veier kun 93 gram. Det er av on ear typen og har myke puter som ikke trykker så hard mot hodet. Dette gjør de komfortable å ha på, men ulempen er at de sperrer ute svært lite støy. Uten aktiv støydemping, slipper de derfor gjennom mye støy og egner seg lite til steder hvor det er mye støy. Siden Creative henvender seg til aktive mennesker med Outlier, vil de kunne være flotte å bruke hvis man er ute og løper, går, eller trener i rolige omgivelser. Her kommer også den innebygde MP3-spilleren til god nytte og man trenger ikke en gang ha med mobilen for å høre musikk. Legg inn musikken du ønsker på et minnekort og sett det rett i Outlier. Format-støtten er litt laber, men MP3, WMA og WAV er støttet.

Lyden er ganske god, men her finnes det bedre sett til samme pris. Man betaler altså for å få det trådløst, NFC, handsfree og innebygd MP3-spiller. Batteritiden er oppgitt til ca. 10 timer og stemmer ganske godt med det vi opplever. Vi opplevde noe mindre enn dette, men det er nok også fordi vi brukte det til handsfree i tillegg og da er oppgitt batteritid 8 timer.

Med egen app for Android, så kan man få opplest meldinger fra ulike tjenester, rett i hodesettet. Det snakker norsk, dog litt robotaktig. Sammen med adapteren BT-W2, som er en lyd-transceiver man kan koble til en PC eller Playstation 4, kan man altså få en høykvalitets lydoverføring med apt-X kodeksen. BT-W2 dukker opp som eget lydkort på PC-en og man kan dermed sende all lyd som normalt kommer ut i høyttalerne, rett til hodesettet og oppkoblingen mellom adapter og hodesett skjer ved å sette hodesettet i paringsmodus (holde frontknappen inne i 5 sekunder) og deretter det samme på adapteren (eller motsatt om man vil). Da finner de hverandre og etter noen sekunder er man oppe og går.

Alt i alt liker vi Creative Outlier og særlig grunnet den innebygde MP3-funksjonen. Det har vært med på trening og gjort en god jobb, vel og merke i litt rolige deler av gymmet. Ønsker man best mulig lyd for prisen, hadde vi nok vurdert et annet sett, f.eks. Creative sitt eget Hitz WP380 som vi omtalte tidligere.

Vår vurdering

75 /100 poeng
Design
70
I bruk
75
Lyd
65
Hansfree
75
BT-W2
90
Totalt
75