Er du klar for 5G?

Er du klar for 5G?

Det nye 5G nettet var en av de største nyhetene som ble diskutert på Mobile World Congress forrige uke. Men hva vil det si for deg?

Intel og industrilederne Ericsson, KT, LG Electronics, Nokia, SK Telecom og Verizon er med på å legge grunnlaget for det nye 5G nettverket. På Mobile World Congress (MWC) kunngjorde Intel de nye samarbeidspartnerne og nye produkter som skal sørge for raskere og mer effektive 5G trådløse nettverk.

Det er ingen tvil om at det kreves enormt mye av dagens trådløse nettverk. Alle vil ha raskest mulig internett, aller helst uten noen forsinkelser i direktesendinger, meldinger og spill. Det er ikke bare surfing på internett og spill som skal dele på nettverket, og en stor del av dagens nettverkstjenester kommer fra helt andre enheter enn mobil og PC. Alt fra innebygde enheter i idrettsutstyr, “wearables”, sikkerhetssystemer og droner – til autonome biler, hundehalsbånd og smarte hjem kobler ting til personer og nettskyen. Gartner forventer at det innen 2020, som er den foreløpige lanseringsdatoen for 5G nettverket, vil være 20.8 milliarder enheter koblet til internett. Per i dag er tallet på 6.4 milliarder. Da sier det seg selv at vi vil være avhengig av et enda raskere og bedre trådløst nettverk.

“Milliarder av stadig smartere og tilkoblede enheter, datarike og personaliserte tjenester og sky-applikasjoner krever et smart og kraftig mobilt nettverk,” sier Aicha Evans, Corporate Vice President og General Manager for Intel Communication and Devices Group.

Aicha_Evans_MWCOvergangen til 5G kobler kommunikasjon og data sammen, og er et fundamentalt skifte for industrien. Det er viktig å legge grunnlaget for fremtidens 5G-nettverk nå for å kunne skape fantastiske opplevelser i fremtiden.

-Aicha Evans

Intel tilbyr plattform- og industrisamarbeid for å utvikle tidlige prototype-løsninger som setter fart på utviklingen og klargjøringen av 5G. Prøveplattformen tilbyr en utviklingsplattform med høy ytelse for raskere integrering og testing av 5G-enheter og trådløse tilkoblingspunkter. Akkurat nå jobber de med globale operatører rundt 5G-utvikling, prototyper og testing på denne nye prøveplattformen.

Intels samarbeidspartnere

Intel jobber med ledende aktører innen mobile økosystemer så de kan legge grunnlaget for et omfattende 5G-nettverk som skal være kommersielt tilgjengelig.

  • KT og Intel vil implementere 5G tester i 2018 som skal utvikle og verifisere 5G trådløs teknologi og assosierte enheter, virtuelle nettverksplattformer og felles standardløsninger.
  • Nokia og Intel samarbeider om pre-standard 5G radioteknologier og nettverksløsninger som vil gjøre det mulig med tidlig implementering av både 5G mobile klienter og trådløs infrastruktur, samt interoperabilitet mellom 5G radioteknologier for å tilfredsstille tilkoblingskrav for enheter og fremtidens trådløse nettverk.
  • SK Telecom og Intel utvikler og verifiserer 5G mobil- og nettverksløsninger, samt enheter til Licensed Assisted Access (LAA) i lisensfrie radiobånd i løpet av 2016. Gjennom deres samarbeid om 5G-teknologier, viste firmaene sine fremskritt i radioaksess nettverksteknologier, inkludert Anchor-Booster Cell og massive MIMO til å forbedre det trådløse 5G nettverket enda mer.
  • Verizon og Intel utfører felttester for trådløse 5G løsninger gjennom Verizon sitt 5G Teknologi Forum, for å demonstrere hvordan millimeterbølge spektrum, som er i stand til å støtte data mengder og fart i en størrelsesorden høyere enn dagens mobile nettverk, er en mulig måte å levere rask trådløs tilkobling av høy kvalitet til husstander og bedrifter.

Hva er egentlig 5G?

5gDe fleste kjenner til både 3G og 4G, men visste du at det hele startet med 1G? G’en står for “Generasjon”, og 1G var det første trådløse mobilnettverket som ble tatt i bruk. 2G var det trådløse nettverket som ble tatt i bruk tidlig på 90-tallet, da man fikk muligheten til å sende tekstmeldinger til hverandre, og etterhvert fikk vi altså generasjon tre, 3G, som er en variant alle kjenner til.

Så fikk vi 4G – som i bunn og grunn tok det vi hadde fra før og gjorde det bedre, raskere. Opplastning og nedlastning av store filer er ikke lenger noe som tar flere timer. Der man før kunne ta seg en blund mens man ventet på at videoen skulle lastes opp, rekker man så vidt å lage seg en kopp te i dag. Nå er det ikke bare telefonsamtaler og tekstmeldinger som er normalen, men surfing på internett, bildetjenester og videosamtaler har blitt minst like vanlig. Plutselig ble det mer vanlig å bruke mobilen til Facebook og Instagram, enn til SMS og MMS. Men selv når noe er bra, kan det gjøres enda bedre. Og derfor fikk vi 4G LTE.

LTE står for “Long term evolution”, og det er den raskeste og mest pålitelige versjonen av 4G, sammenlignet med konkurrende teknologier som WiMax. Begge disse teknologiene gir omtrent samme resultat, men det var viktig å lage en standard som alle kunne bruke. Det var dette LTE gjorde, og dermed ble 4G teknologien enda raskere.

5G-technology5G kommer til å bygge videre på grunnlaget som 4G LTE har skapt. Det vil fungere som alle andre trådløse nettverk, men vi vil se en dramatisk økning i hastigheten for dataoverføring på nettverket. Det vil bli enklere å overføre og laste ned Ultra HD og andre store, krevende datatyper, samt at det vil gi rom for de enorme mengdene med tilkoblede enheter som forventes å kapre hverdagen vår de neste årene. Hvis du vil visualisere forskjellen kan du tenke deg at vi bytter ut en moped med en bil – forskjellen vil være merkbar!

Hva kan vi forvente av 5G?

Hypen om 5G er enorm. Folket forventer innovasjoner på løpende bånd når det nye nettverket kommer ut, og en hverdag hvor alt og alle er koblet sammen av tekniske dingser. Hastigheten forventes å være helt opp i 10 GB per sekund – 4G LTE sin topphastighet er 1 GB per sekund. Både bedrifter, privatpersoner og kanskje til og med staten vil kunne dra nytte av det nye trådløse nettverket på langt flere måter enn vi ser i dagens samfunn. Å være online kan få nye betydninger når vi er totalt omgitt av enheter som kommuniserer med hverandre gjennom nettverket.

Ta for eksempel autonome biler. Rio Tinto må kommunisere med sine førerløse lastebiler gjennom kablet nett og tilkoblede WiFi nettverk, da 4G ikke klarer å gi raske nok tilbakemeldinger. Med 5G kan tilbakemeldingene skje uten forsinkelser, og mulighetene for førerløse biler vil strekke seg mye lenger. Hvis utvidelsen av nettverket er omfattende nok, kan man muligens styre autonome biler også i sterkt trafikkerte bygater.

For mannen i gata kan det bety raskt internett på hytta og i båten. I dag har mange med seg mobilt bredbånd til denne bruken, men hvis man er 4 personer på nett samtidig er det ikke akkurat noen hastigheter å skryte av. Med 5G vil dette endre seg drastisk, og Netflix i HD kvalitet vil være en enkel sak å få til. Dette gjelder så klart også for de mange stedene i Norge, og verden generelt, hvor raskt internett er en mangelvare. Det er ikke alle områder som får fiberkabler grunnet spredt bebyggelse eller vanskelige forhold. De som i dag har trådløst nett gjennom satellitter eller trådløse antenner, vet hvor høy forsinkelsen på disse nettverkene er, og hvor lav hastigheten kan være; når utbyggingen av 5G har strekt seg langt nok, kan til og med disse husstandene nyte godt av velfungerende internett hjemme i stua.

Ericsson viste frem en trådløs radio link som brukte en prototype av 5G-teknologien.

Men selv om det ble vist flere prototyper av 5G på MWC 2016, og det finnes områder i USA hvor nettverket testes, er det fortsatt en del ting som må på plass før vi faktisk kan kalle det 5G. Det må settes en global standard for det trådløse mobilnettverket før utviklingen virkelig kan ta sats. EU programmet 5G Public Private Partnership (5GPPP) har €700 millioner i støtte for å utvikle 5G innen 2020 – og opptil fem ganger mer enn det fra industripartnere. På mandag annonserte de et samarbeid med 4G Americas.

Men den lange ventetiden vil absolutt være verdt det! Raskere internett er en ren nødvendighet i dagens samfunn, og det er definitivt ikke et behov som kommer til å reduseres med tiden. Hvis nettverket rundt oss skal kunne tåle de milliardene med enheter som forventes å bli dagligdags de neste årene, da må det bli sikrere, raskere og mer stabilt – og det skal 5G hjelpe oss med.

Kommentarer