ZyXEL øker hastighet og rekkevidde i deres nyeste router, Armor Z1.

23940623940ZyXEL har kommet med deres hittil raskeste router og har fått navnet Armor Z1. Den støtter nå en total teoretisk overføringshastighet på 2350Mb/s. Dette er fordelt over to nett, ett på 2,4GHz som maks kan overfør 600Mb/s og ett på 5GHz som kan overføre hele 1750Mb/s. Den har fått en meget rask innmat og den er utstyrt med en rask dualcore-prosessor på hele 1,4GHz og minne på 512 MB RAM samt 4 GB eMMC. De fleste i dag som kjøper en slik router, har vært borti et tilsvarende adminpanel før. Derfor går vi ikke gjennom hvert eneste menyvalg, men nevner heller routeren i sin helhet.

Design

Design er en smakssak, men vi skal innrømme at vi synes Armor Z1 ser tøff ut. Med svart matt overflate, sota «glass» over riller på toppen gir et slags karbon-preg, riller på sidene og gul stripe rundt så ser den ut som en router som mener alvor. En ting som dog er litt rart, er at tross matt og ruglete overflate, fester fingermerker seg utrolig fort og de sitter godt.

ZyXEL Armor Z1 bakside Bilde: ZyXEL
ZyXEL Armor Z1 bakside Bilde: ZyXEL

Bak finner vi fire store antenner, fire Gigabit-porter, én internettport, strømtilkobling og mulighet for å slå av/på Wi-Fi. I front sitter det fire lys som indikere om routeren er på, koblet til nett og hvilket trådløst nett som er aktivt. Meget enkelt og diskret, men vi savner lys for enheter koblet til med kabel. Vi finner også en knapp for WPS foran og på høyre side, sett forfra, sitter det et lokk. Under lokket er det to USB 3.0-porter. Dette er en løsning som ser bra ut når man ikke bruker portene, men som er ganske tungvint i bruk. For det første er det ingen USB-porter bak, slik at hvis man vil ha en harddisk tilkoblet permanent, må man først løsne lokket, så koble til harddisken og man har da kabelen stikkende ut på siden har routeren. Lokket er festet, slik at det heller ikke kan taes av. Skulle gjerne sett en bedre løsning her ZyXEL.

Oppsett og funksjoner

Brukergrensesnitt er helt nytt, er nå skrevet i HTML5 og det fremstår mye mer gjennomtenkt. Når man logger inn kommer man til en meget forenklet fremvisning slik vi kjenner fra tidligere. Her ser man enheter som er koblet til og man kan se deres IP-adresser, blokkere de m.m. Her kan man også slå på: foreldrekontroll, gjestenettverk, varsler, Wi-Fi og belysning på router. Til høyre i admin-panelet, kan man trykke på expert og da har man tilgang til alt. Det ligner en del på det vi kjenner fra før, men det er satt opp på en litt mer moderne og ryddig måte og alt er meget raskt. Hovdelementer er nå flyttet til bunnen av siden, og undervalg ligger til venstre i skjermbildet.

ZyXEL har beholdt hurtigveiviseren med navnet eaZy123 og denne setter opp routerens basisfunksjoner. Å få den på nett er rett og slett Plug and Play og den fant router/modem den ble tilkoblet og koblet seg til internett på første forsøk. Vi anbefaler som vanlig alle å lage et godt passord for administrering av routeren.

ZyXEL Armor Z1 Meny
ZyXEL Armor Z1 Meny

Alt er enkelt å forstå og er rett frem. Menyen er nå meget rask og lette å navigere i. En god fremgang fra tidligere. BRA!

Streamboost er fortsatt på plass og denne funksjonen lar brukerne administrere båndbredde og ikke minst gir den IP-adresser som streamer førsteprioritet. En smart funksjon hvis mange er tilkoblet, og en eller to skal streame f.eks. en film.

Armor Z1 har fått to USB 3.0 porter. Tidligere har vi ofte vært misfornøyde med hastighetene vi har fått når vi overfører filer fra en USB-harddisk tilkoblet routere. Armor Z1 har ikke dette problemet, og når vi kjørte en test på en 200MB fil, så fikk vi en hastighet på ca 75MB/s( 600Mb/s) via kabel. Men tilsvarende harddisk satt rett i PC-en, overfører den sekvensielt ca. 120MB/s, så dette må sies å være godkjent. Eneste vi ønsker oss er en oversikt over tilkoblede USB-enheter i adminpanelet.

App til mobil

ZyXEL OneConnect
ZyXEL OneConnect

Å kunne styre noen få men viktige funksjoner fra mobilen, har etterhvert blitt vanlig og ZyXEL har lagd en ny app som heter One Connect. Den er foreløpig støttet av Android, iPhone og iPad. Her kan man styre enkle oppgaver som å: slå av og på nettverk, blokkere internett-tilgang til hver enkelt tilkoblet enhet, se enheters IP- og MAC- adresse, tilkoblet hastighet osv. Et bra tilskudd vi håper blir videreutviklet med tiden.

SAMBA
Når vi testet ZyXEL sin forrige topprouter, var vi lite fornøyd med hvordan filtjenesten for deling via nettverk oppførte seg. Ofte falt den ut, byttet navn eller virket ikke i det hele tatt. FTP derimot, fungerte alltid bra. Dessverre er dette også tilfelle på Armor Z1. Vi skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å få dette til å virke, så inntil dette problemet er løst, synes vi ZyXEL bare skulle droppet hele funksjonen. Routeren har også oppført seg tregt og mistet tilkobling ved to anledninger når vi har hatt USB-enheter tilkoblet. Hvorfor har vi dessverre ikke klart å finne ut av.

Rekkevidde og  hastighet

Med fire store antenner, forventet vi særdeles god rekkevidde. Det er faktisk ikke bare tilfelle. På 2,4GHz båndet, er rekkevidden noe svakere enn på f.eks. ZyXEL sin egen NGB6716 som vi testet for over halvannet år siden og TP-Link Archer C9 som vi testet for en stund siden. Her måler ofte Armor Z1 4-8db lavere signal. Ser vi på 5GHz-båndet, er det motsatt, og da ligger ofte Armor Z1 1-3db høyere enn Archer C9 og 5-6db høyere enn NGB6716. Vi synes det er rart at 2,4,GHz-nettet har såpass mye svakere signal når man har fire store antenner i motsetning til NGB6716 som har innebygde antenner. Vi synes dette er litt for svakt  i 2015 og vi håper dette en programvarefeil slik at dere retter dette i neste oppdatering.

USB
Når det kommer til hastigheter, så måler derimot Armor Z1 bra. Som vi skrev lengere opp i testen, målte vi på ca. 75MB/s( 600Mb/s) fra en ekstern harddisk tilkoblet USB 3.0 porten. Selv en USB 2.0-minnepenn klarte 33MB/s noe som må sies å være bra, da dette er maks på minnepennen vi brukte. Dette er med kablet nettverk.

Kablet
Med nettverkskabel mellom router og PC får vi også gode hastigheter. Målt fra en NAS-stasjon i nettverket som klarer ca. 110MB/s, fikk vi nettopp 110 MB/s. Det tilsvarer 880 Mb/s og nærmer seg teoretisk makshastighet for nettverket. Vi prøvde også mellom to maskiner i nettverket, begge med SSD og Gigabit og med rundt samme resultat.

2,4GHz

ZyXEL Armor Z1 2.4GHz
ZyXEL Armor Z1 2.4GHz | Trykk for større bilde
TP-Link Archer C9 2,4GHz
TP-Link Archer C9 2,4GHz | Trykk for større bilde

Ser vi på hastigheten over det trådløse nettverket på 2,4GHz-båndet, så er vi litt overrasket selv om vi tror dette har en sammenheng med rekkevidden. Vi har målt med filer på 150 – 200MB til og fra en NAS-server i nettverket og en annen maskin med kablet nettverk.

Armor gir veldig dårlig linkhastighet. Der hvor f.eks. TP-Link Archer C9 gir en linkhastighet på 485-600Mbps, gir Armor Z1 190-285Mbps. Sendestyrken står på fullt i routeren, så vi skjønner ikke hvorfor dette nettverket er så svakt og tregt på Z1. Vi håper dette er en programvarefeil og vi gjør derfor ikke målinger av dette nettverket da de er relativt dårlige og hele nettverket virker litt ustabilt. Vi ser også dette når vi har kartlagt dekningen som vi ser i diagrammene på høyre side. Trykk på bildene for å se de i større format.

5GHz

ZyXEL Armor Z1 5GHz
ZyXEL Armor Z1 5GHz | Trykk for større bilde
TP-Link Archer C9 5GHz
TP-Link Archer C9 5GHz | Trykk for større bilde

Med svakt signal og noe dårlig hastighet på 2,4GHz-båndet, opplever vi det stikk motsatte på 5GHz båndet. Her får vi full linkhastighet på våre nettverkskort fra samme avstand og per nå er 1300Mbps-kort det raskeste vi har fått tilsendt. Vi får da også full linkhastighet på 1300Mbps. Med god rekkevidde måler vi også gode hastigheter. Nå klarer i teorien Z1 høyre hastighet enn det nettverkskortet kan motta, men vi måler ofte mellom 400 og 650 Mb/s, noe som må sies å være meget bra. Her kommer det an på om man overføre mange små eller en stor fil. Vi brukte programmet LAN Speed Test til å utføre testen, samt måling via Windows 10 sin egen hastighetsmåling når man overfører filer.

Konklusjon

ZyXEL har med Armor Z1 levert en stor, rask og tøff router som følger trenden med mange og store antenner. Den er utstyrt med rask dualcore-prosessor på hele 1,4GHz og minne på 512 MB RAM og 4 GB eMMC. Med to frekvensbånd og hastighet helt opp til 1750Mb/s over 5GHz-båndet, har de laget en av de raskeste routerne på markedet.

I våre målinger opplever vi derimot noe dårlig rekkevidde og overføringshastighet over 2,4GHz-båndet, men dertil meget god rekkevidde og hastighet over 5GHz-båndet.
Kobler vi til en ekstern harddisk til USB 3.0 porten, får vi også gode resultater, selv om selve ZyXEL sliter med å gjøre denne tjenesten stabil, akkurat som i sin forrige router.

Menysystemet er nå skrevet i HTML5 og fremstår som moderne og meget raskt. Her er det nå lagt opp på en enkel måte og det er lett å forstå, selv i Expert-modus.
Med egen app til både Android, iPhone og iPad, kan man også få en del informasjon over tilkoblede enheter og styre noen funksjoner. Et praktisk tilskudd, vi håper alle leverandører utvikler videre.

Alt i alt synes vi ZyXEL Armor Z1 fremstår som en god router med tøft design, rask overføring via USB, kablet nettverk og over 5GHz-båndet, men vi er skuffet over både rekkevidde og hastighet for 2,4GHz båndet, noe som setter en liten demper på å virkelig kunne anbefale denne routeren til prisen som forlanges. Får de fikset denne feilen, kan vi trygt anbefale Armor Z1 og karakteren ville også blitt høyere, men vi må trekke for dette da det tross alt er en svært viktig og mye brukt funksjon/del på en router.

Du finner billigste steder å kjøpe ZyXEL Armor Z1 i vår prisguide.

Vår vurdering

75 /100 poeng
Design
80
Oppsett og funksj
80
Rekkevidde
70
Hastighet
85
Totalt
75