Windows 10 Home-brukere kan ikke velge bort Windows Update

Windows 10 Home-brukere kan ikke velge bort Windows Update

De nye lisensbetingelsene i Windows 10 gjør at operativsystemet vil gjennomføre oppdateringer automatisk uten at brukerne kan velge det bort.

I lisensbetingelsene for nye Windows 10, som beskrevet i build 10240, kommer det frem at systemet automatisk sjekker operativsystemet etter system- og programvare, laster ned og installerer dette automatisk, uten påvirkning av brukeren.

The Software periodically checks for system and app updates, and downloads and installs them for you.

You may obtain updates only from Microsoft or authorised sources, and Microsoft may need to update your system to provide you with those updates.

By accepting this agreement, you agree to receive these types of automatic updates without any additional notice.

Intensjonen med denne endringen i lisensavtalen (ofte omtalt som EULA), er at Microsoft ønsker at alle operativsystemene skal være oppdatert med siste versjon, ikke bare sikkerhetsoppdateringer.

surface_windows_update
Illustrasjonsbilde

Windows as a Service

Med endringen vil operativsystemet kontinuerlig oppdateres med nye funksjoner og programmer, og er et steg i retning av å gjøre Windows til en tjeneste. Microsoft får nå mulighet til å la rulle ut både sikkerhets- og programvareoppdateringer fortløpende, i stedet for å lansere nye versjoner av systemet hver 2. eller 3. år.

‘You agree to receive automatic updates without notice’

Baksiden av denne helautomatiske oppdateringsprosessen er at det kan komme i konflikt med tredjepartsprogrammer- og drivere. De som er avhengig av full stabilitet fremfor siste programvareversjon av Windows, har nok tidligere ønsket å kun installere sikkerhetsoppdateringer.

Det er fremdeles mulig å velge hvilke oppdateringer man ønsker – men kun for brukere med Windows 10 Enterprise Edition. Disse brukerne kan velge å gå for Long Term Service Branch, som kun blir oppdatert hver 2-3 år, slik Windows-utgivelsene har vært pr i dag.  Long Term Service Branch-utgivelser støttes opp til 10 år.

Må oppdateres innen en gitt tidsperiode

Øvrige brukere har valget Current Branch (Windows Home) eller Current Branch for Business (Windows Professional eller Enterprise).

Valget av Current Branch for Business gjør at bedrifter har noe større valgtfrihet i oppdateringsprosessen. De nylig lanserte Microsofts-verktøyet Windows Update for Business lar bedriftene gruppere maskiner til distrubisjonsringer, slik at mer kritiske systemer kan bli oppdatert på et senere og mer kontrollert miljø, mens øvrige klientmaskiner vil oppdateres kontinuerlig.

Bedrifter som velger Current Branch for Buiness må gjennomføre programvareoppdateringer innen en gitt tidsperiode på åtte måneder. Om programvareoppdateringene ikke rulles ut, vil de ikke få tilgang på kommende sikkerhetsoppdateringer.

Kommentarer