Slik stopper du SPAM enkelt

Vi alle kjenner problemet, dag ut og dag inn mottar vi haugevis med spam. Noen får opptil flere 100 spam e-poster i løpet av en dag mens noen får bare noen få.

Årsaker til at vi mottar tonnevis med spam er som regel den enkle grunnen at noen vil svindle til seg informasjon om deg eller ha tak i opplysninger slik at de kan tape deg for penger eller annen informasjon.

Uansett så vet de fleste av oss at dette er spam å vi bare sletter dette. Men det er utrolig kjedelig også sitter hver eneste dag også bla seg gjennom Nigeria Svindel og falske e-poster ifra liksom banker i Nederland.

Noen slike spam e-poster går det fint an også melde seg av med en liten link nederst i e-posten mens noen har du ikke mulighet til dette og de vil bare fortsette å sende deg e-post i det uendelige.

Om du ikke ønsker å motta all denne spam e-posten hver eneste dag så finnes det tjenester der ute som kan hjelpe deg med problemet.

Hvordan fungerer dette?

All e-post kommer inn til en server, og kun filtrert og “Ren” e-post blir levert til din innboks. Eieren av domenet og hver e-post bruker kan legges inn i et eget administrasjons område. Her kan det spamfiltres innstillinger og redigere din egen hvit og svarteliste. Du bestemmer selv hvilken e-post du vil motta eller ikke. All e-post vil bli lagret på en egen server slik at du alltid har tilgang til din e-post. Som for eksempel om noen “Rene” e-poster skulle bli fanget opp av spamfiltret vil e-posten din vil bli lagret i 30 dager.


Illustrasjon: stopspam.no

Denne typen e-post filter vil dessverre ikke fungere om du har Gmail, Yahoo eller Hotmail e-post adresser.

Enkle gratis måter stoppe spam på å får å ikke bli lurt av dem:

 1. Sjekk hvem e-poster ifra. Kjenner du ikke avsender så slett e-poster direkte
 2. Se etter linker i e-posten. Aldri trykk på linker ifra ukjente kilder
 3. Se etter stavefeil, de som sender ut spam bruker som regel Google translate dette er lett å kjenne igjen.
 4. Les hele e-posten, Alt som er for godt til å være sant er det. Aldri gi ifra deg sensitive opplysninger til en tredje part
 5. Virus og skadevare er som regel godt skult i en e-post aldri last ned noe i en e-post ifra kilder du ikke vet hvem er
 6. Ikke gi e-posten din til hvem som helst. Tenk nøye gjennom hvor du legger igjen din e-post
 7. Skal du legge igjen din e-post skriv eksempel: dittnavn (At) dittdomene dot no ikke dittnavn@dittdomene.no, dette gjør det vanskligere for boter å fange opp din e-post
 8. Ikke bruk e-post adressen din som brukernavn noe sted ( Bortsett fra steder hvor dette er påkrevd)
 9. Bruk 2-poster ha en e-post du kan bruke til ikke sikre kilder
 10. Aldri svar på spam, da vet de i andre enden at denne e-post adressen er i bruk å du vil automatisk motta mer spam
 11. Rapporter SPAM. (Gmail, Hotmail å Yahoo har denne funksjonen )
 12. Meld deg av e-post lister hvor dette er mulig

Kilde: Stopspam.no

Kommentarer