Fitbit Charge er arvtageren til den velkjente Flex. En treningsassistent som gir deg mer informasjon enn tidligere rett på håndleddet og gjør det lettere å bevisstgjøre daglig aktivitet.

For omtrent ett år siden testet vi Fitbit Flex. Vi likte godt dette treningsarmbåndet og nå har vi i ca. fire uker brukt oppfølgeren Fitbit Charge. Charge er den enkleste modellen i Fitbits nye portefølje. En av de store nyhetene i år er at modellene nå kommer med OLED-skjermer og således gir brukeren enklere informasjon rett på håndleddet. Fitbit Charge gir deg klokke med dato, antall skritt, omtrentlig tilbakelagte kilometer, ca. kaloriforbruk, antall trapper du har gått i tillegg til at man har tilgjengelig stoppeklokke. I tillegg er batteritiden forbedret og man kan nå også se innkommende anrop til mobilen på skjermen til Charge.

Design

Som tidligere er også Charge lagd i gummi og selve tracker-enheten er nå skrudd fast bak et deksel i armbåndet slik at man ikke uten videre kan ta det ut slik man kunne på Flex. Vi regner med dette gir økt holdbarhet, da armbåndet på Flex hadde en tendens til å ryke etter noen måneder. Det er også en ladeplugg på baksiden inn mot håndleddet. Her brukes det en ikke-standardisert ladekabel. Ulempen med dette er at om man er på tur, er det lett å glemme å ta med kabelen, eller glemme den igjen et sted. I tillegg er kabelen kort.

Fitbit Charge
Bilde: Fitbit

I front er det en liten OLED-skjerm som viser nødvendig informasjon. På venstre side er det nå en knapp. Denne lar brukeren bla i menyen for å se ulik informasjon som er lagret. Man kan også aktivere dobbeltapping slik man kjenner fra Flex, men vi synes denne funksjonen har blitt mer upresis enn tidligere. Det er ikke sjeldent man må tappe både 4 og 6 ganger før det skjer noe på skjermen. Dette er nok for at den ikke så lett skal skru seg på tilfeldig ved bevegelser og således tappe batteriet unødvendig for strøm, men vi synes kanskje Fitbit har vært litt vel forsiktige med følsomheten her.

Overflaten er på Charge ruglete og det er skjært en fint mønster på overflaten. Vi synes dette gjør at den ser mer eksklusiv ut enn forgjengeren. Festemekanismen er slik vi kjenner fra Flex.

Fitbit Charge tåler vannsprut, men er ikke vanntett. Det er verd å merke seg så man tar den av i dusjen eller andre steder hvor den kan bli eksponert for vann.

Oppsett

Mange har kanskje Fitbit Flex fra før og har derfor allerede en konto hos Fitbit. Hvis ikke så lages dette under oppsettet. Det følger med en USB-adapter for trådløs synkronisering. Denne settes inn i PC/Mac. Når det er gjort, så går man inn på www.fitbit.com/setup og registrerer seg. Last så ned en applikasjon til PC eller Mac og du er i gang.

Charge vil nå synkroniseres automatisk så fort den er i nærheten av USB-adapteren og du slipper å styre med kabel for å synkronisere. Smart! I tillegg vil nok de fleste bruke appen som er til mobiltelefon. Her støttes både iPhone, Android og Windows Phone. BRA! Endelig et firma som også skjønner at det finnes brukere med Windows Phone.

I bruk

Fitbit Charge har blitt mer avansert, enda den er det enkleste armbåndet i den nye serien. Siden man nå har en skjerm, så er det enklere å lese av informasjon på en rask måte. Som nevnt innledningsvis så har man her tilgang til klokke med dato, antall skritt, omtrentlig tilbakelagte kilometer, ca. kaloriforbruk, antall trapper du har gått i tillegg til at man har tilgjengelig stoppeklokke.

Det er ganske motiverende å har så rask tilgang på antall skritt man har gått i løpet av dagen og det at man ser antall trapper man har gått, gjør at man kanskje lettere tar trappen istedenfor heisen når man har den muligheten.

Fitbit Charge
Vi synes designen er såpass fin at armbåndet kan brukes til daglig antrekk. Bilde: Fitbit

Det vi derimot ikke helt liker er nøyaktigheten på denne informasjonen. Den er nemlig svært raus og deler ut trapper jeg ikke har gått. I dag har jeg ikke gått i en eneste trapp, men i følge Charge har jeg gått fire.

Det samme ser vi når det gjelder skritt. Siden trackeren sitter på håndleddet, så fanger den jo opp bevegelser man gjør. Så det å pusse tennene kan fort gi 60 – 70 skritt på telleren. Klør man seg litt kraftig, vil også deler av dette telles som skritt. Det er kanskje ikke så lett å få det til på en bedre måte enda, men i følge Charge er jeg i alle fall mer aktiv enn jeg faktisk er. Uansett, så er det kanskje ikke SÅ viktig å vite eksakt antall skritt man har gått hver dag, men personlig har jeg brukt den for å måle dager mot hverandre da feilmarginen jo er der hver dag. På den måten blir det uansett lett å se sånn omtrentlig hvor aktiv man har vært og når kveld kommer, så er det lettere å komme seg opp av godstolen og gå seg en tur hvis telleren viser litt lite.

Online brukergrensesnitt
Det web-baserte grensesnittet er både enkelt og oversiktlig. Hovedsiden består av ulike fliser som du kan flytte på og endre selv. Her får du oversikt som antall skritt, kalorier, distanse, søvn osv. Vi liker dette svært godt og det gir deg som bruker en rask og oversiktlig oversikt på dagens mosjon, søvn, forbruk og inntak av kalorier.

Man har også her en funksjon som heter Log. Her kan man nemlig logge langt mer enn bevegelse for de som ønsker det. Manuelt kan man skrive inn alt man spiser og man kan velge ulike mat-databaser. Dessverre finnes ingen for oss nordmenn, så her må alt legges inn manuelt. Tungvint og lite praktisk for et slikt produkt som ellers er enkelt å bruke, men vi er nok ikke et stort nok marked foreløpig. Uansett kan du som nevnt legge inn alle matvarer du ønsker selv og ved å føre inn alt du spiser, vil du få en god oversikt over dagens matinntak. Både kalorier, karbohydrater, proteiner og fett blir logget og man kan enkelt se hvilke kilder man i hovedsak får energi i fra og hvilke vaner eller uvaner man har. Man bør jo aldri ha to store energikilder, så har man inntak av mye fett og karbohydrater, så er det enkelt å skjønne hvorfor vekta ikke er der den skal.

Online brukergrensesnitt. Klikk på bildet for å se det større.

I tillegg kan man logge vekt, søvn, skrive en journal for seg selv om dagene man gjennomgår, hjerteslag, blodtrykk og blodsukker. Så sliter du med høyt blodtrykk eller blodsukker og har egne apparater for å måle dette, har du nå et felles sted for å samle alle data. Vi synes dette er svært praktisk. Da har i alle fall de som trenger det muligheten.

Apper
Det er gledelig å se at Windows Phone også er tatt inn i varmen, for man får apper til både Android, iPhone/iPad og Windows Phone. Selv om de er noe enkle, gir de en god oversikt. Her kan man også velge om man vil ha automatisk synkronisering eller ikke. Man kan da få tilbakemeldinger fra telefonen når man når visse mål f.eks. Dette kan man stille inn etter eget ønske.

Viser anrop
En ny og kjekk funksjon er at Charge kan vise hvem som ringer. Man kjenner det vibrerer lett og så vises navnet i skjermen på den som ringer. Funksjonen er meget praktisk, men vi ser at Charge ofte ikke kobler opp mot mobilen hvis den har vært utenfor dekning en periode, eller Bluetooth har vært avslått om natten. Om dette ligger hos Charge eller mobilen skal være usagt men helt stabilt har vi ikke opplevd dette i testperioden. Uansett en praktisk funksjon vi har satt pris på.

Vekkerklokke
En annen kjekk funksjon, er at man som på Flex kan bruke Charge som vekkerklokke. I appen på din mobiltelefon eller fra din PC/Mac, stiller du enkelt inn når du ønsker å bli vekket. Når tidspunktet er nådd, vibrerer Charge på hånden din. Sover du ekstremt dypt vil du kanskje ikke våkne av dette, men for de fleste vil dette fungere utmerket. Samtidig er dette en meget behagelig måte å våkne på samt at man slipper å vekke flere i huset. Smart!

Du kan ha inntil åtte ulike alarmer og de kan settes til én gang, eller gjentagende. Man kan ved gjentagende vekking også velge hvilke dager man ønsker alarmen, slik at man f.eks. kan ha én innstilling for vekking hver dag fra mandag til fredag.

Batteritid
Batteritiden er alltid et tema på slike dingser. Det finnes ikke noe mer irriterende enn enheter man må lade i ett sett. Charge er utstyrt med et batteri som lett holder mellom 7-9 dager avhengig av bruk. Vi synes dette er bra og lading en gang hver uke er noe vi tror de fleste vil synes er helt overkommelig. Lader man for eksempel hver natt til mandag, så starter man uken med fullt batteri.

Konklusjon

Fitbit Charge er arvtageren til det populære armbåndet Flex. Charge er penere å se på, har bedre batteritid, er mer avansert og har fått en liten skjerm. Det kan logge antall skritt man går, regne ut ca. hvor mange km. det tilsvarer, hvor mange kalorier du har forbrent, hvor mange trapper du har gått, logge din søvn og gi deg oppmuntring underveis etter hvert som du når dine mål.

Charge er laget i gummi og plast og man lader nå selve trackeren rett i armbåndet. Kabelen er dessverre ikke Micro-USB og den er litt kort. Batteritiden er ofte på 7-9 dager og det er akkurat det Fitbit oppgir også. Normalt har armbåndet blitt satt på lading natt til mandag de ukene vi har hatt produktet til test.

Fitbit Charge
Bilde: Fitbit

På skjermen kan man vise klokke med dato, skritt – kilometer tilbakelagt – kalorier – trapper samt stoppeklokke. Alt kan synkroniseres automatisk til din mobiltelefon og både iPhone, Android og Windows Phone er støttet. Bra! I tillegg lagres all informasjon på din konto hos Fitbit og man kan der følge alt man gjøre i tillegg til å logge mat, hvor mye vann man drikker m.m. Det følger også med en liten USB-dongle man kan koble i datamaskinen slik at man kan synkronisere Charge så fort den er i nærheten. Praktisk.

Trenger man å bli vekket, så har Charge innebygd vekkerklokke som vibrerer på armen. Man kan ha inntil 8 alarmer.

Vi hadde kanskje ventet til Charge HR kommer som i tillegg måler hjerterytme, men vi har ikke noe problem med å anbefale Charge. Det er et svært lettfattelig og motiverende produkt, selv om det er litt i overkant raust med å telle antall skritt og trapper. Du får nok en god porsjon ekstra for å klø deg, pusse tennene, vaske hendene, klappe osv. Alt som gir bevegelse som kan ligne på at man går eller løper blir regnet med. Uansett blir dette omtrent det samme for hver dag og det fungerer derfor uansett motiverende å se hvor mye man har beveget seg i forhold til i går eller hva man normalt gjør.

Vår vurdering

80 /100 poeng
Design
80
Oppsett
80
I bruk
85
Batteri
80
Totalt
80