Hindre brukere å endre passord i Windows 8 og Windows 7

Noen ganger kan du ha behov for å hindre andre brukere på datamaskinen å endre påloggingspassordet. Vi gir det tre ulike måter å gjøre dette på.

Til tider kan det være nyttig å kunne hindre Windows-brukere å skifte passordet sitt, eller ditt, for den saks skyld. Mange familier har én felles PC med flere brukere og det er ikke alltid de voksnes ønske at barna skulle kunne ta fullstendig kontroll over sin eller deres bruker på maskinen. Ofte har også flere personer samme brukerkonto.

Vi skal se på tre måter en datamaskinadministrator kan hindre en standard bruker på PC-en å endre passordet sitt. Merk at det må være en administrator som gjør dette på en standard bruker, og at man ikke kan gjøre dette på en bruker som er medlem av administrator gruppen.

Hindre brukere å endre passord

Hvorfor trenger vi tre alternativer? Det er fordi at ikke alle Windows-versjoner tilbyr de samme egenskaper. Det avhenger av om du har en Pro/Enterprice-, standard- eller såkalt hjemme-versjon.

Metode 1: Fra datamaskinbehandling

I Windows 8 / 8.1, før musemarkøren nederst i venstre hjørne (under startknappen i 8.1), høyreklikk og velg Datamaskinbehandling fra rullegardinen.

I Windows 7, venstreklikk på startknappen, gå opp og høyreklikk på: Datamaskin, velg Behandle fra rullegardinen.

Hvis du er tilhenger av å skrive kommandoer, så kan dette gjøres i begge versjoner: Klikk på Windows-knappen på tastaturet + R, skriv inn: compmgmt.msc og vinduet for Datamaskinbehandling åpner seg.

Ekstrakt Lokale brukere og grupper – klikk på Brukere – høyreklikk på brukeren du ønsker å sette restriksjoner på og velg: Egenskaper. Under fanen Generelt, haker man for: Bruker kan ikke endre passord. Klikk på Bruk og OK.

Hvordan hindre brukere å skifte passord i Windows
Med denne metoden kan du hindre passordskifte via Datamaskinbehandling

Hvis da denne brukeren forsøker å endre sitt passord, får brukeren beskjeden: Windows kan ikke endre passordet.

Metode 2: Redigeringsprogram for lokal gruppepolicy

Klikk på Windows-knappen + R, skriv inn: gpedit.msc og klikk Enter.

Lokal gruppepolicy
Lokal gruppepolicy

Ekstrakt Brukerkonfigurasjon – Administrative maler – System – Alternativer for Ctrl+Alt+DEL, Dobbeltklikk på: Fjern Endre passord og velg Aktivert.

Denne policyinnstillingen hindrer brukere i å endre Windows-passordet etter behov.Hvis du aktiverer denne policyinnstillingen, vises ikke Endre passord-knappen i dialogboksen Windows-sikkerhet når du trykker CTRL+ALT+DEL.

Brukere kan likevel fortsatt endre passordet når systemet ber dem om det. Systemet ber brukere om et passord når en systemansvarlig krever et nytt passord, eller når passordet utgår.

Metode 3: Registerredigering

Hvis ikke Windows-versjonen din har Redigeringsprogram for lokal gruppepolicy (metode 2), så kan registerredigering benyttes.

I start/kjør (Windowsknapp + R), skriv inn: regedit og klikk Enter.

Registerendring
Registerendring

Ekstrakt HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies

Høyreklikk i vinduet til høyre og velg: Ny DWORD-verdi (32-biters), gi nøkkelen verdinavn: DisableChangePassword

Dobbeltklikk på nøkkelen og endre verdidata fra 0 til 1.

Etter slike endringer er det alltid lurt å restarte PC-en.

Kommentarer