Portable høyttalere er tross liten pressedekning - et svært ettertraktet marked med stor etterspørsel blant publikum. Med en kompakt tøffing ønsker BOSE å kapre deler av dette markedet, og det med et syvmilssteg.

BOSE har i mange år levert høykvalitets lydprodukter i en kompakt formfaktor. Her er det bare å rope varsku til konkurrenter – for BOSE SoundLink Mini kan vise til langt mer enn bare et kompakt design.

Tidligere i høst fikk satte vi konkurrenten Muvo 20 fra Creative på testbenken, en bærbar høyttaler som enkelt lot deg kople opp og spille av musikk for mennesker som er mye på farten, eller de som bare ønsker noe som er lett å ta med seg. Beklager Creative, men BOSE har sterkere kort i ermet.

Takk til BOSE Norge for fremskaffelse av testeksemplar.

Les også vår produktomtale av BOSE SoundLink Colour

BOSE Soundlink Mini
Bilde: BOSE Corporation

Design og konstruksjon

Der hvor mange andre konkurrenter har valgt å fronte enten et kompakt design, eller rå lyd, har BOSE SoundLink Mini valgt å utnytte sin erfaring med vibrasjonsdempende og kompakte høyttalere vi kjenner fra mange biler i dag.

Når vi pakket opp vårt testeksemplar var det et produkt som tydelig er bygget for å gi et førsteinntrykk av kvalitet. Med byggemateriale i lettmetall er det lett å trekke paralleller til mange av dagens premiumprodukter fra både Apple, Microsoft og HTC. Av tidligere erfaring, pleier den fysiske størrelsen å gi en god pekepinn på både lydbilde og volum. Større er bedre. Ingeniørene hos BOSE har derimot ikke ligget på latsiden, og kompenserer godt med en solid men ikke overdreven tung enhet.

Innkapslet i en lettmetalls ramme og en gummisokkel er SoundLink Mini et robust produkt som står stødig på alle overflater. Gummisokkelen er også avtakbar, og dersom du tar denne av vil du enkelt komme til enhetens batteri som kan skiftes ut med noen lett tilgjengelige skruer. At du selv kommer til og kan bytte ut batteriet er noe vi ser på som en stor fordel i et produkt i denne målgruppen. Her har konkurrentene mye å se opp til.

Lydelementer

På enhetens front- og bakside finner vi en nettinggrill i metall som gjemmer de totalt fire lydgenererende elementene bestående av to bassgivende elementer BOSE selv har navngitt “Passive radiatorer”. To ovale element som arbeider i motsatt retning og er plassert synlig gjennom den fremre og den bakre grillen. For utenom de dype bassfrekvensene gir disse to en motbalanse til hverandre, slik at ikke høyttaleren beveger seg under bruk. På hver side av det fremre basselementet finner vi to elementer BOSE selv har navngitt “Transducer”, en type høyttalerelement som flytter dobbelt så mye lyd som andre høyttalere i samme størrelsesorden ifølge den amerikanske lydgiganten.

BOSE SoundLink Mini
Undersiden av BOSE SoundLink Mini med dockingkontakt og micro USB.

Enhetens fysiske mål og vekt:

  • Høyde: 5.1 cm
  • Bredde: 18 cm
  • Dybde: 5.8 cm
  • Vekt: 607 gram

Funksjoner og grensesnitt

Tilkoblinger

På enhetens høyre kortside finner vi en minijack lydinngang, samt en tilkopling til den medfølgende laderen. På undersiden av enheten finnes en tilkobling til den medfølgende dockingstasjonen, samt en micro USB-inngang. Dessverre virker ikke micro USB-inngangen for å lade BOSE SoundLink Mini, men er beregnet til dette for fremtidige programvareoppdateringer til enheten.

At den ikke støtter lading via den ekstra mikro-USB kontakten er trolig det største minuset vi finner på dette produktet.

Grensesnitt

På toppen av det kompakte lydvidunderet finner vi egne knapper for “av/på”, “mute”, “volum ned”, “volum opp”, “tilkopling av blåtann/bytte mellom blåtannenheter” og “AUX-valg”. Alle i et myk og fast gummimateriale. Over strøm- og blåtannknappene vil det også lyse et symbol som indikerer batteristatus og blåtannforbindelsen mot BOSE SoundLink Mini.

Hvorvidt det er savnet eller ei kan diskuteres, men vi noterer oss bak øret at det ikke er integrert mikrofon i BOSE SoundLink Mini, noe som betyr at enheten ikke kan benyttes som handsfree.

BOSE SoundLink Mini
BOSE SoundLink Mini med dockin-/ladestasjon.

Enheten i bruk

En kompakt formfaktor til tross, er det lite som går på kompromiss med kvaliteten. Både klarhet, dybde og romfølelse imponerer i alle volumklasser.

Lydbildet

En detalj vi merket oss var endring i lydbildet og spredning av lyd etter hvilket underlag enheten var plassert på og hvor nære den stod andre objekter eller en vegg. Nå kan dette ha mye med plasseringen av basselementene som peker begge veier og som gir en del vibrasjon i selve høyttaleren.

Å skryte produktet til himmelen ville være feil, men i sin kategori (og uavhengig av størrelsesklasse) som en portabel høyttaler banker BOSE SoundLink Mini på perleporten med gode kort på hånden.
Etter flere timer med testing av låter og musikksjangere er det ingen typisk sjanger som slår spesielt positivt ut, men poplåter som “Fancy” av Iggy Azalea” og blues/rockelåten “Blue jeans blue” av ZZ Top er to låter som vi føler setter enheten i et godt og riktig lys.

BOSE SoundLink Mini

Digital signalprosessor

En annen forskjell vi la merke til ved BOSE SoundLink Mini mot tidligere testede produkter, er skaleringen av volumet gjennom hele volumnivået. Sagt på en annen måte så følger det samme lydbildet produktet uansett hvor høyt eller lavt du justerer lydnivået, noe som takket være BOSEs digitale signalprosessor (DSP) som justerer lydnivået hvor du ellers ville hørt en peak i frekvens eller volum. For å utdype hva vi egentlig mener: Det virker, og det virker bra!

Batterikapasitet

Enhetens batterikapasitet er oppgitt til å være omtrent 7 timer, noe som stemmer godt med redaksjonens to testrunder med enheten, hvor vi klarte å presse den nærmere 8.
Her er det store variasjoner i markedet, og dette er ikke noe vi vurderer som urimelig lite, ei heller noe grunnlag for å gi ekstrapoeng for.

Med en kompakt lader og en praktisk dockingplate for brukervennlig opplading av enheten, er det derimot svært elegant å kunne bruke enheten også under lading – noe som tar i underkant av tre timer fra helt tomt, til fulladet.

BOSE SoundLink Mini
Verken Iggy Azalea, ZZ Top og Rihanna har vondt av å bli spilt av på BOSE SoundLink Mini

BOSE SoundLink Mini – Konklusjon

Gjennom SoundLink Mini viser BOSE at de har gjort mye riktig. De har klart å levere en veldesignet kraftpakke som ikke går på kompromiss mellom design og lydkvalitet – og det hele til en sterkt konkurransedyktig pris i et marked hvor det lanseres en ny konkurrent nærmest hver uke.

Lydbildet overgår alt av forventninger i en enhet i sin størrelse- og produktklasse og kan konkurrere med etablerte produkter som Jambox fra Jawbone, men i en langt mer “lommevennlig” størrelse.

Skulle det være to ting vi savner i BOSE SoundLink Mini er det støtte for lading via Micro USB, og tilkopling via NFC noe vi ikke ser som grunnlag nok til å ikke gi den en toppscore, men du er herved informert.

Dette er et produkt vi så absolutt noe vil kunne anbefale under mange norske juletrær.
Alt i alt er dette det grommeste vi har prøvd innen portable høyttalersystem, og det med god margin.

Vår vurdering

95 /100 poeng
Design
90
Totalt
95