Penger pass og billetter er trolig en universal huskeregel for mennesker på reise. Vi har testet ørepluggene som burde være med på denne listen

BOSE er trolig mest kjent for sine kompakte audiosystemer, bilhøyttalere og støykansellerende produkter med høy kvalitet for en overkommelig kostnad. Deres siste produkt innen støykansellering, QC20, er et produkt som har sitt utspring fra romfartsindustrien hvor astronauter benyttet støydempende hodetelefoner under oppskytningsfasen.

Resultat av mangeårig utvikling og stadig mer kompakt elektronikk har ført til dagens modell som passer i en bukselomme.

Takk til BOSE Norge for fremskaffelse av testeksemplar.

Design og konstruksjon

En av de første tingene vi legger merke til er produktets “alt-i-ett” filosofi, hvor både elektronikk, øreplugger og mikrofoner er festet uatskillelig fra hverandre. Det eneste du kan skifte ut dersom det skulle være behov eller ønske for dette, er selve gummistykket som fester øreproppene i øret. I seg selv er dette ikke en dårlig løsning når det kommer til produktets bruksområde. Men med et oppladbart batteri som ikke kan skiftes ut og med flere ledninger som kan oppleve slitasje over tid er dette noe som kunne blitt vurdert. Dette er blant annet noe som ble gjort i QC15, hvor hver del kunne skiftes separat.

Nå er dette øreplugger og ikke hodetelefoner og vi velger å ikke gi minus for dette i vår omtale, men om du er en person som vil benytte utstyret i fysisk anstrengt miljø er dette noe du bør ta i betraktning.

Fra mini-Jack kontakten er det seks centimeter til elektronikk- og batteripakken. Denne pakken har også to LED indikatorer som viser batteristatus og hvorvidt støydemping er aktivert eller ei. På langsiden finner vi også en strømbryter som skyves til siden for å aktivere den aktive elektronikken. På motsatt side finner vi en micro- USB inngang for opplading av den integrerte batteripakken. Størrelsen på elektronikkpakken er 3.2 x 8.9 x 0.5 centimeter.

BOSE QC20 width=

Ut fra kontrollenheten, som inneholder både elektronikken og batteriet, fortsetter det så én ledning med en lengde på 86.5 centimeter før den deles i to. En til hver respektive side, høyre og venstre øre. Hvor ledningen splittes finner vi en mikrofon med multifunksjonsknapp. Denne kan sette musikk på pause og gjenoppta spillingen, eller besvare og legge på telefonsamtaler. En praktisk og svært nyttig funksjon.

Det er en andre og litt mer diskre knapp på siden av mikrofonen som deaktiverer støykanselleringen og lar mikrofonene på ørepluggenes utside fungere slik at den slipper lyden gjennom – noe vi kommer tilbake til i neste kapittel.

På ledningen mellom kontrollenheten og mikrofonen henger det på en avtakbar skjorteklemme. En detalj vi virkelig satte pris på for å slippe løse ledninger på farten. Fra mikrofonen til ørepluggene er det nye 25 centimeter med ledning.

Totalt fra elektronikkpakken til øret er det dermed i overkant av 110 centimeter. Den totale vekten på settet er 44 gram. Ferdig montert på ørepluggene finner vi også gummistykket i størrelsen “medium” montert.

Medfølgende i pakken kan du bytte over til henholdsvis “Small” og “Large”. Vår produktleder følte derimot at de påmonterte var en treffende størrelse som passet svært godt. På utsiden (vendt bort fra øret) er det en liten mikrofon integrert i begge øretelefonene. Det er disse som fanger opp lyden som skal kanselleres og sende denne til kontrollenheten før en lyd – kompensert for støy – spilles av.

En siste kuriositet vi ønsker å nevne er designet til denne gummimuslingen som har en egen “finne” som gir ekstra støtte. Dette er noe vi derimot gir et lite pluss i margen for.

Med i esken

Sammen med øretelefonene følger det med en kort ladekabel, gummimuslinger i forskjellige størrelser og et bæreetui for å kunne oppbevare øretelefonene på farten. Det er ikke mye vi savner her, men likevel er det detaljer som trekker for full uttelling.

Hvor mange hodetelefoner i denne prisklassen gir med adaptere for bruk på fly eller utstyr for å rense ørepluggene for ørevoks – følger ikke dette med i QC20. Spesielt adapter for bruk på fly syntes vi er noe skuffende. Videre savner vi et strømadapter som gjør at du kan lade hodetelefonene mens du er på farten og ikke bare en micro- USB kabel.

I bruk og funksjoner

Det mest essensielle ved produktet er produktets lydkvalitet, og dets fremste salgsargument er den støy-kansellerende funksjonen du får med på kjøpet.

En entusiastisk audiofil vil nok finne alternativer i både Beat, Sennheiser og flere til som er hakket kvassere når det kommer til det optimale lydbildet. Likevel er BOSE QC20 på ingen måte noen annenrangs i hva som leveres av QC20.

En av de nye funksjonene til QC20, som ikke var mulig i QC15, er at du kan benytte ørepluggene uten å aktivere støykanselleringen. For det første er det ikke alltid det passer seg å ta bort bakgrunnsstøy, og for det andre er det ikke alltid at batteripakken har tilstrekkelig med strøm dersom det er lenge siden du ladet dette sist. En annen detalj vi la merke til, var forskjell i lydbildet. Hvor lydnivået er lavere og mer passivt dersom du ikke aktiverer batteripakken, er den noe høyere og mer aktiv dersom denne er påslått. Hva dette skyldes er vi dessverre usikre på, men at elektronikken i kontrollpakken gjør mer enn støydemping er det liten tvil om.

Hva som er god og varm lyd er for lengst definert av audioentusiaster, så vel som hver enkelt. Likevel er det varme og detaljrike lydbildet som QC20 gir en virkelig følelse av kvalitet og påkostet elektronikk som i seg selv er verd pengene. Det vi likevel ønsker å fremheve er den enorme fordelen og de mange bruksområdene støykanselleringen gir.

I bruk

For anledningen ble øretelefonene testet på totalt fire flyvninger på en tur-retur Bergen – Helsinki, hvor bruksområdene for musikk sier seg selv, men støykansellering gjør seg ekstra gjeldende. På samtlige flyplasser klarte QC20 effektivt å eliminere all bakgrunnsstøy under et gitt nivå og alt fra opprop fra høyttaleranlegg til småbarn med flyskrekk ble effektivt filtrert bort. Førstnevnte kan derimot være en aldri så liten problemstilling dersom du ikke er bevist på tiden og heller lever deg inn i en egen verden. Det kan være nettopp du som ikke kommer med flyet etter siste opprop.

BOSE QC20 width=

Om bord på flyet er det en mer jevn motorstøy som dominerer kabinen den tiden du tilbringer der. For enkelte er dette en bagatell, men for andre er dette en sjenerende støy som setter en demper på turen og gjerne hindrer en sårt trengt power-nap på reise.

Selv uten å ha satt på noe musikk eller dikatfonopptak ble QC20 fort en venn og fjernet med hard hånd det aller meste av støy fra kabinen. Med andre ord passer QC20 både for de som ønsker å nyte sin favorittmusikk , så vel som de som kun ønsker en stille pause i luften.

Et annet bruksområde kom vi over ved en tilfeldighet under sommerens perlevær: Biltur i kabriolet eller åpent soltak. Selv om problemstillingen er nokså begrenset og noen syntes sjarmen nettopp er lyden fra motoren og vinden som blafrer rundt, er det å kjøre bil i over 30 varmegrader uten AC en noe het affære. Alternativet er selvsagt å åpne opp for både kjøligere luft og dermed også en omfattende støykilde. Etter noen runder i Bergensområdets mange tunneler og brosteinsbelagte gater er det med en merkelig fornøyelse vi kan si at dette var noe vi kunne bli mer enn vant med og hvor både dekk, tunnel og motorstøy forsvant.

Batterikapasitet

I følge BOSE har QC20 en batterikapasitet på 16 timer, og blir fulladet etter kun to. Etter tre uker med testing er batterikapasiteten godt på vei bekreftet, enn om ikke på minuttet, men selve ladetiden er noe kortere enn oppgitt. Kort oppsummert er QC20 et sett som virkelig imponerer når det kommer til lyd, men som samtidig feier all tvil av banen når det kommer til støydemping. Selv etter mange års erfaring med QC15, er QC20 både hakket bedre hva lyddemping angår, så vel som mange mindre forbedringer og en betydelig komprimering av designet har virkelig overbevist oss.

Konklusjon

Det er lite å legge skjul på. BOSE har i sitt QC20 lansert et produkt i entusiastklassen som virkelig leverer et godt lydbilde og en uerstattelig støykansellerende funksjon vi umiddelbart fant en rekke bruksområder til.

For deg som enten elsker sommerværet og kabriolet eller for deg som er en flittig bruker av kollektivtransport og fly, er dette et produkt som vi ikke kan la vær å anbefale nok. Dersom du er innom en forhandler, er det mange av disse som har settet klar for demonstrasjon – hvilket vi anbefaler på det varmeste.

For ordens skyld ønsker vi å informere om QC20i, et identisk sett, men med ekstra volumknapper på mikrofonen som virker på iOS enheter men brukt på Android og Windows Phone enheter vil ikke noen av knappene virke på enkelte modeller.

Til tross for en noe frisk prislapp og et design som kunne ha vært noe bedre gjennomtenkt med hensyn til utskifting av kritiske komponenter er det disse som hindrer toppscore hos oss i redaksjonen. Løp og kjøp!

Vår vurdering

85 /100 poeng
Design og konstruksjon
80
Med i esken
70
Funksjoner og bruk
90
Totalt
85