Leder: Er det nødvendig å “renske” Windows Registry? – Registry Cleaner

I lang tid har PC-brukere verden over nærmest blitt oppvokst med at registeret må renses og ryddes. Harddisker skal defragmenteres og vi lar oss stadig lure. Hvorfor?

Hvorfor ja? Det er vel det elementære spørsmålet. Hvorfor skal du rydde og renske i Windows-registeret? Vet du i det hele tatt hva det er, og hvilken funksjon det har? For mange virker det som at disse spørsmålene er underordnet. Det skal brukes Registry Cleaner. Systemet blir mye raskere av å gjøre det. Sier de da.

Hvem sier det?

Det finnes få bevis på at det å “rydde opp i registeret” har noen stor effekt på responstiden eller hastigheten på din datamaskin, og den helhetlige ytelsen vil i de fleste tilfeller bli svært lite påvirket.

De som påstår at alle må renske opp i registeret på jevnlig basis, er naturlig nok selskapene selv. På en finurlig måte har de i alle år klart å skape et konstruert behov blant brukerne, slik at de får sine produkter og programmer ut i markedet.

La oss bare kalle en spade for en spade, Registry Cleaners er big buisness – en millionsuksess for mange selskaper. Et Google-søk på “Registry Cleaner” gir godt og vel over 5 millioner treff. Noen av programmene er gratis, men har gjerne premium-versjoner som tilsynelatende er enda bedre. Noen programmer er gratis å laste ned og lar deg scanne og analysere alle problemene du har på datamaskinen. Så kreves det en betaling for å fjerne den lange listen med problemer som programmet sier at du har.

Registry Cleaner. Windows Registry.

– Min favoritt Registry Cleaner sier at den fikser MANGE problemer i registeret. Er ikke det sant?
De fleste programmene “gjør mye” i registeret, men i realiteten fikser de problemer som i utgangspunktet ikke eksisterer. Programmet kommer gjerne opp med en lang liste med “problemer”, som løses i løpet av sekunder. Fakta er at dette ikke indikerer noe problem i det hele tatt, og er i all hovedsak registernøkler som peker mot filer som ikke lenger finnes på datamaskinen. I realiteten kan du fylle opp registeret med all slags unødvendig informasjon, uten at det vil forårsake noe “problem”.

Stadig vekk dukker det også opp Registry Cleaners som mer enn gjerne inneholder malware eller scareware – og skaper mye større problemer for deg enn intensjonen opprinnelig var.

Hva er egentlig Windows Registry?

På mange måter er Windows Registry en database på din datamaskin. Det inneholder preferanser og innstillinger for så å si alt på en Windows-datamaskin, fra programinnstillinger, brukerpassord, enhetsinformasjon, Windows-innstillinger og mye mer. Ønsker du å gjøre noen “harde” endringer på datamaskinen, eller fjerne ikoner fra datamaskinen (uansett hvor det måtte være) er dette stedet å gjøre det.

For datamaskiner innmeldt i domene, kan datamaskinens innstillinger endres gjennom Group Policy Objects (GPO). Selv om disse endringene gjøres i GPO editor på serversiden, utføres de faktiske endringene på klientmaskinens register. Med andre ord, har du noen gang opplevd begrensninger på din jobb- eller skolemaskin? De samme endringene kan man gjøre i registeret med litt søking. Det er også her Malware og virus legger igjen sine signaturer i filer på maskinen – og i registeret.

Windows Registry - Registry Cleaner
Slik ser Windows Registry ut

Tidligere ble applikasjonsinnstillinger lagret i tekstbaserte konfigurasjonsfiler (noen applikasjoner gjør fremdeles dette), med en separat konfigurasjonsfil for hver applikasjon. Windows Registry er ment til å løse dette problemet, med å samle all konfigurasjon på tvers av alle applikasjonene på ett sted. I denne databasen blir informasjon, verdier og verdinøkler fortløpende skrevet inn, etter hvert som det gjøres endringer i programmer eller innstillinger.

Faktisk så lastes mye av informasjonen i registeret inn i RAM hver gang systemet startes opp, slik at informasjonen er raskere tilgjengelig for systemet enn å hente informasjon fra mange separate konfigurasjonsfiler.

I mange tilfeller vil innstillingene bli værende igjen i databasen, selv etter at de ikke trengs lenger. Eksempelvis kan dette være etter at du avinstallerer et program, at noen verdier blir gjenværende i registeret. Det er ingenting uvanlig med dette, og datastørrelsen er svært liten.

Trenger du Registry Cleaners?

Selskapene som lager og markedsfører Registry Cleaners, benytter seg mer enn gjerne av dette som en unnskyldning til å renske opp, og påstår at registeret blir overfylt med unødvendig og gammel informasjon. At du kan få feilmeldinger og ikke minst; redusere ytelsen på datamaskinen din.

Internett er full av reklame og uttalelser for slike programmer som tilsynelatende skal fikse alle problemene du har på datamaskinen.

For noen år siden fantes det dessuten et uoffisielt Microsoft-produkt kalt Regclean, hvilket styrket brukernes oppfattelse av at registerrydding er et nyttig gjøremål. I dag er Registry Cleaners ikke støttet av Microsoft, men utviklere av Registry Cleaner-programmer mener at programmene er nyttige til å reparere registeret.

Tredjeparts Registry Cleaners har ikke nødvendigvis den beste logikken og algoritmer for å rydde registeret på en effektiv og god måte. Programmene utfører ryddeoppgaver basert på predefinerte regler som ikke er tilpasset hvert enkelt register. Det har i all tid vært misforståelser ved Windows Register, og mange tror at det å “rydde opp” i registeret vil gjøre det mindre og raskere. Dessverre fungerer det ikke alltid slik.

Når du rydder og fjerner registernøkler og -verdier fra registeret, lager du små hull i registerfilen. Disse hullene vil fortløpende bli fylt opp av ny data som skrives inn i registeret, og resultatet er at registeret blir mer fragmentert. Søk i en fragmentert registerfil vil derfor ta lengre tid og kreve mer ressurser enn en vanlig optimalisert registerfil. Unntakene er som nevnt over tilfeller hvor maskinen har blitt infisert med uønsket programvare. Virus eller Malware. Da er registeret fort noe du ønsker å undersøke – men da med et program. Her er programmer som “Malwarebytes” og “Super” helt gratis og som er enkel å installere og ta bort etter jobben er utført.

For mange vil det virke logisk at å rydde i registeret øker ytelsen. Dessverre er dette kun en markedsføringsgimmick laget for å kunne selge slike produkter. 

Les også: Superenkel programhåndtering

Registry Cleaners vil derfor ikke forandre ytelsen på din datamaskin nevneverdig. En registerfil inneholder gjerne flere hundre-tusen registernøkler og -verdier, og selv om filen inneholder et titalls utdaterte eller utgåtte registernøkler eller -verdier, vil du ikke merke en forskjell i ytelsen på ditt system.

– Kan jeg ikke bruke CCleaner heller?
For å trekke frem ett produkt som i lang tid har vist seg å være trygt å bruke, er
Ccleaner fra Piriform å anbefale. Men heller ikke her anbefaler vi å bruke Register Cleaner-verktøyet. De øvrige rensemetodene er dog ikke farlige å bruke, og kan gjøre din datamaskin raskere. Programmet fjerner en rekke midlertidige filer fra systemet, så vel som informasjonskapsler og mellomlager fra de vanligste nettleserne.

Last ned Ccleaner gratis-utgaven, eller kjøp Ccleaner Professional

Nyttig lesing:
Windows Registry information for advanced users (ekstern lenke)
How to modify the Windows Registry Knowledge base (ekstern lenke)

Kommentarer