Fjern alle importerte Facebook-kontakter nå

Viste du at Facebook samler inn informasjon fra kontaktlisten på mobiltelefonen din, og lager en egen telefonliste på Facebook? Gjør deg selv og dine venner en stor tjeneste - fjern alle importerte kontakter fra Facebook. Vi viser deg hvordan.

Facebook har ikke det beste ryktet på seg når det gjelder personvernsikkerhet. Selskapet liker å eksperimentere med nye funksjoner, selv om brukerne ikke alltid er like fornøyd med å bli presset på funksjoner de ikke ønsker.

Etter at det nylig ble avslørt at seks millioner personopplysninger lå åpent tilgjengelig på Facebook, er det kommet frem at Facebook har tatt seg friheten til å importere samtlige kontakter og kontaktopplysninger fra din Android- eller Iphone-enhet.

Viste du forresten at Facebook har samlet alle telefonnummerne dine fra telefonen og på nettsamfunnet til en egen Facebook-telefonbok?

Alt er selvfølgelig nedskrevet i personvernopplysningene til Facebook, som du har godkjent ved å bruke nettsamfunnet, men du har mest sannsynlig aldri bedt om en slik tjeneste, ei heller vært klar over at Facebook synes det var en god idé. Facebook selv mener at tjenesten gjør at de kan foreslå mer relevante venneforspørsler. Men trenger vi hjelp til å finne flere venner?

Les også: Slik sletter du søkeloggen på Facebook

Ikke bare du som deler informasjon

En blir stadig advart gjennom medier mot å dele for mye informasjon, og det er vel og bra. Informasjonen man selv deler har man til grads kontroll over: Man vurderer før man eventuelt publiserer, og man kan fjerne innholdet om man angrer.

Informasjon andre deler derimot, har man ingen kontroll over. Du kan bli tagget i et innlegg eller bilde, bli snakket om i en kommentar. Spor som rettes mot deg, som du selv ikke har mulighet til å ha kontroll over. Poenget er derfor; Tenk også over hva du deler om andre.

Selv personer som ikke har (eller aldri har hatt) en Facebook-konto – er til stedet på nettsamfunnet. Facebook har gjerne epostadressen din, og de har telefonnummeret ditt.

Alt dette, takket være funksjonen “Importerte kontakter”, som er Facebooks nøkkelfunksjon for å finne personer du allerede kjenner fra dagliglivet.

Heldigvis er dette en funksjon du kan velge å fjerne, og du vil da bli advart med at venneforslag for deg og dine venner vil bli mindre relevante. I tillegg vil telefonboken på nettstedet ikke lenger inkludere synkroniserte kontakter, men vise informasjon som er tilgjengelig fra dine venners profiler.

Vel – helt OK. Jeg bruker aldri telefonboken på Facebook til å ringe uansett.

Fjern alle importerte kontakter på Facebook

Mens du er pålogget Facebook, klikker du på denne linken for å komme til valget med å fjerne importerte kontakter.

Når du klikker på Fjern vil du få opp en beskjed om at forespørselen om å fjerne alle importere kontakter er under behandling, og at du vil få beskjed når den er ferdigbehandlet.

Kort tid etter, kommer beskjedet via notification-systemet, om at kontaktene er fjernet.

Skru av synkronisering fra smarttelefon

Du har nå fjernet alle importerte kontakter fra Facebook. I tillegg er det lurt å deaktivere synkronisering fra din smarttelefon, dersom du bruker Facebook-appen på telefonen.

På Android-versjonen av Facebook, går du til innstillinger og velger “Synkroniser kontakter” under Andre innstillinger. Her velger du “Ikke synkroniser”, og trykker Ferdig. Tilsvarende gjelder for Iphone-versjonen.