Brukerguide: VPN4All – sett opp ditt anonyme nettverk

VPN er virtuelle, krypterte tunneler som opprettes mellom to punkter. Vi gir det et lite innblikk i hva VPN er, og hvordan klienten VPN4ALL fungerer.

Virtuelle nettverk er en enkel måte å gjøre seg anonym på nettet. VPN er ofte brukt av bedrifter som ønsker å la de ansatte koble seg til kontornettverket, enten de sitter hjemme, i utlandet eller i eksterne møter.

Hva er VPN og hvordan fungerer det?

VPN er forkortelsen for Virtual private network.  Hvis vi skal oversette dette til norsk er det såkalte tunneler vi oppretter mellom to punkter. Selve krypteringen kan sammenliknes med veggene i tunnelen du vanligvis kjører bil igjennom. Denne hindrer at andre skal slippe inn underveis mellom start og sluttpunkt.

Eksempler på bruk 

For å lettere forklare dette skal vi sette opp et liksomscenario. La oss bruke et markedsføringfirma som eksempel. Se for deg at firmaet ditt befinner seg i Oslo, mens du er nede i Stavanger for å besøke en kunde. Du skulle gjerne ha bruk for å nå filene dine som kun er tilgjengelig når du er innenfor kontoret i Oslo.  Det er her VPN kommer inn i bildet, ved å opprette en VPN-tunnel mellom Stavanger og Oslo vil du kunne finne filene som du trenger til møtet. Du kan til og med få en lokal IP-adresse på maskinen slik at du for eksempel kan skrive ut noe en kollega skulle trenge en kopi av.

Hvordan forskjellige bedrifter setter opp, og hvilke muligheter du har her basert på større firmaer får vi kanskje komme tilbake til i en annen artikkel. For små firmaer er kanskje løsningen over den enkleste.

Nå skal vi se på et annet eksempel hvor du som bruker kan trenge en VPN. Se for deg at du sitter på toget/bussen på et usikret nettverk. Hva vet du om mannen i skinnjakke som sitter med ryggen mot vinduet og speider utover bussen samtidig som han hamrer løs på tastaturet. Det er i det øyeblikket du kommer på at du skulle ha logget inn i nettbanken, eller kanskje Facebook  for å se hva kompisene dine bedriver. Du har ikke lyst å velge 3G-nettet via mobilen, og går heller for å logge inn på det usikrede, trådløse nettverket på bussen.  Det er i dette øyeblikket du kobler til, at mannen i skinnjakke kan se hvert tastetrykk du foretar deg, og plutselig er identiteten din «solgt».

Om du kobler deg til via VPN, får ikke mannen i skinnjakke mulighet til å stjele identiteten eller hente ut data.

VPN 4 All

Da jeg bestemte  meg for å gå til anskaffelse av VPN-klient brukte jeg tid på nettstedet Best VPN for You, og i tillegg til ITpros Supportforum. Valget falt til slutt på VPN4ALL, siden den scoret høyest på blant annet sikkerhet.

I denne artikkelen skal vi se på kjapt på pc- og mobil-utgaven av VPN4All. Først tenkte jeg vi skulle se litt på hva VPN4all er. I følge hjemmesiden er de en personlig VPN-tjeneste som krypterer all informasjon mellom deg og internett. Den endrer din synlige internettadresse og beskytter deg mot snokere og inntrengere. Du velger hvilket land du vil være tilkoblet, eller om du vil klienten skal finne det beste landet for deg basert på opplevelse. Når jeg velger automatisk, blir Danmark valgt. Det er en rekke land du kan velge mellom, blant annet USA, England, Tyrkia, Sveits, Sverige, Singapore, Panama og Norge.

Jeg fikk faktisk bedre responstid på trafikkmålinger fra Speedtest når jeg befant meg i Danmark, selv om dette ikke helt stemmer i teorien. Hele listen kan leses på hjemmesidene,  http://www.vpn4all.com/features-at-glance/

Installasjon av VPN4ALL er faktisk utrolig lett. Ved kjøp av lisenser får du lisensene tilsendt på mail. Når du i installasjonen blir bedt å skrive inn dette på din pc, eller mobil er det bare å gjøre dette  – plutselig er programmet klar til bruk.  Du finner installasjons-fil til din pc/mac inne på hjemmesida, mens til mobilen er det enklest å søke det opp via Google Play eller App Store.

VPN4ALL på pcen

VPN4ALL er utrolig lett å sette opp, og det kreves ingen vanskelige spørsmål. Når du starter den opp vil du enten bli koblet direkte til den serveren som vil gjør den brukeropplevelse best, eller du kan lett velge om flere servere over hele verden.

I menyen har du en rekke valg. Den mest nyttige menyen er nok «options» som er her du setter opp hvilke server den skal automatisk koble til. Du kan også sette opp mailen til å sendes ut via en SMTP-server, som du selv definerer.

VPN4ALL på mobilen

Når du starter installasjonen er den som nevnt rett fram også på mobilen. Du legger inn koden du fikk på mail, og plutselig er den i gang.  Det første som møter deg når du starter opp er at du kan se hvor mye 3G-trafikk du har brukt, noe som er genialt om du ønsker å holde oversikt over hvor stort forbruk du har. Når det gjelder mobilen har du ikke den valgmuligheten til å finne den serveren du vil ha. Her velger du mer på kontinent/land-område.

Oppsummering

Nå har vi i denne artikkelen sett litt på overflaten hva VPN er, og eksempler på VPN.  Vi kan absolutt slå fast at VPN forsatt er dagsaktuelt. Flere teknologier/krypteringer bygger på samme prinsipper som VPN. Om du trenger VPN er nok et spørsmål hver enkelt må ta stilling til. Jeg vil i alle fall føle meg tryggere med tanke på å koble meg  til usikrede trådløse nettverk på tog, buss, fly osv. Dette er noe av grunnen til jeg valgte å investere i et VPN.

Personlig synes jeg det er verdt de 1000kr jeg kommer til å legge ned i årspris.  Det finnes flere VPN-klienter som er billigere, men jeg vil gladelig betale litt ekstra for at loggene ikke blir lagret, og at den er flere ganger kåret til den beste VPN. VPN er med på å gjøre deg anonym på internett, og sikre deg når du er tilkoblet trådløse nett på flyplasser osv da all trafikken du sender ut er kryptert.

Kommentarer