Guide: Hvordan finne drivere til ukjente enheter i Windows?

Lei av å finne et utropstegn i enhetsbehandling og manglende drivere, uten å vite hvem, hva og hvor du kan finne denne driveren? Dette er en generell guide som forklarer hvordan du fikser biffen.

Enhetsbehandling, eller “Device Manager” som det heter på engelsk, er en oversikt over hvilke fysiske enheter som er montert i datamaskinen. I listen dukker det blant annet opp informasjon om monterte skjermkort, lydkort, nettverkskort med mer. I enkelte tilfeller vil det være en gul trekant med et utropstegn inni, og dette indikerer at nødvendig driver for denne enheten ikke er installert.

Problemet er at det ikke kommer noen veldig detaljert informasjon om hverken fabrikant eller modell, så det er vanskelig å Google seg frem til korrekt driver.

Slik går du frem for å finne korrekt driver:

1. Åpne Enhetsbehandling (Control Panel\System and Security\System og klikk på “Enhetsbehandling“.)
2. Høyreklikk på oppføringen med utropstegn, og velg Properties.
3. Gå til fanen “Details”
4. Under rullegardinen “Property”, velg “Device Instance Path“.
5. Under “Value” vil du nå se at det er oppført en linje, f.eks.:

PCI\VEN_1022&DEV_780B&SUBSYS_84C71043&REV_13\3&267A616A&0&A0

6. Vendor er det nummeret markert i rødt, og Device ID er nummeret markert i grønt. Noter deg disse to numrene for enheten din.
7. Gå til nettsiden PCI Database og skriv inn nummerene for Vendor og Device ID, og utfør søk. I dette eksempelet får jeg da opp følgende:
PCI Database
8. Klikk på linken under “Vendor Name“, i mitt tilfelle: Advanced Micro Devices
9. Bruk Ctrl+F, eller bla deg nedover i lista over Device ID, til du finner den aktuelle enheten. I mitt tilfelle var det en link knyttet direkte til enheten. I andre tilfeller må du kanskje bruke informasjonen du får opp til å Google deg frem til riktig driver.
Funnet driver
10. Last ned driveren du finner, og installer denne som anvist på nettsiden eller under installasjonen. Enheten bør fungere etter dette.

  Har du erfaringer eller problemer med å få til dette? Diskuter gjerne i kommentarfeltet.