Bransjeblikk: SCVMM (Virtual Machine Mgr.)

Microsoft er ubestridelig det IT- selskapet som har formet vår digitale hverdag og retningen teknologien har fått siden starten på nittitallet. Nå går de erkefienden i strupen og ønsker å erobre virtualiseringsmarkedet

  • Er det noen endringer i lisensieringen av disse to versjonene, eller kan man oppgradere vederlagsfritt?

Nei, oppgraderingen til SP1 er vederlagsfritt for de som allerede har System Center 2012 fra før av.

  • For de som ønsker å oppgradere fra versjon 2007 eller 2012 – er det noen spesielle fallgruver man bør være oppmerksom på?

Man må sjekke hver enkelt komponent og kravene til disse før man igangsetter oppgradering. Det er ingen av disse som kan oppgraderes på nøyaktig samme måte, pluss det avhenger veldig av hva man har fra før av og hvordan komponentene er integrert. Når det er sagt, så er det laget et eget verktøy som kan automatisere dette for deg slik at oppgraderingene skjer i rett rekkefølge. Virtual Machine Manager 2012 SP1 kjører kun på Windows Server 2012, så her sier det seg selv at en direkte oppgradering ikke lar seg gjøre. Sjekk dokumentasjonen grundig før man går i gang.

Serverrom

  • Hvilke fordeler har man i System Center Virtual Machine Manager mot konkurrerende leverandører og produsenter?

Virtual Machine Manager er det eneste verktøyet på markedet som støtter de tre store hypervisorne. Dette inkluderer Vmware via vCenter, og Citrix XenServer. Spesielt integrasjonen med Vmware er viktig, siden Hyper-V i Windows Server 2012 har blitt en så fullverdig og god løsning og truer Vmware på alle måter. Dette gjør at overgangen fra vmware til Hyper-V blir forenklet når man håndterer begge miljøene fra ett og samme konsoll.

I tillegg har man integrasjon mot tredjepart både på lagring og nettverk, som hjelper til med å klynge ressursene i datasentret sammen. Selve skybegrepet i System Center finner man i Virtual Machine Manager, hvor man legger et abstrakt lag på toppen av det fysiske og tildeler ressurser og tilganger til brukere og kunder via selvbetjening. Selvbetjening er en karakteristikk i nettskymodellen og er en gjenganger i alle komponentene til System Center.

Les også på ITpro: Bransjeintervju: Thomas Schibbye – Fremtidens hoder

  • Hvilke trender ser du i markedet innen virtualisering, hva pusher produsentene og hva etterspør kundene?

Det finnes knapt en kunde som ikke er kjent med virtualisering den dag i dag. De som ikke er kjent med dette har enten havnet i feil bransje eller vært for lenge på møterommet. Det som overrasker meg er at det sjelden er gjort noen grundige evalueringer i forkant av virtualiseringsprosjekter, for å finne det som er mest kostnadseffektivt og best for organisasjonen. Vmware er kjent og har vært ledende på virtualiseringsmarkedet i mange år nå, men Hyper-V i Windows Server 2012 har funksjonalitet som overgår vmware 5.1 på alle måter.

  •  Jasså… på alle måter Kristian?

Dette er en diskusjon som jeg gledelig tar, og det gjør jeg forholdsvis ofte uten at det blir så mye annet enn materielle skader. Det er viktig å synliggjøre besparelsene og mulighetene man får med Hyper-V i Windows Server 2012. Selve operativsystemet er bygd fra bunnen og opp for å adressere alle de store utfordringene til å lage egne datasentrer i kontekts av private cloud. Forenklet administrasjon, mobilitet, fleksibilitet, skalerbarhet og billig. Man får utnytte de investeringene som man allerede har, samt det som kommer med neste generasjon. Det meste er tenkt på. De fleste ønsker å virtualisere for å den mobiliteten som virtualisering er så kjent for, ved å løsrive maskinene fra de fysiske maskinene. Dette burde også gjøre ting enklere med tanke på disaster recovery. Dette finner man også i Hyper-V i Windows Server 2012, med Hyper-V Replica.

Hyper-V er gratis, og med gratis så mener jeg at den er en del av Windows Server – som man uansett har til Vmware.

Hvorfor skal man kjøpe en flaske med vann når man har vann i springen?


ITpro.no takker Kristian Nese for bransjeblikket, og ønsker ham og nykommeren Lumagate lykke til videre.

Sider:

Kommentarer