Bransjeblikk: SCVMM (Virtual Machine Mgr.)

Microsoft er ubestridelig det IT- selskapet som har formet vår digitale hverdag og retningen teknologien har fått siden starten på nittitallet. Nå går de erkefienden i strupen og ønsker å erobre virtualiseringsmarkedet

Kristian Nese

Kristian er en ung og fremadstormende mann som er lidenskapelig opptatt av klassisk rock. Han har jobbet i IT-bransjen siden 2006 og har nylig begynt i ny jobb, som teknologidirektør i Lumagate.
Når han ikke svever i skyene så tilbringer han mesteparten av tiden med samboeren sin Kristine og barna, og ser på Lionel Messi fra sofakroken.

Twitter: @kristiannese

  • Hvilke kriterier blir man bedømt etter for å bli MVP?

For å bli MVP må man være en faglig spydspiss innenfor ett eller flere felt, samt man må spre det glade budskap til felleskapet. Det vektlegges særlig at man holder foredrag, skriver artikler, deltar i fora og hjelper andre med å få mest mulig ut av teknologien til Microsoft.

Les også på ITpro: Bransjeblikk: Windows Server 2012

  • Hva er nytt i den siste utgaven av System Center (2012 SP1) mot versjon 2012?

Mye av det som er nytt er basert på de radikale endringene i selve plattformen. Og med plattformen så mener jeg Windows Server 2012. Dette er jo noe vi snakket om i vårt intervju tidligere i vinter om Windows Server 2012

Komponentene støtter nå Win8 og Win 2012, samt alle er designet i kontekts av nettskyen. Det er denne versjonen markedet har ventet på, helt siden vi så de første bitene av den nye Windows-plattformen. Operations Manager har nå utvidet støtte for applikasjonsovervåkning og er ikke lenger begrenset til tradisjonelle .NET internett-applikasjoner. I tillegg får man integrert med en teneste i Windows Azure som lar deg overvåke applikasjoner som er geografisk distribuert, hvor admin kan se totalbildet fra sitt konsoll. Data Protection Manager har fått en skikkelig boost når det kommer til ytelse, men det gjelder alle andre komponenter også som nå utnytter WMF 3.0 i Windows Server 2012. Configuration Manager har forbedret arkitektur i forhld til multi-tenancy og man kan endelig rulle ut Win8 i organisasjonen med dette populære verktøyet. Service Manager inkluderer rammeverk for å håndtere alle prosesser til infrastruktur som en tjeneste, og integrasjonen med blant annet Operations Manager vil gi en oversikt over hvilke ressurser som kjører og kosten av dette, slik at IT og beslutningstakere har kontroll og vet hvor skoen trykker. App Controller tar nyhetene i Windows Azure i sin favn hvor man nå kan rulle ut virtuelle maskiner (ikke bare applikasjoner) til Azure, samt mot VMM og en service provider cloud. Sistnevnte er interessant som da gjør det enklere for hostere i norge å tilby infrastruktur til sine kunder, der kundene fra før av har System Center hos seg selv.

Teknologi og menneske

Les også på ITpro: Windows 8 lansert: Dette forandrer alt

  • Og Orchestrator?

Orchestrator kommer med flere integrasjonspakker som forenkler arbeidsflyten man ønsker å designe, uavhengig om det er tredjepart, software eller hardware som involveres. Man får da ferdigsydde aktiviteter som kan justeres på, for å automatisere prosesser i datasenteret og infrastrukturen ellers. Virtual Machine Manager som er min personlige favoritt, støtter nå VMware 5.1 (siste versjon) og spiller en veldig sentral rolle i datasenteret, siden dette er komponenten for å administrere alt det fysiske og virtuelle. Dette er administrasjonslaget til Hyper-V og Failover Clustering i Windows Server 2012 og vil forenkle oppsett av både nettverksvirtualisering, automatisering og optimalisering av ressursene. Alt fra ett og samme konsoll. Selv om alle komponentene fortsatt kan brukes frittstående, så vil man få den helt store effekten av å integrere disse sammen. Dette gir en synergieffekt som er veldig populær og ettertraktet når kundene først har fått sett den in real life. Mange har allerede tredjepartsverktøy som utfører deler av disse funksjonene i infrastrukturen, men disse fungerer i de fleste tilfeller som frittstående komponenter uten noen form for integrasjon. System Center kan integreres mot tredjepart også, så det er alltid en mulighet for å skalere dette, men i en ideell verden så kjører System Center alle disse funksjonene på egenhånd. Lisensieringen ble endret i April 2012, hvor man nå får System Center som ett produkt. Dvs, at alle komponenter følger med. Dette gjør at selve kjøpet blir dyrere, men totalsummen av komponentene er til en brøkdel sammenlignet med tidligere.

Sider:

Kommentarer