Produkttest: Helt tilbake siden mai 2004 har salget av bærbare datamaskiner overgått salget av stasjonære – like fullt er ekstern mus det mest brukte ekstrautstyret. Vi har sett på Arc Touch fra Microsoft.

Menneskelige grensesnitt for datamaskiner finnes i et uoversiktlig antall, mus og andre pekeenheter er intet unntak og til tross for touchplate er trådløs mus noe av det mest solgte ekstrautstyret.

Takk til nettbutikken MPX.no som sørget for enheten.

Design

Som innledningen tilsier, er dette en mus i hovedsak rettet mot det portable markedet. Musen er sammenbrettbar, hvor midtpartiet kan rettes ut eller bøyes opp – alt etter om enheten er på- eller avslått. En grønn indikator indikerer om musen er av eller påslått mens det på undersiden er et indikert magnetisk felt for hvor microUSB-mottakeren skal plasseres.

Arc Touch er i sitt design svært minimalistisk og tar ikke større plass enn den strengt tatt må – hvor selve museflaten er laget i et fleksibelt og støttende materiale, mens selve elektronikken er noe tykkere – mye for å gi plass til to AAA-batterier. Musen er dekket i to forskjellige materialer – ett høyglanset plast og en ru gummilignende flate som selve håndflaten ligger oppå. Helt bakerst på gummiblandingen er det også en bit hardplast som stikker frem. Dette for å gi optimal glidemotstand for musen over alle underlag – noe gummi ikke er kjent fom.

Installasjon og bruk

Installasjonen er en «ikke-sak» hvor mottakeren koples til en valgfri USB- port og enheten installeres som en HID (Human Interface Device). Alt er overstått på sekunder og i Windows Vista / Windows 7 blir du som bruker ikke forstyrret under installasjonen. Med BlueTrack fungerer musen svært godt, er følsom og fungerer utmerket på alt av underlag vi har testet den på (trevirke, glass, metall, gummi og tøyfiber). Ingen regel uten unntak, og voksduk var en tvilsom opplevelse som ikke blir godkjent.

Det som trekker musen ned er at museknappene sitter svært langt fremme på musen. I seg selv kun en tilvenningssak, men når musen kun fungerer i oppbøyd posisjon er det ikke helt komfortabelt å gi både armstøtte til håndflaten samtidig gom fingerspissene sitter helt yters på musen. Dersom du holder musen slik vi finner det normalt må du trykke svært hardt for å gjøre den ønskede «klikkingen». Skrollehjulet i midten er derimot en positiv overraskelse hvor den både er responsiv og svært jevn. Du vil i helt støyfrie miljøer høre en «klikkelyd» fra musen når touchplaten registrerer en fingerbevegelse. Touchplaten oppfører seg samtidig på mange måter som et ekte skrollehjul hvor det fortsetter å skrolle automatisk med en gradvis nedbremsing med den rette bevegelsen.

Konklusjon

Microsoft Arc Touch er en veldesignet mus med gode funksjoner, men med litt for store ergonomiske utfordringer. Når Microsoft foretrekker BlueTrack til fordel for Laser som mange av sine konkurrenter velger, er det noe skuffende at den ikke håndterer alle underlag like godt – eller bedre.

Vår vurdering

40 /100 poeng
Design
50
I bruk
40
Totalt
40