Til tross for smarttelefonene inntog og støtte for GPS har spredt seg til flere produktgrupper utvikles de rene GPS enhetene med rikere og bredere funksjonalitet.

Med helt ny programvare hadde vi store forventninger til den nyeste generasjonen fra TomTom.
Kjerneprogramvaren er basert på WebKit – det samme som flere prominente nettlesere i dag er bygget på, hvilket skulle gi en perfekt Platform for en funksjonsrik GPS og mulighet for utvidelse i tjenester. TomTom markedsfører enheten med integrert støtte for Twitter, eller direkte søk for hoteller i nærheten og priser for overnatting. Denne tjenesten krever et aktivt SIM kort i GPS enheten. Dette SIM kortet følger med og er godt gjemt for menigmannen.

De senere generasjonene av TomToms GPS enheter har vært levert med en programvare som mer eller mindre kun er en portal mellom din datamaskin og nettleseren – hvor alle oppdateringer og programinstallasjoner foretas. Skal du laste ned nye kart, legge inn nye stemmer eller en ny applikasjon.

Festeanordningen for montering i bil har fått en formidabel forbedring. Her er det enkelt og greit magnetisme som holder den fast – og to små spor som gir støtte. Dette gjelder også for data- og ladekabelen. Også denne festes med magnetisme og reduserer faren for skader på enheten dersom ledningen skulle bli for stram eller noen skulle snuble borti enheten mens den er koplet til datamaskinen.

Montert i bilen er vindusfestet en av de bedre vi har sett på lang tid. Ikke bare er det en assistert ring rundt sugekoppen som gjør det enklere (og sikrere) å feste enheten  i vinduet, den er også fleksibel i visningsvinkelen med et fast og stramt kulehode for å tilte og vri på enheten. På den måten vil du kunne sette opp enheten til å passe best mulig inn i ditt førermiljø  – uansett kjøretøy.

TomTom Live 1005 World har navnet sitt fra hvilke kart enheten er utstyrt med.
Her får du med samtlige kart fra samtlige land tilgjengelig fra TomTom tilbyr:

 • Europa
 • Nord-Amerika
 • Sørlige Afrikanske kontinent
 • Australia og New-Zealand
 • Sørøst-Asia

Ytelse

Montert i bil er enheten en god følgesvenn med stort display og tydelig høyttaler.
Oppløsningen på skjermen har ikke holdt følge med den senere tids smarttelefoner og nettbrett.

Batterikapasiteten til Live 1005 er på lang vei overkommelig, og vår testtur fra Bergen til Haugesund, en tur på litt over to og en halv time om man tar med fergeturen i betraktning. TomTom har spesifisert enhetens batterikapasitet til to timer, noe som stemmer ganske godt med vår test.

Touchskjermen er den av detaljene vi er mest skuffet over. Ikke fordi den har en dårlig kvalitet på bildet, og ikke på grunn av touchkvaliteten – selv om enheten krever bestemte fingertrykk for å registrere valget. Det vi reagerer mest på er det glansende belegget i fronten på skjermen (kapasativ skjerm) som fort gir en uleselig skjerm i sterk (eller feilvinklet) belysning. Her har touchopplevelsen gått noe på bekostning av matt skjermoverflate.

Ytelse er heller ikke av enhetens sterke sider. Uten at GPS sporing, kartnavigering eller den primære navigasjonsopplevelsen blir påvirket av dette.  Skjermens nøyaktighet og enhetens generelle ytelse gir et inntrykk av at dette er et resultat av å være første generasjon av et helt nytt konsept og produkt – selv om TomTom har levert GPS enheter i en årrekke.

Enhetens integrerte mikrofon og høyttaler er på sin side svært god og har en klar lyd.
Dette gir en god brukeropplevelse både under navigering – så vel som handsfree funksjonen om du ønsker å benytte dette på turen.

Enhetens spesifikasjoner er opplyst til:

 • Batterikapasitet: 2 timer
 • Live Services: 1 år gratis med enheten
 • Bluetooth for hands-free bruk
 • Internminne: 8 GB
 • SD Slot: ja
 • Skjermstørrelse: 5.0″ (13 cm)
 • Oppløsning: WQVGA (480 x 272 piksler)
 • Fysiske mål: 143mm (W) x 88mm (H) x 19mm (D)
 • Vekt: 266 gram

Tjenester

Som i verdenen til smarttelefoner, er tjenester og innhold noe som har begynt å komme for fult til GPS verdenen. Et årlig abonnement av TomTom Live koster for eksempel 450,- (47,50 Engelske Pund). Det første året får du med gratis på kjøpet av enheten.

TomTom Live
Live tjenesten kopler din GPS-enhet sammen med mobilnettet og gir deg tilgang på trafikkdata for raskeste mulige rute ved kø og ulykker, fotoboksvarsler, lokale søk (bensinstasjoner, hotell ol.) gjennom Google. Væroppdateringer og OTA GPS oppdateringer (kritiske oppdateringer på farten).

Stemmer og lydbøker
Ikke bare profesjonelle tjenester er tilgjengelig for kjøp – også mer trivielle og underholdende som stemmer og lydbøker (administreres fra audible.com). Blant stemmene man kan velge mellom er Darth Vader, Simpsons og Kitt (fra TV- serien Knight Rider).

Interaktivitet
Dersom TomTom Live er aktivert, vil man også få tilgang til Twitter – og kan sende oppdateringer til andre dine følgere at du har ankommet målet. Dette er i og for seg ingen stor ting, det mest nevneverdige er at det tar over førti sekunder fra vi trykket på «tweet» til det var postet på Twitterkontoen.

Konklusjon

Funksjonsrik og fremtidsrettet er stikkord som treffer aller best på Live 1005 fra TomTom. Tross en noe tam ytelse når det kommer til navigering i menyer og innplotting av tekst, får man en rik produktpakke i denne enheten. Med en prislapp til 2390,- er det ingenting å utsette på totalpakken man får fra TomTom hvis man ser bort fra ønsket vårt om en matt skjerm.

Vår vurdering

50 /100 poeng
Ytelse
50
Tjenester
50
Totalt
50