Nå må Mac-brukerne våkne

Ny undersøkelse viser at hver femte Mac er infisert av skadelig kode.

Sikkerhetsselskapet Sophos, som blant annet leverer antivirus til Mac, har analysert resultater fra 100 000 Mac-er som kjører deres programvare. Bildet de tegner er ikke oppløftende: En av 36 maskiner inneholder skadelig Mac-kode, og hele en av fem maskiner inneholder skadelig Windows-kode. Sistnevnte skader riktignok ikke Mac-en (med mindre brukeren også kjører Windows på samme maskin), men den kan likevel spre seg videre til andre Windows-maskiner.

Noe av den skadelige programvaren som ble oppdaget er opp til fem år gammel, og kunne lett ha blitt oppdaget dersom brukerne hadde kjørt et enkelt virussøk. Mac-baserte trusler domineres nå av det nylige Flashback-botnettet og falske virusangrep som skremmer brukere til å gi fra seg kredittkortinformasjon.

– Skadelig Mac-programvare forekommer overraskende ofte. Mac-brukere trenger et wake-up call om det økende problemet med skadelig programvare, sier Graham Cluley, senior-teknologikonsulent i Sophos. Han sier videre at nettkriminelle ser på Mac som et enkelt mål, fordi mange Mac-brukere ikke bruker antivirusprogrammer.

Ondsinnet programvare kan spre seg via USB-minnepinner, e-postvedlegg, ondsinnede nettsider og til og med drive-by-installasjoner hvor brukeren ikke innser at skaden har skjedd. ITpro anbefaler selvsagt at alle brukere kjører oppdatert antivirusprogramvare til enhver tid.

Kommentarer