Trippeltest: Oppgrader til SSD

Det er for lengst blitt et faktum at harddisken er systemets flaskehals. Vi har sett på tre av markedets mest profilerte SSD-enheter.

I mange år har minne (RAM) ofte blitt sett på som en enkel og den mest effektive måten å oppgradere en maskins ytelse. Med stadig bedre programkode og mindre beslag av minnet, sammen med raskere og kvassere prosessorer har dette gradvis gått over til å være maskinens sterkeste punkt. Under Windows Vista-generasjonen ble dette for alvor gjort allment kjent med innføring av «Windows opplevelsesindeks» og lagringsmediet oftere og oftere ble stående som flaskehalsen.

Siden har nye operativsystemer sett dagens lys og ressursforbruket har ikke fulgt maskinvareutviklingen noe som har satt den tradisjonelle harddisken i et dårlig lys og skapt et stort marked for SSD disker. Også eldre maskiner, så vel som helt nye, vil kunne oppleve en vesentlig ytelsesforbedring med en slik oppgradering.

 

Spesifikasjoner

Vi har testet tre fremtredende modeller i markedet, HyperX og SSDNow V200 fra Kingston samt PX-128M3 fra Plextor. Vi har i testen benyttet en ASUS N53SN utstyrt med Intel i7-2670QM, 16 GB minne og nVidia GeForce GT 550M med to gigabyte dedikert grafikkminne. Referanseharddisken er den medfølgende harddisken fra Western Digital – WD6400BPVT.

Både HyperX og PX-128M3 er markedsrettet mot et entusiastpublikum og konsumenter med et større krav til ytelse enn kundegruppen til SSDNow V200. Ingen av testens disker er rettet mot det profesjonelle markedet hvor integrert diskkryptering og om det er MLC eller SLC minnebrikker. For de som ønsker å lese mer om forskjellen kan dette gjøres på Tomshardware (Engelsk)

Kingston SSDNow V200Kingston HyperXPlextor PX-128M3
KontrollerJMicron / ToshibaSandForce SF-2281Marvell 88SS9174
SATA6Gb/s6Gb/s6Gb/s
MinnetypeMLC-FlashMLC-FlashMLC-Flash

Med i pakken

Sammen med selve SSD-enheten følger det med en større eller mindre mengde ekstrautstyr og tilbehør. Alle tre SSD-enhetene vi har testet leveres med dokumentasjon og programvare fra Acronis for kloning av din nåværende installasjon til din nye SSD. Acronis er verdensledende innen backup- og gjenoppretting, samt kloning av harddisker.

Kingston SSDNow V200Kingston HyperXPlextor PX-128M3
USB-diskadapterUSB-diskadapter
2.5″- til 3.5″-adapter2.5″- til 3.5″-adapter2.5″- til 3.5″-adapter
Acronis diskverktøyAcronis diskverktøyAcronis diskverktøy
DVD videoguideSATA datakabelAcronis True Image 2010-applikasjon
Adapter for å juster disktykkelsenMultibit skrujern og skruerSkruer
SATA og strømkabel
Skruer

Vi la merke til en DVD som fulgte med SSDNow V200 hvor du får en videoguide for installasjon og kopiering av din eksisterende PC-installasjon til din nye SSD noe vi mener er et stort pluss for de som gjør en diskoperasjon eller er uerfarne brukere med Acronis. Noe mer skuffende er det derimot at ikke Plextor leverer med hverken kabler eller USB diskadapter, selv om den er dyrest i denne testen.

Spesifikasjoner og ytelse

I motsetning til harddisken som blir levert med en gjennomsnittlig datamaskin, har SSD en formidabel fordel i ytelse og tilsvarende ulempe når det gjelder lagringskapasitet. Når det kommer til subjektiv opplevelse var HyperX fra Kingston og PX-128M3 fra Plextor svært lik, men med en knepen favør i oppstartstid av operativsystem og applikasjoner til Plextor, mens SSDNow V200 i våre øyne ender noe akterutseilt. SSDNow V200 er tross lik score (Window opplevelsesindeks) som den medfølgende harddisken, en vesentlig forbedring og brukeropplevelsen ble tydelig forbedret av oppgraderingen.
Vår testmaskin ble installert med Windows 7 Enterprise og oppdatert til gjeldende oppdateringer. De siste drivere og versjoner av familiære programmer som Java, Adobe Acrobat Reader er installert for så å bli klonet med programmet Acronis – slik at testmiljøet var identisk på alle de tre SSD enhetene.

Sammenligner vi kapasitet og ytelse mot enhetenes pris, ser vi at dyrere enheter gir bedre ytelse men mindre lagring for pengene og sammenligningen er gjort mot diskytelsen fra SiSoft Sandra, og kapasitet av formatert diskplass – ikke oppgitt diskplass.

Når det gjelder rå datakraft er det ingen overraskelse at det er de dyrere SSD-enhetene som vinner terreng, men noe mer overraskende er det at dyrere faktisk gir bedre ytelse – også kompensert for pristillegget. Plextors PX-128M3 er den av enhetene som overrasker mest.

I tester med Crystal Mark og SiSoft SANDRA ser vi at enheten fra Plextor ligger knepent i forkant av Kingston sin HyperX-modell, mens SSDNow V200 faller tilbake, noe som gjenspeiler seg noe i prisen på enheten uten at det burde gjort så stort utslag. For å si noe om hvordan diskene oppfører seg ved større og mindre filstørrelser har vi brukt ATTO Disk Benchmark. Et program som skriver filer i størrelser mellom 512 kilobyte og åtte megabyte.


Konklusjon

Atto fortsetter der Crystalmark og SANDRA begynte og viser at både HyperX og PX-128M3 overgår harddisken så vel som SSDNowV200, men hvor HyperX vinner terreng mot Plextor. Dette illustrerer den marginale forskjellen på disse to og hvor lite som skiller. Samtidig fremhever ATTO forskjellen ned til SSDNow som er budsjettmodellen i testen.

Ønsker du å gi nytt liv til en aldrende maskin, er SSDNow V200 en kandidat som gir deg alt du trenger i boksen – inkludert opplæring. Den faller alt for mye mot sin storebror fra Kingston og konkurrent fra Plextor da prisforskjellen opp til disse er marginal.

For nyere maskiner, stasjonære så vel som bærbare, fortjener både HyperX fra Kingston og PX-128M3 fra Plextor en vurdering og begge gir en formidabel ytelsesforbedring på fabrikknye modeller.
Med et noe redusert tilbehør som følger med Plextors PX-128M3 sammen med en noe høyere pris, er det å regne som dødt løp for hvilken som passer best for deg.

Etter redaksjonens subjektive erfaringer og med sterkere resultater i testene til både Crystal mark og Sandra finner vi det mest naturlig å anbefale PX-128M3 til brukere og ITproer som er på jakt etter det råeste av SSD i denne prisklassen. HyperX fra Kingston kommer seirende ut av testrunden med ATTO og vinner noe på det rike innholdet i esken den leveres med. At den også er noe billigere er også med å å gi denne disken et marked or de som enten trenger verktøy levert på arbeidsplassen eller anskaffer på budsjett. Uansett valg vil begge disse to levere så det holder.

Dessverre føler vi at SSDNow V200 blekner som et alternativ med sin noe stive pris mot ytelsen den leverer. Ikke fordi det er en dårlig enhet, men man for svært små midler kan oppgradere til noe som er vesentlig bedre. Vi føler derfor den treffer inn i segmentet hvor enten budsjettet regelrett ikke strekker til eller hvor maskinen som skal oppgraderes likevel ikke kan dra nytte av kapasiteten til en av de to andre i testen. For alle andre er dette feil disk for dere og får heller ingen terning i denne testen.

 

Last ned alle testens resultater og råmateriale i vår Portfolio

Finn beste pris for testens disker i vår prisguide:
Kingston HyperX
Kingston SSDNow V200
Plextor PX-128M3

 

Kommentarer