Forhåndsvis forkortede URLs

Tjenester som forkorter lange nettadresser øker stadig i bruken, men å klikke på linker du ikke vet hvor fører er en stor risiko.

I de siste årene har bruken av URL-forkortere økt dramatisk, og mye av populæriteten skyldes trolig mikrobloggingstjenesten Twitter, hvor brukerne kun har 160 tegn til å skrive en melding på nettet.

I mange tilfeller er det praktisk med korte nettadresser, siden de er enkle å dele, samt du kan se statistikk, men de fører også til enkelte problemstillinger.

Noe av problemene, er at alle tjenestene har en meget variabel oppetid. I tillegg må brukeren gjennom en HTTP-redirect-prosess, hvor det også er forsinkelse. Samtidig, den største ulempen med forkortede nettadresser; du vet ikke hvor du havner.

Konsekvensene av dette kan være alt i fra at du blir utsatt for en spøk, til mer alvorlige tilfeller hvor du kan bli sendt til nettsteder som prøver å svindle deg, eller infisere datamaskinen din med malware. Heldigvis finnes det også tjenester som sørger for at du kan se hvilke adresser som skuler seg bak disse URL’ene – før du klikker på de.

Manuell sjekking av URL

Den første metoden er å manuelt sjekke hva som gjemmer seg bak den forkortede URL’en. De fleste store tjenesten tilbyr en metode å sjekke linken, slik at du kan unngå overraskelser. Tjenester som bit.ly og Googles goo.gl, gir deg statistikk på linken, samt den fulle URL’en til nettstedet – kun ved å legge til et pluss-tegn bak adressen (for eksempel: http://bit.ly/fkjrRC+).

Tjenesten is.gd gjør det samme som de overnevnte, men her må du legge til et minustegn på slutten av URL’en, for eksempel http://is.gd/dc5szF-, mens på TinyURL kan du legge til ordet “preview” før adressen, http://preview.tinyurl.com/6aanl5t.

Dessverre er det ikke alle tjenester som har slike løsninger, men det finnes alltids en tredjepartstjeneste som gjør nytten. ExpandMyURL.com og LongURL.org tilbyr slik funksjonalitet.

Automatiske metoder; plugins og bokmerker

Løsningene i forrige seksjon baserer seg på at du manuelt må kopiere og lime inn adressen i adressefeltet, for så å legge til pluss/minustegn for å finne ut av hvilket nettsted adressen går til. Dette er en god løsning for deg som kun håndterer slike linker en gang i blant, men blir håpløst tidkrevende om du besøker slike adresser flere ganger daglig. Da trenger vi en automatisert løsning.

Bit.ly tilbyr en egenutviklet tjeneste som en utvidelse til nettleseren Firefox. Dersom du bruker Google Chrome har du to alternativer til utvidelser, LinkPeelr og Expand. Opera har også en utvidelse som kalles Unshorten.

Kommentarer