Internet Explorer 9 i beta

Microsoft slapp i går kveld ut betaversjonen av Internet Explorer 9 (IE9), og introduserte forbrukerne til sin visjon av et “vakrere web”.

Siden mars i år har utviklere kunnet prøvekjøre IE9-motoren på http://ietestdrive.com, men nå er ventetiden delvis over, og interesserte kan laste ned den første beta-versjonen av nettleseren.

Nettleseren skal nå bringe frem “skjønnheten” i nettstedene og løfte frem applikasjonene som folk bryr seg om.

“Internett er om nettstedene, og nettleseren skal også være nettopp det. IE9 setter deg og din hjemmeside i sentrum”. Dean Hachamovitch, Visepresident for Internet Explorer.

Det vil ta flere måneder, kanskje opp mot ett år før IE9 er ute av beta og offisielt blir flaggskipet blant Microsofts nettleserserie Internet Explorer. Betaversjonen av Internet Explorer 9 er tilgjengelig på 33 språk, verden over.

Beauty of the Web

Under arrangementet “Beauty of the Web” i San Fransisco viste mer enn 70 topp-nettsteder og globale merkevarer frem sine nye webområder og webbaserte applikasjoner, som de har bygget for å utnytte de nye funksjonene i IE9.

Nettsteder som Facebook, Twitter, MySpace og LinkedIn, samt merkevarer som Quicksilver, Red Bull og Amazon viste frem hvordan IE9 kunne benytte seg av kraften i hele PC’en og moderne standarder som HTML5 og CSS3. I tillegg ble det vist frem hvordan nettstedene kunne integreres med Windows 7.

Hvordan disse nettsidene vil kunne optimaliseres og integreres med Windows 7 kan sees på nettstedet http://www.beautyoftheweb.com.

Støtte for HTML5 og CSS3

Til glede for alle webdesignere (!) har IE9 bred støtte for HTML5- og CSS3-standardene. I tillegg har nettleseren en raskere JavaScript-motor som forbedrer ytelsen i diverse nettapplikasjoner.

Internet Explorer 9 støtter også maskinvareakselerasjon. Ved å utnytte skjermkortprosessoren i maskinen vil fremvisning av tekst og grafikk i nettleseren gå mye raskere, slik at man kan kjøre avanserte nettfunksjoner som for eksempel 3D-spill direkte i nettleseren.

Et innblikk i Internet Explorer 9

Internet Explorer dominerer

Enten man liker det eller ei, har Internet Explorer en stor, dominerende andel blant nettlesermarkedet. Den har riktignok falt drastisk fra den gang IE hadde monopol på markedet, men allikevel benytter flertallet Internet Explorer.

Mozilla Firefox kom på banen for omkring 6 år siden, og har klart med sin innovasjon å heve terskelen for nettsurfing på mange måter. Firefox har implementert funksjoner som skulle vise seg å feie Internet Explorer av banen, og tvang Microsoft til å se sin egen dødelighet i nettlesermarkedet. Firefox lykkes å stjele en stor del av markedsandelen, men har allikevel mindre enn 25% av markedsandelene.

Vi har også i det senere fått utfordreren Google Chrome, som kom for 2 år siden. Denne rabagasten har fått vannvittig mye medieoppmerksomhet, men har derimot kun i underkant av 8% av nettlesermarkedet.

Mange har, og vil fortsette å argumentere med at Microsoft’s dominans i nettlesermarkedet er et resultat av utnyttelse av sitt monopol, ved å sende ved Internet Explorer som standardnettleser i Windows. Men dette kan ikke forklare hvorfor Internet Explorer 8 hadde 20% av nettlesermarkedet før Windows 7 ble lansert, eller hvorfor IE8 har fortsatt å stige ytterligere 10% etter lanseringen av Windows 7.

Internet Explorer 9 er nå fullstendig re-designet, og utvider mulighetene til å omfavne neste generasjon webteknologier.

Er Internet Explorer den beste nettleseren?
Det finnes ikke noe fasitsvar på dette, og diskusjonen minner om en krangel om religion. Noen ganger, på noen måter, for mange mennesker.

Internet Explorer har, og vil fortsette med, en dominans i markedet. Webutviklere og IT-administratorer må bare følge med på hva IE9 kan gjøre.


Last ned Internet Explorer 9

Kommentarer