De beste gratis antivirusprogrammene

Antivirusprogrammer er en god beskyttelse mot en rekke virus, trojanere og andre trusler via internett. Men hvilket program bør du bruke? Vi i ITpro gir deg noen gode tips på veien.

Antivirusprogram er et av de viktigste funksjonene man trenger på en datamaskin i dag. Trusselbildet på internett florerer som aldri før – og en datamaskin uten beskyttelse er et lett utbytte for virus, trojanere, ormer og andre trusler.

Antivirusprogrammer bruker følgende metoder for å identifisere, motarbeide og fjerne malware og virus:

  • Undersøke (skanne) filer på datamaskinens filsystemer for å lete etter kjente virus som gjenkjennes ved at de står på en virus-liste.
  • Identifisere mistenkelig oppførsel fra et hvilket som helst program som kan bety at programmet er infisert med et virus.

De fleste antivirus i dag benytter begge metoder for å gi best mulig beskyttelse. I dag er ofte antivirusprogrammer en del av en større programpakke, som også inneholder brannmur, antisøppelpost og antispionprogramvare.


Avira Antivirus Personal Edition 8.1.0.3

Om du ser et etter den beste beskyttelsen, vil vi anbefale Avira AntiVir Personal Edition. Selv om oppdagelsene av uønskede program eller filer er veldig bra, har også programmet noen svakheter. Først og fremst mangler denne versjonen en email-scanningsfunksjon, som bare er tilgjengelig i den betalte utgaven av programmet. Det betyr i klar tekst at Avira AntiVir ikke vil advare deg om infisert epost før du åpner dem.

Men har du klart å åpne en infisert epost, vil alikevel antivirusprogrammet reagere mot angrepet i etterkant.

I tillegg er programmet ganske påtrengende og vil gjerne vise at det er der til en hver tid – spesiellt med annonsering som viser at den oppdaterer seg. Avira Antivirus har noen få klare ulemper, og om du ikke vil godta disse bør du velge en av de andre antivirusprogrammene.

Detaljer:

Støtter Windows 2000 Støtter Windows XP Støtter Windows Vista Støtter 64-bits Windows

http://www.free-av.com/
http://www.free-av.com/en/download/index.html (24.00 MB)
Engelsk, Tysk
Se filen i TechFil-databasen


AVG Free 8.169

AVG Free har vært under konstant utvikling siden første utgivelse i 1991. Siste utgave av antivirusprogrammet har fått betydelige forbedringer i et allerede meget solid produkt.

Programmet inkluderer nå også antispyware, phising- og e-svindelbeskyttelse. Selv om programmet har vokst betraktelig i størrelse og bruker i tillegg en del ressurser for å kjøre, oppdager den trussler meget bra. Regelmessige automatiske oppdateringer kommer like raskt som før. Programmet er tilgjengelig både som gratisversjon og Pro. Største forskjellen på disse to er at Free ikke har anti-rootkit og har Linkscanner light. I tillegg har ikke Free-versjonen teknisk support, annet enn et brukerforum.

Detaljer:

Støtter Windows 2000 Støtter Windows XP Støtter Windows Vista Støtter 64-bits Windows

http://free.avg.com/
http://free.avg.com/download?prd=afe (48.34 MB)
Engelsk
Se filen i TechFil-databasen
Les ITpros omtale av programmet


Avast! 4.8

Selv om Avast!-scanneren skal være en brøkdel mindre effektiv en de andre programmene er også dette antivirusprogrammet et godt alternativ. Avast har innebygde anti-rootkit og anti-spywarefunksjoner, samt full realtime-scanning. Det funky mediaspillergrensesnittet er kanskje ikke til alles smak, men la gå. Programmet inkluderer også en webscanner, epostskanner og beskyttelse mot chat- og P2P-trussler.

I motsetning til blant annet AVG og de andre programmene, krever Avast også periodiske re-registreringer. Men, Avast lider ikke av problemer med oppdateringer av signaturfilene, noe som er rapportert som et problem hos AVG Free.

Detaljer:

Støtter Windows 98 og Millenium Støtter Windows NT Støtter Windows 2000 Støtter Windows XP Støtter Windows Vista Støtter 64-bits Windows

http://www.avast.com/eng/avast_4_home.html
http://www.avast.com/eng/download-avast-home.html (26.00 MB)
En rekke oversettelser, deriblant engelsk, norsk, svensk, dansk, tysk og mange flere
Se filen i TechFil-databasen


BitDefender 10

BitDefender er egentlig et kommersielt antivirusprogram, men har også en noe begrenset gratisutgave. Dette er et bra antivirusprogram, som oppdager virus og andre ulumskheter veldig bra – men gratisversjonen mangler både epostscanner og aktiv beskyttelse mot virus. Dette gjør at programmet kun egner seg som en ”on-demand-scanner”, dvs. at brukeren selv setter igang virussjekk ved behov, og bør ikke brukes alene.

Programmet har også andre begrensninger i tillegg. Programmet har en irriterende uvane at det oppdager malware-programmer som allerede er blitt satt i karantene i andre antivirusprogrammer, og disse områdene kan ikke utelukkes i programmet. Heller ikke Antispyware er å finne i gratisutgaven av programmet.

Detaljer:

Støtter Windows 2000 Støtter Windows XP Støtter 64-bits Windows

http://www.bitdefender.com/
http://www.bitdefender.com/media/html/trialpay.html (30.00 MB)
Engelsk. Flere språk er også tilgjengelig
Se filen i TechFil-databasen


Programtips

Trusselbildet for datavirus øker stadig, noe som gjør det veldig viktig å beskytte datamaskinene med at antivirusprogram. Det er flere antivirusprogram som er mer populære enn andre – men populæritet er ikke nødvendigvis den beste faktoren å se etter når du trenger beskyttelse til datamaskinen. Det er flere andre ting som er viktigere å se etter når du velger ditt program.

1. Hvor ofte blir virusdefinisjonene oppdatert?
Virusdefinisjonene er det antivirusprogrammene bruker for å avgjøre om din datamaskin er blitt infisert eller ikke. Selvfølgelig – desto oftere virusdefinisjonene blir oppdatert – desto større er sjansene for at pc’en din forblir virusfri. Dermed er det smart å velge et antivirusprogram som oppdatere virusdefinisjonene ofte og raskt.

2. Oppdaterer programmet virusdefinisjonene automatisk?
Vanligvis er det ikke noe galt med å oppdatere virusdefinisjonene manuelt – men virus har en tendens til å spre seg raskt og derfor er det mye bedre at definisjonene oppdateres automatisk når det er kommet nye. Dersom definisjonene blir oppdatert automatisk, sikrer det deg at du alltid har de nyeste definisjonene, samt eliminerer muligheten for at du glemmer å oppdatere de manuelt.

3. Kan programmet sjekke for oppdateringer selv?
Datamaskinen din kan bli infisert av virus med en gang du går på internett. Det gjelder både å sjekke mailen din, eller bare logge inn på en nettside. Det er lurt å se etter et antivirusprogram som automatisk ser etter oppdateringer når du går online. En rekke virus kan spres via epost uten at verken avsender eller mottaker merker det, og antivirusprogrammet bør også ha mulighet til å skanne innkommende og utgående epost automatisk. Dette gjelder da spesiellt dersom du bruker epostprogram som Microsoft Outlook e.l.

4. Kan programmet konfigureres til å skanne datamaskinen regelmessig?
Ofte kan en datamaskin bli infisert av et virus uten å forårsake noen åpenbar skade – som gjør at det virker som om datamaskinen er virusfri. Det er ikke uvanlig å bli infisert av virus, og det trenger nødvendigvis ikke å være noen fare heller – så lenge du har en måte å bli kvitt de på. Enkelte antivirusprogram har bare funksjonen av å oppdage virus, men ikke tilby en måte å bli kvitt de på. Det er selvfølgelig mye bedre å velge et program som faktisk gir en måte å bli kvitt virus på. Du bør ha et program som du kan konfigurere til å skanne igjennom hele datamaskinen din regelmessig.

Om du er interessert i å betale for en antivirus-/sikkerhetspakke, er det tre mest populære Norton Antivirus, McAfee Antivirus og Trend Micro’s PC-cillin. Alle disse tre programmene klarer ovenstående kritereier og mer.

Vi ønsker deg lykke til med ditt valg av antivirusprogram!

Kommentarer